Πέμπτη 20 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΟΧΟΣ: ΙΡΑΝ
Διπλωματικά «αδιέξοδα», διαρκείς απειλές

ΜΟΣΧΑ - ΒΙΕΝΝΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Παρά τις χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς, ότι «υπάρχει ευρεία συναίνεση» για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Ιράν από το Συμβούλιο Ασφαλείας, και του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο, ότι το Ιράν «αποτυγχάνει να διχάσει τη διεθνή κοινότητα», η πραγματικότητα παρέμενε, χτες, ότι (και) στη σύνοδο στη Μόσχα των πέντε χωρών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συν τη Γερμανία το αδιέξοδο παρέμεινε. «Δεν ελήφθη καμία απόφαση για τα επόμενα βήματα» όσον αφορά την κρίση, ήταν η κοινή εκτίμηση των περισσοτέρων ΜΜΕ. Η Ρωσία και η Κίνα εξακολουθούσαν να αντιτίθενται σε μια απόφαση που θα επιβάλει κυρώσεις, και πολύ περισσότερο σε ένα σχέδιο απόφασης που θα άφηνε περιθώρια στις ΗΠΑ να επιτεθούν στο Ιράν. Ο Πρόεδρος Μπους, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο άφηναν ανοιχτό «κάθε ενδεχόμενο», περιλαμβανομένης της απρόκλητης επίθεσης, περιλαμβανομένης ακόμη και της χρήσης πυρηνικών όπλων. Στη Μόσχα έφθασε χτες ιρανική αντιπροσωπεία για διαπραγματεύσεις.

Ο ΥπΕξ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε το Ιράν να αναστείλει τον εμπλουτισμό ουρανίου, ωστόσο είναι ήδη σαφές από πλευράς Τεχεράνης ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί - πράγμα που ξεκαθάρισε ο διαπραγματευτής Αλι Λαριτζάνι.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πολέμου, ο αρχηγός του ρωσικού επιτελείου δυνάμεων στρατηγός Γιούρι Μπαλουγέφσκι, δήλωσε χτες ότι η Ρωσία δε θα «εμπλακεί ούτε με τη μία πλευρά ούτε με την άλλη, όπως και στο Αφγανιστάν», ωστόσο σημείωσε πως εκτιμά ότι «μία στρατιωτική λύση στο πρόβλημα του Ιράν θα ήταν ένα μέγα πολιτικό και στρατιωτικό λάθος».

Στο μεταξύ, η τιμηθείσα με το Νομπέλ Ειρήνης (2003) Ιρανή δικηγόρος Σιρίν Εμπάντι δήλωνε χτες ότι «παρά τις επικρίσεις (μας) κατά της ιρανικής κυβέρνησης, δεν είμαστε διατεθειμένοι να πατήσει πόδι στο ιρανικό έδαφος ούτε ένας Αμερικανός στρατιώτης».

Οι σημαντικές διαφορές όσον αφορά το πρακτέο για το Ιράν και οι αντιθέσεις συμφερόντων επιχειρείται να «κουκουλωθούν»: «Είναι καιρός ο κόσμος να στείλει ένα σαφές μήνυμα και ένα μήνυμα ενότητας στο Ιράν, ακόμη και αν δεν τίθεται θέμα στρατιωτικής εισβολής», δήλωνε χτες ο Τόνι Μπλερ.

Το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης, που προβάλλει απειλητικό στον μεσανατολικό ορίζοντα, ανησυχεί τους Ευρωπαίους - αφού τα συμφέροντά τους δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τα αμερικανικά σε αυτή την περίπτωση. Ακόμα και ο Τζακ Στρο παραδέχεται ότι η αμερικανική και η ευρωπαϊκή θέση διαφέρουν σε ό,τι αφορά το θέμα της ανάληψης στρατιωτικής δράσης και ποια θα ήταν αυτή, πάντως εκτιμά πως το θέμα θα «επιστρέψει στο Συμβούλιο Ασφαλείας στα τέλη του μήνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ