ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Θα μας βρουν μπροστά τους οι ιμπεριαλιστές!

Συγκέντρωση «υποδοχής» της Κ. Ράις την Πέμπτη, 27/4, στις 10 π.μ., στα Προπύλαια και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην κινητοποίηση «υποδοχής» της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, την Πέμπτη 27 Απρίλη, στις 10 το πρωί στα Προπύλαια και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς την αμερικάνικη πρεσβεία, απευθύνει η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, αλλά και η ΚΝΕ.

Στην ανακοίνωση της ΚΟΑ τονίζεται: «ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ Η Κ. ΡΑΪΣ - ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 27 ΑΠΡΙΛΗ, ΣΤΙΣ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ» και στη συνέχεια: «Καλούμε το λαό της Αθήνας, τη νεολαία, τους μαζικούς φορείς να πουν ΟΧΙ στα σχέδια και τους πολέμους των ιμπεριαλιστών.

Η μόνη απάντηση του λαού είναι ένα παλλαϊκό βροντερό ΟΧΙ στους ιμπεριαλιστές. Με τον ιμπεριαλισμό δε συνδιαλέγεται, δε συμβιβάζεται ο λαός και το λαϊκό κίνημα.

Απαντάμε μαχητικά, πιο μαζικά, όπως κάναμε πάντα ενάντια στους πολέμους των ιμπεριαλιστών, στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στη Βαλκανική και στις "επισκέψεις..." του Κλίντον και του Πάουελ.

Είναι ανεπιθύμητη η υπουργός του πολέμου των ιμπεριαλιστών και των ΗΠΑ στη χώρα μας.

Η επίσκεψή της εγκυμονεί μόνο κακά μαντάτα και νέα δεινά για τον ελληνικό λαό, τους λαούς της περιοχής.

Η υπουργός των ιμπεριαλιστών, με τις χώρες του ΝΑΤΟ και τις κυβερνήσεις χωρών - μελών της ΕΕ, σχεδιάζουν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα γίνει στη Βουλγαρία, τη νέα ιμπεριαλιστική επίθεση που περιλαμβάνει:

1. Επίθεση, σφαγές και πόλεμο σε βάρος του λαού του Ιράν.

2. Νέα δεινά και επεμβάσεις στη Βαλκανική.

3. Μοίρασμα των αγορών και των αγωγών πετρελαίου.

4. Προώθηση των διχοτομικών σχεδίων των ιμπεριαλιστών στην Κύπρο και ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου.

Εχει βαριές ευθύνες η κυβέρνηση της ΝΔ που συμμετέχει στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Εχει ευθύνες η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ γιατί δέχεται τις επιλογές των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ και συνδιαλέγεται μαζί τους».

Η ανακοίνωση καταλήγει επαναλαμβάνοντας το κάλεσμα της ΚΟΑ και της ΚΝΕ προς όλο το λαό για συμμετοχή στη συγκέντρωση και στην πορεία, με συνθήματα - αιτήματα:

- Οχι στους πολέμους της Νέας Τάξης.

- Καμιά εμπλοκή της χώρας μας.

- Να κλείσει η βάση της Σούδας.

- Να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες φαντάροι από το Αφγανιστάν, τη Βαλκανική, το Ιράκ.

- Εξω το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

- Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών.

Ερχονται οι προπομποί της Ράις

Γεμίζει από σήμερα με Αμερικανούς πράκτορες η Αθήνα, με αποστολή να δημιουργήσουν «συνθήκες ασφάλειας» για την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ

Τα πρώτα διαπιστευτήρια στην Κοντολίζα Ράις δίνει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, καθώς ετοιμάζεται να θέσει το κράτος στις υπηρεσίες των προπομπών της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα βρεθεί για μερικές ώρες στην Αθήνα την Πέμπτη μετά το Πάσχα, στις 27 του μηνός.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι προπομποί της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών θα αρχίσουν να φτάνουν από σήμερα στην Αθήνα, προκειμένου να αναλάβουν την «ασφαλή» της διαμονή. Πρόκειται για ομάδες πρακτόρων που ουσιαστικά υποκαθιστούν τις αρχές της χώρας, αναλαμβάνοντας απολύτως το έργο της ασφάλειας για την άφιξη, μετακίνηση, διαμονή και αναχώρηση της Ράις.

Η ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει η Ράις με την ελληνική κυβέρνηση δεν έχει γίνει γνωστή. Ομως, όπως σημειώνουν πηγές από το ελληνικό ΥΠΕΞ, τα ελληνοαμερικανικά είναι ζητήματα «λυμένα» πρόσφατα, αφού δεν έχει κλείσει μήνας από τότε που η Αμερικανίδα υπουργός ζήτησε εσπευσμένα να δει την Ντόρα Μπακογιάννη και η Ελληνίδα υπουργός έσπευσε άρον άρον στην Ουάσιγκτον. Οπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, αυτό που αυτή τη στιγμή ζητούν οι Αμερικανοί από την Αθήνα, αλλά και από τους υπόλοιπους συμμάχους τους, είναι απόλυτη ευθυγράμμιση με την πολιτική που ακολουθεί η Ουάσιγκτον στο θέμα του Ιράν. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως αυτήν την περίοδο η Ελλάδα κατέχει θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας ως μη μόνιμο μέλος και ως εκ τούτου αποκτά κάποια βαρύτητα η στάση που θα εκφράσει στο θέμα του Ιράν.

Η επίσκεψη της Κοντολίζα Ράις στην Αθήνα εντάσσεται στο «πακέτο» επισκέψεων που έχει προγραμματίσει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Ράις θα βρεθεί στην περιοχή για να συμμετάσχει στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια στις 27-28 του Απρίλη. Με αφορμή αυτή την παρουσία στην περιοχή η Αμερικανίδα υπουργός έχει προγραμματίσει επίσκεψη στην Τουρκία, σε μια περίοδο που οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις δε βρίσκονται στο καλύτερό τους επίπεδο. Προκειμένου, λοιπόν, να επιδειχτεί μια ισορροπία η Ράις θα περάσει και για μερικές ώρες από την Ελλάδα.

Την ημερομηνία της επίσκεψης επιβεβαίωσε χτες η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνομιλία της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, η υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η Ράις έρχεται «την Πέμπτη μετά το Πάσχα», και υποστήριξε πως το πρόγραμμά της δεν έχει κανονιστεί ακόμα, λόγω της διαφοράς ώρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος, ανέφερε πως η πρόσκληση προς την Κ. Ράις διατυπώθηκε δημοσίως στην Ουάσιγκτον από την Ελληνίδα ομόλογό της και έγινε αποδεκτή. Μιλώντας για το πρόγραμμα της επίσκεψης ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ ανέφερε ότι αυτό μπορεί να επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, τους οποίους μόνο η Ουάσιγκτον μπορεί να γνωρίζει.

Ερωτηθείς για τις διαδηλώσεις που έχουν προαναγγελθεί με αφορμή αυτή την επίσκεψη, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι «η Ελλάδα είναι μια ώριμη, σύγχρονη, ευρωπαϊκή Δημοκρατία, όπου υπάρχει απόλυτη ελευθερία της έκφρασης», προσθέτοντας, παράλληλα, πως δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την κυβέρνηση.

«Φιλοξενία» στον ιμπεριαλισμό;

«

Αλίμονο, ο ελληνικός λαός είναι ένας λαός γνωστός για τα φιλόξενα αισθήματά του, έχει παραδοσιακά εξαιρετικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και έτσι δε φοβάμαι απολύτως τίποτα». Η «άνετη» απάντηση που έδωσε η Ντ. Μπακογιάννη όταν ρωτήθηκε χτες αν φοβάται τις αντιδράσεις του ελληνικού λαού στον ερχομό της Κ. Ράις, είναι αντάξια μιας κυβέρνησης που ανήκει στη συμμαχία των προθύμων στους πολέμους που διεξάγουν οι ΗΠΑ ανά τον κόσμο.

Αναντίρρητα ο ελληνικός λαός είναι φιλόξενος και το έχει αποδείξει. Ακριβώς γι' αυτό και πάνω απ' όλα θέλει πανανθρώπινη ειρήνη και λευτεριά για όλους τους λαούς. Δεν μπορεί λοιπόν να δείξει «φιλόξενα αισθήματα» στην Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών. Ακριβώς γιατί είναι η «φωνή» του ιμπεριαλισμού, ο εκπρόσωπος των πολεμοκάπηλων της Ουάσιγκτον, ο μαντατοφόρος νέων πολέμων και ματοκυλισμάτων. Η ίδια εδώ και χρόνια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των πολέμων της νέας τάξης κατά των λαών. Εδώ ακριβώς βρίσκεται το ζήτημα, που θέλει να συγκαλύψει η Ελληνίδα ΥΠΕΞ: Οτι δηλαδή ο ιμπεριαλισμός έχει εξαπολύσει έναν ακήρυχτο πόλεμο με στόχο το αλυσόδεμα και την καθυπόταξη των λαών. Σε αυτό τον πόλεμο δεν υπάρχουν μόνο οι πρόθυμοι σύμμαχοι και οι πάσης φύσεως μειδίσαντες και συνθηκολογήσαντες αλλά και αυτοί που κάνουν αντίσταση, που θέλουν να πάρουν οι λαοί το μέλλον στα δικά τους χέρια.

Η κυβέρνηση Καραμανλή, μαζί φυσικά με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ανήκουν στο πρώτο στρατόπεδο. Εχει συμπήξει μάλιστα «στρατηγική συμμαχία» με τις ΗΠΑ, προκειμένου μαζί να συμμετέχουν στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Μέση Ανατολή, στην επιβολή της νέας τάξης στα Βαλκάνια και το Κόσσοβο κ.ο.κ. Επίσης, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο, ότι η ψήφος που διαθέτει ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «θα πέσει» υπέρ του νέου πολέμου στο Ιράν, αν αυτό απαιτήσουν οι στρατηγικοί σύμμαχοι. Υπάρχουν πράγματι «εξαιρετικές σχέσεις» με τις ΗΠΑ, αλλά αυτές αφορούν όλες τις μεταπολεμικές κυβερνήσεις της χώρας, όχι όμως και τον ελληνικό λαό.

Εχει αποδειχθεί ιστορικά ότι οι κυβερνήσεις όχι μόνο δεν εξέφραζαν τα φιλειρηνικά - αντιιμπεριαλιστικά αισθήματά του αλλά βρίσκονταν απέναντί του και τον ντρόπιαζαν. Ανεξάρτητα από το πότε θα εξαλειφθεί αυτή η «αντίφαση», ο ελληνικός λαός σε κάθε ευκαιρία θα διατρανώνει την αντίθεσή του στον ιμπεριαλισμό και την αλληλεγγύη του στους λαούς του κόσμου. Και αυτό θα κάνει, ό,τι (σιδηρόφρακτα και άλλα) μέσα χρησιμοποιήσουν, την ερχόμενη Πέμπτη.


Π. Κ.

Συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για να εκφραστεί η αντίσταση του λαού της Θεσσαλονίκης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, με αφορμή την άφιξη της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ, οργανώνουν η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ την Πέμπτη 27 Απρίλη, στις 7 το απόγευμα στο Αγαλμα του Βενιζέλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ