ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πονοκέφαλος από την «ανταρσία» Σαλαγκούδη

Να υποβαθμίσει και να συγκαλύψει την «ανταρσία» του πρώην υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδη επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει με τους δυσαρεστημένους, από τη μοιρασιά της λείας της εξουσίας, βουλευτές.

Παρά το γεγονός ότι ο Γ. Σαλαγκούδης έβαλε στο στόχαστρο τον ίδιο τον Κ. Καραμανλή, καταλογίζοντάς του ότι «είναι κλεισμένος σε δοκιμαστικό σωλήνα», ωστόσο το Μαξίμου δεν προχώρησε στη λήψη πειθαρχικών ποινών όπως συνήθιζε στο παρελθόν. Η «αλλαγή τακτικής» δεν είναι άσχετη από το γεγονός πως ο αριθμός των γαλάζιων δυσαρεστημένων βουλευτών έχει μεγαλώσει αρκετά και δεν είναι δυνατόν πλέον να αντιμετωπίζονται όλοι με «διοικητικά μέτρα», καθώς οι ενδοκυβερνητικές κόντρες εξουσίας ξετυλίγονται σε ένα φόντο διογκούμενης δυσαρέσκειας των λαϊκών μαζών από την κυβερνητική πολιτική.

Ο Γ. Σαλαγκούδης, μιλώντας σε κομματική σύσκεψη προχτές στη Θεσσαλονίκη, έστρεψε τα βέλη του κατά του πρωθυπουργού, διαμαρτυρόμενος γιατί ο Κ. Καραμανλής κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη δε συναντήθηκε και συζήτησε τα προβλήματα της περιοχής με τους βουλευτές: «Λέγαμε για τον Σημίτη ότι είναι κλεισμένος σε πύργο, αλλά ο Κ. Καραμανλής είναι κλεισμένος σε δοκιμαστικό σωλήνα», φέρεται να είπε ο πρώην υφυπουργός, που δε δίστασε να το επαναλάβει χτες σε δηλώσεις του στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. «Είπα ότι αν η πρόσβαση και οι επαφές του πρωθυπουργού παραμείνουν μόνο σε 5-6 ανθρώπους, τότε είναι φυσιολογικό, κατηγορούσαμε τον Σημίτη ότι είναι κλεισμένος σε γυάλινο πύργο, θα μας κατηγορήσουν ότι κλείνουμε τον πρωθυπουργό σε δοκιμαστικό σωλήνα», είπε (στον «Αλφα 9,89»). Πρόβλεψε μάλιστα ότι αν συνεχιστεί αυτή η τακτική, «ο πρωθυπουργός θα είναι απομονωμένος από τα προβλήματα». Παράλληλα, άφησε να διαφανεί η πικρία του γιατί ο πρωθυπουργός δεν τον ενημέρωσε ποτέ γιατί τον έθεσε εκτός κυβέρνησης με τον ανασχηματισμό, ενώ δεν έκρυψε τα «αισθήματά» του για τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει «φωτιά» πίσω από τις καταγγελίες του Γ. Παλαιοκρασσά για τη ΔΕΗ.

Το όλο θέμα επιχειρήθηκε να κλείσει με τηλεφωνικές συστάσεις εκ μέρους του γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Απ. Σταύρου, ενώ ταυτόχρονα διοχετεύτηκε προς τα ΜΜΕ ότι τάχα «γλίτωσε λόγω των εορτών». Ο γραμματέας της ΝΔ Λ. Ζαγορίτης, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, απέφυγε να σχολιάσει ενδεχόμενο διαγραφής του κ. Σαλαγκούδη και παρέπεμψε στον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προσφυγή στη Διεθνή Διαιτησία σκέπτεται η Τουρκία

Για το θέμα του ανοίγματος των λιμανιών και αεροδρομίων της σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη

H Τουρκία δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να προσφύγει σε διεθνή διαιτησία για το θέμα του ανοίγματος, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ενωσης, των λιμανιών και αεροδρομίων της σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

Μιλώντας χτες το πρωί στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του ΡΙΚ, ο Γ. Ιακώβου ανέφερε ότι η πρόθεση αυτή της Αγκυρας αποδεικνύει τη νευρικότητα που τη διακατέχει.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι για να προσφύγει η Αγκυρα σε διεθνή διαιτησία, θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ενωσης από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Εφόσον, είπε, η τουρκική κυβέρνηση δε στέλνει νομοσχέδιο στην Εθνοσυνέλευση, δεν μπορεί να προχωρήσει σε προσφυγή.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», με τη σχεδιαζόμενη προσφυγή σε διαιτησία η Αγκυρα επιδιώκει να κερδίσει χρόνο στην ενταξιακή της πορεία. Εν αναμονή της απόφασης, γράφει η εφημερίδα, η Ευρωπαϊκή Ενωση δε θα μπορεί να αναστείλει τη διαδικασία ένταξής της, επειδή δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.

Ενώ θα αναμένεται η οριστική δικαστική απόφαση, γράφει, η Τουρκία κερδίζοντας χρόνο θα έχει τη δυνατότητα να ασκήσει πολιτικές πιέσεις επί της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Την πρόταση για διεθνή διαιτησία θα υποβάλει η Τουρκία τον προσεχή Ιούνιο, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και των «25» της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ότι η Τουρκία πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι της Ενωσης, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κίνηση από πλευράς της Τουρκίας για μη συμμόρφωση με το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ενωσης. Σχολιάζοντας πληροφορίες, ότι η Τουρκία προτίθεται να προσφύγει σε διεθνή διαιτησία για να παρακάμψει την υποχρέωσή της να ανοίξει σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη τα λιμάνια και αεροδρόμια της, ο Γ. Λιλλήκας είπε ότι «επίσημα δεν έχουμε οποιαδήποτε πληροφόρηση για τέτοιες ή άλλες σκέψεις από πλευράς της Τουρκίας».

Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι «η κυβέρνηση είναι έτοιμη για μια σειρά από πιθανά σενάρια ή πιθανές κινήσεις από πλευράς της Τουρκίας ή άλλων και ανάλογα θα υπάρξουν και τα μέτρα ή οι αντιδράσεις που θα αναληφθούν από μέρους μας».

Ανθρωπος αυτός ο γίγας

Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου διοργανώνει η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ

Το βιβλίο των Σοβιετικών συγγραφέων Μ. Ιλιν και Ε. Σέγκαλ, «Ανθρωπος αυτός ο γίγας», που γράφτηκε το 1942, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και κυκλοφόρησε σε όλο τον κόσμο, παρουσιάζει σε μια ειδική εκδήλωση η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, την Πέμπτη 27 Απρίλη, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΚΕ στο κέντρο της Αθήνας (πρώην εκλογικό κέντρο, Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους). Το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τη «Σύγχρονη Εποχή», δίνει τη δυνατότητα σε νέους και νέες, ακόμη και σε μαθητικές ηλικίες, να προσεγγίσουν σημαντικά επιστημονικά και φιλοσοφικά ζητήματα, αφού με εκλαϊκευμένη αφήγηση μιλάει για την εξέλιξη του ανθρώπου και βοηθά τους νέους να δουν από τι καθορίζεται η κοινωνική εξέλιξη, ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τις ατομικές επιλογές των ανθρώπων σε κάθε κοινωνία, σε μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο.

Δίμηνη λαχειοφόρος αγορά της ΕΕΔΥΕ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί τα μέλη και τους φίλους της να στηρίξουν τη λαχειοφόρο αγορά που πραγματοποιείται το δίμηνο Απρίλης - Μάης 2006 για τη στήριξη των πολύμορφων αντιπολεμικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται από την ΕΕΔΥΕ και τις Επιτροπές της στην Αθήνα και σε ολόκληρη τη χώρα.

Θα κληρωθούν:

-- Ενα ταξίδι στην Κούβα για 2 άτομα

-- Μια τηλεόραση plasma 24''

-- Ενα κλιματιστικό

Η τιμή κάθε λαχνού είναι 3 ευρώ.

Η κλήρωση θα γίνει στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ, τη Δευτέρα 12 Ιούνη 2006, στις 7 μ.μ.

Οι λαχνοί θα διατίθενται από όλες τις Επιτροπές Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα θα διατίθενται από τα γραφεία της ΕΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 48, τηλ. 210.3844.853) και από τα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56, τηλ. 210.3827.303).

Εκκληση της «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Η «Δημοκρατική Μέριμνα» πραγματοποιεί οικονομική εξόρμηση για τις γιορτές του Πάσχα, που σκοπό έχει, όπως πάντα, τη βοήθεια των ανθρώπων που περιθάλπει στην αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών τους τις μέρες των γιορτών.

Οι άνθρωποι αυτοί, όπως είναι γνωστό, είναι θύματα πολιτικών διώξεων, όλοι τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, που ύστερα από τη μεγάλη τους προσφορά στην πατρίδα αντί ανταμοιβής διώχτηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, έχασαν τις δουλιές τους και σήμερα, ένα μέρος τους μένει αβοήθητο παρά τις υποσχέσεις της πολιτείας, που αρνήθηκε την υλική του αποκατάσταση, αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

Προσφορές γίνονται δεκτές στο γραφείο του σωματείου, Ακαδημίας 78 Τ.Κ. 106 78. Τηλ. 210.3822.776 και στην Εθνική Τράπεζα στο λογαριασμό 129/592361- 13129/592361-13.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ