Πέμπτη 20 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΓΜΕ
«Να τους σταματήσουμε»

«Στο θέμα των Συμπράξεων για τη σχολική στέγη βλέπουμε μόνο ένα μέρος των σχεδιασμών τους. Δεν είναι μόνο η εκμετάλλευση των κτιρίων, αλλά των ανθρώπων, που πάνω απ' όλα τους ενδιαφέρει. Ο έλεγχος της συνείδησης που θα διαμορφώσουν τα παιδιά μας είναι η κύρια στόχευσή τους, για να μπορούν να τα σύρουν ανενόχλητοι στις ακόμα σκληρότερες συνθήκες εργασίας και ζωής που προωθούν. Γι' αυτό χρειάζεται με κάθε τρόπο να τους σταματήσουμε». Αυτά σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), με αφορμή την προώθηση των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στην κατασκευή σχολείων.

«Η κατασκευή των 27 σχολικών κτιρίων θα κοστίσει 105 εκατ. ευρώ, λέει ο κ. Αλογοσκούφης ευτυχής. Συν κάτι απρόβλεπτα κι ανυπολόγιστα! Μα η ΟΣΚ ΑΕ θα μπορούσε να κατασκευάσει τα σχολεία αυτά με 45 μόλις εκατ. ευρώ, λέει ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΚ! Χωρίς συν και πλην! Η συντήρηση των 27 κτιρίων, λένε, θα κοστίζει 1,6 εκατ. ευρώ ετησίως! Μα τόσο σχεδόν κοστίζει σήμερα η επισκευή και συντήρηση όλων των σχολείων του Πειραιά! Η Διυπουργική Επιτροπή ενέκρινε τη δαπάνη για την πρόσληψη συμβούλων (χρηματοοικονομικών, νομικών και τεχνικών εξωτερικών συμβούλων), δεδομένης της πολυπλοκότητας των έργων ΣΔΙΤ!! Το κόστος για τη δαπάνη των συμβούλων θα ανέλθει σε 1,5 εκατ. ευρώ!!! Αλήθεια, πώς κατάφερε τόσα χρόνια κι έχτισε ο ΟΣΚ τόσα σχολεία χωρίς όλους αυτούς;», αναρωτιούνται οι γονείς.

Η ΑΣΓΜΕ αναφέρεται στα παραδείγματα των Συμπράξεων στην Αγγλία, όπου, όπως σημειώνει, η κατασκευή κοστίζει περισσότερο από τον παραδοσιακό τρόπο χρηματοδότησης, και το κόστος με το πέρασμα του χρόνου αυξάνεται, για να μειώσουν το κόστος ρίχνουν το κόστος των υλικών, μειώνουν το προσωπικό των υπηρεσιών, δίνουν χώρους για ιδιωτικές χρήσεις, οι Δήμοι αναγκάζονται να καλύπτουν διαρκώς ελλείμματα, τα κυλικεία περνούν σε αλυσίδες ιδιωτών με συμβάσεις 25 χρόνων και πουλάνε σκουπιδοτροφές στους μαθητές, τα σχολικά κτίρια είναι απαγορευμένα για δραστηριότητες μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών, συλλογικών εκφράσεων της γειτονιάς.

«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι - τονίζουν οι γονείς - στην προοπτική ιδιωτικοποίησης των σχολικών υποδομών. Η δημόσια λειτουργία (και μάλιστα η πιο ευαίσθητη, η διαπαιδαγώγηση παιδιών και εφήβων) δεν μπορεί να συνυπάρξει με το εμπόριο και το κυνήγι του κέρδους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ