ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
Παραδίδουν τα σχολεία στους ιδιώτες!

Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ

Motion Team

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει στους εργαζόμενους, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τη νεολαία, την παράδοση των σχολικών κτιρίων στις επιχειρήσεις, με αρχή 27 σχολεία στο Νομό Αττικής». Με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ αποκαλύπτει πού θα οδηγήσουν οι Συμπράξεις Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στα σχολεία, τονίζει την ανάγκη να εκφραστεί η αποστροφή του λαού στη μετατροπή της Παιδείας σε εμπόρευμα και επισημαίνει ότι η εργατική τάξη και η νεολαία δεν πρέπει να αφήσουν την ευκαιρία των τοπικών εκλογών ανεκμετάλλευτη, γιατί «στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ψηφίζουμε για όλα».

«Μέσω των ΣΔΙΤ - σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΚΟΑ του ΚΚΕ - οι οποίες έχουν αξιοποιηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα για να παραχωρούνται στους ιδιώτες μια σειρά σημαντικές υποδομές, (π.χ. τα λεγόμενα μεγάλα έργα) προωθείται η παράδοση των σχολικών μονάδων σε ιδιώτες - επιχειρήσεις, δηλαδή: Κατασκευή των σχολικών κτιρίων από τους ιδιώτες με μακροχρόνια σύμβαση ενοικίασής τους στο Δημόσιο! Η σύμβαση θα έχει ισχύ 25-30 χρόνια, ώστε ο επιχειρηματίας να βγάζει πολλαπλάσιο όφελος από την εκμετάλλευση των σχολείων».

Απευθυνόμενη στους εργαζόμενους, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους νέους, τους άνεργους η ΚΟΑ του ΚΚΕ συνεχίζει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ περιγράφει ως θρίαμβο αυτήν την εξέλιξη. Το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί - άλλωστε επί ημερών του ξεκίνησαν οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ο ΣΥΝ παρά τη διγλωσσία του όχι μόνο δε διαφωνεί, αλλά σε όλα τα όργανα που συμμετέχει (π.χ. στην Τοπική Αυτοδιοίκηση) συμπράττει και συμβάλλει ενεργά στην επικύρωση και προώθησή τους. Το ΚΚΕ προειδοποιεί: η παράδοση της Παιδείας στους ιδιώτες, μέσω και των ΣΔΙΤ, σημαίνει γενικότερο χτύπημα που θα έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες στη λαϊκή οικογένεια και το μαζικό κίνημα:

  • Σε μια κινητοποίηση που έχουν αποφασίσει οι μαθητές ή οι εκπαιδευτικοί ενός σχολείου (π.χ. μια κατάληψη) ο ιδιώτης θα "δικαιούται" να επέμβει για να "προστατέψει" την περιουσία του.
  • Ο χώρος του σχολείου, σε μη διδακτικές ώρες θα μπορεί να αξιοποιείται από τον ιδιώτη για άλλες "δραστηριότητες". Δεν είναι άλλωστε τυχαία αυτά που έχουν ακουστεί για πάρκινγκ, εμπορικά κέντρα κλπ.
  • Η διείσδυση των ιδιωτών οδηγεί φυσικά στο να βάζουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι οι γονείς για έξοδα συντήρησης, θέρμανσης, ύδρευσης κλπ.
  • Θα μπορεί ο ιδιώτης απευθείας να διαπραγματευτεί με αλυσίδες διατροφής (τύπου "Μακντόναλντ", που ήδη διαφημίζονται σε ορισμένα σχολεία), για το κυλικείο.

Για το ΚΚΕ ένα είναι το σίγουρο: Η συγκεκριμένη μεθόδευση χρειάζεται να συναντήσει την πλέον καθολική και αποφασιστική αντιμετώπιση από το εργατικό κίνημα, τους φορείς της εκπαίδευσης, όλο το λαό. Οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα χρειάζεται όχι μόνο να μη νομιμοποιηθούν στη συνείδηση του λαού, αλλά και με μαζικές κινητοποιήσεις να εκφραστεί η αποστροφή του λαού στη μετατροπή της Παιδείας σε εμπόρευμα, η απαίτηση για Ενιαία Λαϊκή Παιδεία, για γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό στο 15%, για Παιδεία αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν. Ταυτόχρονα: Η εργατική τάξη και η νεολαία δεν πρέπει να αφήσει την ευκαιρία των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών να περάσει ανεκμετάλλευτη.

  • Απαιτείται τώρα μαζικός απεγκλωβισμός και αποδυνάμωση του δικομματισμού, που ευθύνεται για την πλήρη υποβάθμιση και την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, όπως άλλωστε και όλων των άλλων τομέων που μέχρι τώρα ανήκαν στο Δημόσιο (Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση κλπ).
  • Καμία εμπιστοσύνη στο ΣΥΝ, που στην πράξη συμφωνεί με τις κεντρικές επιλογές του κεφαλαίου και κάνει "κριτική" μόνο σε επιμέρους ζητήματα διαχείρισης.
  • Καμία αυταπάτη για το ρόλο αυτών που το τελευταίο διάστημα ντύνονται με το μανδύα του ανεξάρτητου, μιλούν για τοπικά - αυτοδιοικητικά προβλήματα, που μπορούν τάχα να λυθούν στα πλαίσια ενός δήμου, "βγάζοντας λάδι" την πολιτική των κυβερνήσεων. Είναι οι ίδιοι που την επομένη των εκλογών τρέχουν να καταγραφούν κάτω από τις μπλε ή πράσινες σημαίες και το κυριότερο εφαρμόζουν απαρέγκλιτα την αντιλαϊκή πολιτική».

«Στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ψηφίζουμε για όλα», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΚΟΑ του ΚΚΕ. «Ψηφίζουμε - Ενισχύουμε - Στηρίζουμε τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια που έχουν συγκροτήσει το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, η Κομμουνιστική Ανανέωση και άλλοι ριζοσπάστες αγωνιστές σε κάθε Δήμο και στη Νομαρχία».


ΑΣΓΜΕ
«Να τους σταματήσουμε»

«Στο θέμα των Συμπράξεων για τη σχολική στέγη βλέπουμε μόνο ένα μέρος των σχεδιασμών τους. Δεν είναι μόνο η εκμετάλλευση των κτιρίων, αλλά των ανθρώπων, που πάνω απ' όλα τους ενδιαφέρει. Ο έλεγχος της συνείδησης που θα διαμορφώσουν τα παιδιά μας είναι η κύρια στόχευσή τους, για να μπορούν να τα σύρουν ανενόχλητοι στις ακόμα σκληρότερες συνθήκες εργασίας και ζωής που προωθούν. Γι' αυτό χρειάζεται με κάθε τρόπο να τους σταματήσουμε». Αυτά σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), με αφορμή την προώθηση των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στην κατασκευή σχολείων.

«Η κατασκευή των 27 σχολικών κτιρίων θα κοστίσει 105 εκατ. ευρώ, λέει ο κ. Αλογοσκούφης ευτυχής. Συν κάτι απρόβλεπτα κι ανυπολόγιστα! Μα η ΟΣΚ ΑΕ θα μπορούσε να κατασκευάσει τα σχολεία αυτά με 45 μόλις εκατ. ευρώ, λέει ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΚ! Χωρίς συν και πλην! Η συντήρηση των 27 κτιρίων, λένε, θα κοστίζει 1,6 εκατ. ευρώ ετησίως! Μα τόσο σχεδόν κοστίζει σήμερα η επισκευή και συντήρηση όλων των σχολείων του Πειραιά! Η Διυπουργική Επιτροπή ενέκρινε τη δαπάνη για την πρόσληψη συμβούλων (χρηματοοικονομικών, νομικών και τεχνικών εξωτερικών συμβούλων), δεδομένης της πολυπλοκότητας των έργων ΣΔΙΤ!! Το κόστος για τη δαπάνη των συμβούλων θα ανέλθει σε 1,5 εκατ. ευρώ!!! Αλήθεια, πώς κατάφερε τόσα χρόνια κι έχτισε ο ΟΣΚ τόσα σχολεία χωρίς όλους αυτούς;», αναρωτιούνται οι γονείς.

Η ΑΣΓΜΕ αναφέρεται στα παραδείγματα των Συμπράξεων στην Αγγλία, όπου, όπως σημειώνει, η κατασκευή κοστίζει περισσότερο από τον παραδοσιακό τρόπο χρηματοδότησης, και το κόστος με το πέρασμα του χρόνου αυξάνεται, για να μειώσουν το κόστος ρίχνουν το κόστος των υλικών, μειώνουν το προσωπικό των υπηρεσιών, δίνουν χώρους για ιδιωτικές χρήσεις, οι Δήμοι αναγκάζονται να καλύπτουν διαρκώς ελλείμματα, τα κυλικεία περνούν σε αλυσίδες ιδιωτών με συμβάσεις 25 χρόνων και πουλάνε σκουπιδοτροφές στους μαθητές, τα σχολικά κτίρια είναι απαγορευμένα για δραστηριότητες μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών, συλλογικών εκφράσεων της γειτονιάς.

«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι - τονίζουν οι γονείς - στην προοπτική ιδιωτικοποίησης των σχολικών υποδομών. Η δημόσια λειτουργία (και μάλιστα η πιο ευαίσθητη, η διαπαιδαγώγηση παιδιών και εφήβων) δεν μπορεί να συνυπάρξει με το εμπόριο και το κυνήγι του κέρδους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ