ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Απρίλη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΚΟΝΤΟΛΙΖΑ ΡΑΪΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Ψάχνει συμμάχους για πόλεμο στο Ιράν

Η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να λάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την ελληνική ότι θα συμμετέχει σε έναν «προληπτικό πόλεμο» κατά του Ιράν, ακόμα και χωρίς τη νομιμοποίηση του ΟΗΕ

Στα άρμα της "συμμαχίας των προθύμων", που θα συμμετέχουν σε έναν "προληπτικό πόλεμο" κατά του Ιράν επιδιώκει να δέσει τη χώρα μας η Κοντολίζα Ράις με την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Πέμπτη στην Αθήνα.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών θα θελήσει να λάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση (και από τον Γ. Παπανδρέου) ότι θα υποστηρίξουν έναν πόλεμο κατά του Ιράν ακόμα και στην περίπτωση που δεν υπάρξει απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι προθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης φάνηκαν καθαρά από τις δηλώσεις που έκανε χτες η ίδια η Κ. Ράις, αποσαφηνίζοντας ότι είναι πιθανό μια «συμμαχία των προθύμων» να λάβει σκληρά μέτρα εναντίον του Ιράν, εάν δεν το πράξει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είναι ολοφάνερο ότι τόσο κατά την περιοδεία της σε Αθήνα και Αγκυρα όσο και στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις 27 και 28 Απρίλη στη Σόφια, η Κ. Ράις θα μετρήσει πόσοι από τους συμμάχους είναι πρόθυμοι να συμμετέχουν σε έναν πόλεμο κατά του Ιράν, στην περίπτωση που το ΣΑ του ΟΗΕ, λόγω της διαφαινόμενης αντίθεσης Ρωσίας και Κίνας, δε συμφωνήσουν σε ένα «προληπτικό πόλεμο». Το γεγονός ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ εργάζεται συστηματικά στην κατεύθυνση της στρατιωτικής επέμβασης ακόμα και χωρίς τη νομιμοποίηση του ΟΗΕ προκύπτει από τη φράση της Ράις ότι «πάντοτε λέγαμε ότι όσον αφορά το δικαίωμα στην αυτοάμυνα δε χρειάζεται καμία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Μέχρι τώρα, τόσο η κυβέρνηση Καραμανλή όσο και το ΠΑΣΟΚ (διά στόματος του αρμόδιου για τα εξωτερικά θέματα Χρ. Παπουτσή), έχουν καταστήσει σαφές ότι θα συμμετέχουν σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράν στην περίπτωση που έχει την «κάλυψη» του ΟΗΕ. Παραμένει, όμως, αδιευκρίνιστο αν θα συμμετέχουν, με στρατιωτικές δυνάμεις, στην περίπτωση που δεν υπάρξει απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Είναι ευνόητο ότι η Κ. Ράις θα επιχειρήσει να αποσπάσει δέσμευση από τον Κ. Καραμανλή για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα γίνει λίγες μέρες αργότερα, όπου ως γνωστόν η Ελλάδα είναι μη μόνιμο μέλος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κυβέρνηση, θα προσφέρει τις γνωστές διευκολύνσεις (ελληνικός εναέριος χώρος, χρήση Σούδας, κ.ά.), όπως είχε γίνει και με τον πόλεμο στο Ιράκ και στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Στην ατζέντα των συνομιλιών της Κ. Ράις με την ελληνική κυβέρνηση περιλαμβάνεται επίσης η παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας στους πολέμους της νέας τάξης στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, στην επιβολή του μελλοντικού καθεστώτος (διάβαζε ανεξαρτητοποίηση) του Κοσσόβου, η στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, για την οποία οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να μην ανακοπεί, κ.ά. Επίσης, αναμένεται η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ να θέσει με έμφαση το ζήτημα της «απεξάρτησης» από το ρωσικό φυσικό αέριο, στο πλαίσιο των γενικότερων ανταγωνισμών για τον έλεγχο των αγωγών και των ενεργειακών πηγών.

  • Πρόκληση για τον φιλειρηνικό ελληνικό λαό, χαρακτηρίζει την παρουσία της Κ. Ράις στην Αθήνα σε ανακοίνωσή της η «Κομμουνιστική Ανανέωση». Σημειώνει πως η Κ. Ράις όπως και η ιμπεριαλιστική πολιτική του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, είναι ανεπιθύμητη στην Ελλάδα και καλεί τον ελληνικό λαό να συμμετάσχει μαζικά στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και να πιέσει την κυβέρνηση να αρνηθεί την όποια συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

ΣΤΟΧΟΣ: ΙΡΑΝ
«Συμμαχία των προθύμων» δολοφόνων...

Θέλουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δήλωση της Κ. Ράις, αν δεν προχωρήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

ΣΙΚΑΓΟ-ΜΟΣΧΑ-ΤΕΧΕΡΑΝΗ-ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Κατά τα πρότυπα του Ιράκ και του Αφγανιστάν, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, διαμήνυσε χτες ότι, αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν προχωρήσει, όπως απαιτεί η Ουάσιγκτον, σε λήψη «σκληρών μέτρων» σε βάρος του Ιράν επειδή ασκεί ένα νόμιμο δικαίωμά του - έχει, δηλαδή, ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα, το οποίο όμως οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι υποκρύπτει σχέδια απόκτησης πυρηνικών όπλων -, η κυβέρνηση του Προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους θα επιδιώξει να συγκροτήσει «μια συμμαχία των προθύμων», η οποία θα επιβάλει κατ' αρχάς οικονομικό εμπάργκο σε βάρος του Ιράν και, εάν η Ουάσιγκτον κρίνει ότι χρειαστεί, θα επιτεθεί εναντίον του Ιράν. Φυσικά, η Ράις είπε, στην ίδια ομιλία της - έγινε στο Σικάγο, με θέμα την αμερικανική εξωτερική πολιτική -, ότι η κυβέρνηση Μπους θέλει να επιλυθεί το ζήτημα «με διπλωματικά μέσα», αλλά, επαναλαμβάνοντας τις πάγιες αμερικανικές θέσεις για το «εμπόδιο» που συνιστά πλέον ο ΟΗΕ, επισήμανε ότι η Ουάσιγκτον «δε θα κινηθεί κατ' ανάγκην» στα πλαίσια του Οργανισμού που (υποτίθεται ότι) αποτελεί ένα διεθνές όργανο για τη διασφάλιση της «νομιμότητας». Το πρόσχημα, γνωστό: «Πάντοτε λέγαμε ότι όσον αφορά στο δικαίωμα στην αυτοάμυνα (!) δε χρειάζεται καμία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Πάντως, είπε, υπάρχουν «διαφορές» στην κρίση αυτή σε σύγκριση με εκείνη του Ιράκ, αφού «το ζήτημα στην περίπτωση αυτή είναι να κινητοποιήσουμε τη διεθνή κοινότητα, να ενώσουμε τη διεθνή κοινότητα στην άποψη ότι το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει ούτε ένα πυρηνικό όπλο». Τώρα, πώς η απρόκλητη επίθεση εναντίον του Ιράν που επισείει η Ουάσιγκτον, ακόμα και με πυρηνικά όπλα, συνιστά «αυτοάμυνα», αυτό μόνο επαγγελματίες στρεψόδικοι στον αμερικανικό Τύπο μπορούν να το εξηγήσουν - την αποστολή μάλλον θα αναλάβει ο κ. Φρίντμαν των «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Αιτία της νέας επιθετικής διατύπωσης των απαιτήσεων της Ουάσιγκτον δεν είναι άλλη από τη διαπίστωση του αδιεξόδου στις συνομιλίες της Μόσχας αυτή τη βδομάδα - στις συνομιλίες των πέντε μονίμων χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας, επανενέσκηψε η απειλή άσκησης βέτο από πλευράς της Ρωσίας και της Κίνας στο ενδεχόμενο προώθησης προς ψήφιση μιας απόφασης που θα προβλέπει επιβολή κυρώσεων και, πολύ περισσότερο, ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν.

Η αμερικανική πλευρά αξίωσε μάλιστα από τη Μόσχα να διακόψει κάθε συνεργασία στον πυρηνικό τομέα με το Ιράν, με δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς: «Πιστεύουμε ότι θα ήταν καλό για ορισμένες χώρες να σταματήσουν τη συνεργασία με το Ιράν σε πυρηνικά θέματα για ειρηνικούς σκοπούς συμπεριλαμβανομένου του Μπουσέρ». Η Μόσχα ανταπάντησε διά στόματος εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μιχαήλ Καμίνιν, στην ιδιαίτερα σκαιή αμερικανική υπόδειξη: «Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να αποφασίζει με ποια χώρα και με ποιον τρόπο θα συνεργάζεται», είπε ο Καμίνιν. Ωστόσο, η «νέα» Ρωσία κινείται (και αυτή) με πρωταρχικό κριτήριο τα στενά συμφέροντά της: Η ρωσική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας έχει συμβόλαια για την κατασκευή του αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων αντιδραστήρα. Μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να ζητήσει κάτι τέτοιο, πρόσθεσε.

Ανταποκριτές μεταδίδουν πως παρότι η Ρωσία έχει αρχίσει να «χάνει την υπομονή της» με την ισλαμική κυβέρνηση του Ιράν υπό τον Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, έναν πολιτικό που κάνει εξαιρετικά σκληρές δηλώσεις για το Μεσανατολικό και ειδικά το Ισραήλ (κάτι κάθε άλλο παρά πρωτοφανές, αλλά ο Αχμεντινετζάντ το «παρακάνει», κατά ορισμένους Ρώσους αναλυτές), η Μόσχα φαίνεται αποφασισμένη να εμποδίσει την προοπτική της αμερικανικής στρατιωτικής επίθεσης. Πόσο αποφασισμένη, μένει να φανεί. Χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Κισλιάκ διαμήνυσε ότι η Μόσχα θα αναμείνει «την έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για να καθορίσει τη στάση της».

Από πλευράς Ιράν, ο υπουργός Πετρελαίου, Καζέμ Βαζιρί Χαμανέχ, δήλωσε χτες ότι η Τεχεράνη «αντιτίθεται» σε μια αύξηση της παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ - αφού αυτό θα συνέβαλλε σε μείωση των εσόδων της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ