ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ
Συνεχίζουμε και σήμερα και αύριο και πάντα μέχρι τη νίκη

Η ομιλία του Δ. Αρβανιτάκη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας, στη χτεσινή αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση

Η συγκέντρωση στα Προπύλαια
Η συγκέντρωση στα Προπύλαια
Κεντρικός ομιλητής στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στα Προπύλαια ήταν ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, ο οποίος σημείωσε:

Και από αυτό το βήμα καταγγέλλουμε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Καταγγέλλουμε τα αντιδημοκρατικά μέτρα που έχει πάρει η ΝΔ, που μετέτρεψε το κέντρο της Αθήνας σε σιδερόφραχτο χώρο, που αλωνίζουν για μια βδομάδα στην Αθήνα εκατοντάδες ξένοι πράκτορες. Και γι' αυτό κομπάζουν και καυχιούνται αυτοί οι κύριοι. Καταγγέλλουμε τις συλλήψεις των 17 συντρόφων μας χτες το βράδυ, που μαζί με άλλους κομμουνιστές και αγωνιστές ύψωσαν το πανό πλάι στην αμερικάνικη πρεσβεία, το πανό της τιμής για την αγωνιζόμενη Ελλάδα, τους εργαζόμενους και τη νεολαία.

Συνεχίζουμε και σήμερα και αύριο.

Θα μας βρίσκουν πάντα μπροστά τους.

Γιατί μόνο ο συνεπής αντιιμπεριαλιστικός αγώνας θα φέρνει νίκες, θα φέρνει επιτυχίες. Το σύνθημά μας, «ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», σήμερα γονιμοποιεί την εργατική τάξη της Ελλάδας, είναι μήνυμα για τους λαούς όλου του κόσμου, χαράζει την πορεία για να έχουμε νίκες.

Και είμαστε σίγουροι, αργά ή γρήγορα - κατά τη γνώμη μας γρήγορα - σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, σε κάθε χώρα, θα υψωθούν τα λάβαρα του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα.

Θα είναι χιλιάδες, όπως το πανό στην Ακρόπολη, όπως το πανό χτες βράδυ και θα αρχίσει η αντίστροφη πορεία.

Ο Δημήτρης Αρβανιτάκης
Ο Δημήτρης Αρβανιτάκης
Ο ελληνικός λαός και οι άλλοι λαοί θα χαράξουν το δρόμο για την ανατροπή της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων.

Να γιατί και σήμερα λέμε ότι είναι ανεπιθύμητη η Κοντολίζα Ράις. Αλλά όχι μόνο σήμερα. Και αύριο και μεθαύριο, για πάντα μέχρι τη νίκη.

Η εργατική τάξη θα πληρώσει τα σπασμένα

Σήμερα όλοι ξέρουν.

Οι ιμπεριαλιστές και σήμερα η κυβέρνηση με την Κοντολίζα Ράις αυτό που σχεδιάζουν είναι καινούριος πόλεμος της «νέας τάξης» σε βάρος του λαού του Ιράν.

Αυτό που συζητάνε και σχεδιάζουν είναι να φέρουν από την πίσω πόρτα τα διχοτομικά σχέδια σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό.

Να φέρουν απ' την πίσω πόρτα αυτό που απέρριψε ο λαός της Κύπρου με το δημοψήφισμα, δηλαδή ένα καινούριο «σχέδιο Ανάν».

Σχεδιάζουν επίσης νέα δεινά για τον ελληνικό λαό.

Το μαύρο μπλοκ των χωρών του ΝΑΤΟ στη Σόφια αύριο μαζί με χώρες της ΕΕ, μαζί συντηρητικοί και σοσιαλδημοκράτες, μαζί οι «πρόθυμοι», όπως τους ονόμασε ο Μπους, σχεδιάζουν νέα δεινά για τον ελληνικό λαό και τους λαούς της περιοχής.

Η εργατική τάξη, η φτωχολογιά θα πληρώσει και στη χώρα μας τα σπασμένα.

Με τη συμμετοχή στον πόλεμο, με λιτότητα, με νέα αντιδημοκρατικά μέτρα.

Απειλούν ακόμη και με πυρηνικό πλήγμα, όπως δήλωσε ο Μπους.

Γι' αυτό έχει βαριές ευθύνες η κυβέρνηση της ΝΔ.

Δεν έχει ανάγκη ο λαός από συμβιβασμένους, αυτούς που συνδιαλέγονται με τους «πρόθυμους», όπως τους ονόμασαν.

Αλλά έχει βαρύτατες ευθύνες εξίσου και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ακούσαμε χτες βράδυ από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ενόψει της επίσκεψης της Κοντολίζα Ράις, ότι χρειάζεται συναίνεση με τον ιμπεριαλισμό και με την υπουργό των πολέμων της «νέας τάξης».

Αλλά έχει χορτάσει απ' αυτές τις συναινέσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ η εργατική τάξη και ο λαός της Ελλάδας.

Γιατί ήταν το ΠΑΣΟΚ που όσο ήταν κυβέρνηση χτύπησε πισώπλατα τους λαούς στη Γιουγκοσλαβία και σε άλλες χώρες.

Γιατί και το ΠΑΣΟΚ έδωσε γη, αέρα, λιμάνια, τη βάση της Σούδας.

Συναίνεση, όπως είπε χτες το ΠΑΣΟΚ με τον ιμπεριαλισμό, εν ολίγοις σημαίνει με το ένα χέρι να υπογράφουν οι εκπρόσωποί τους μια άθλια σύμβαση εργασίας και 77 λεπτά με την πλουτοκρατία, και με το άλλο χέρι να υπογράφουν αντιλαϊκές συμφωνίες με τον ιμπεριαλισμό και τους εκπροσώπους του. Να γιατί έχει ευθύνες και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Συνεπής, αδιάλλαχτος αντιιμπεριαλιστικός αγώνας

Συντρόφισσες και σύντροφοι, Τι σημαίνει σήμερα αντιιμπεριαλιστική πάλη, τι σημαίνει να σταματήσει ο πόλεμος;

Για να σταματήσει ο πόλεμος - και εδώ κρίνονται όλοι - σημαίνει να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας.

Για να σταματήσει ο πόλεμος σημαίνει να πάρει δρόμο απ' την Ελλάδα και τα Βαλκάνια το ΝΑΤΟ.

Για να σταματήσει ο πόλεμος σημαίνει να μη δοθούν θάλασσες, λιμάνια και αέρας στη «νέα τάξη πραγμάτων».

Ετσι πρέπει να αντιμετωπιστεί και ο νέος πόλεμος που σχεδιάζουν σε βάρος του Ιράν.

Βροντερό OXI, λοιπόν, στους ιμπεριαλιστές, συνεπής αδιάλλαχτος, αντιιμπεριαλιστικός αγώνας.

Ενα οικοδομικό τετράγωνο πριν από το σημείο που η Ράις υπαγόρευε πολιτική και η ελληνική κυβέρνηση χειροκροτούσε
Ενα οικοδομικό τετράγωνο πριν από το σημείο που η Ράις υπαγόρευε πολιτική και η ελληνική κυβέρνηση χειροκροτούσε
Αυτή είναι η λύση. Καμία συνδιαλλαγή με τον ιμπεριαλισμό.

Μόνο αυτή τη γλώσσα καταλαβαίνουν οι ιμπεριαλιστές. Μόνο αυτή τη γραμμή φοβούνται. Και μόνο αυτή η γραμμή μπορεί να φέρει νίκη.

Οταν η κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα, οι σοσιαλδημοκράτες του ΠΑΣΟΚ γονυπετείς στηρίζουν τις επιθέσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, μόνος δρόμος είναι η λαϊκή αντιιμπεριαλιστική πάλη. Πάλη, δηλαδή, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στον πόλεμο αλλά ταυτόχρονα και πάλη ενάντια στους ντόπιους υποστηριχτές τους.

Εχουν ευθύνες, λοιπόν, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, γι' αυτό ένας λαός που το αίσθημά του είναι ενάντια στους πολέμους και στον ιμπεριαλισμό πρέπει να κάνει βήματα.

Να απεγκλωβίζεται απ' αυτά τα κόμματα. Γιατί είναι ανάγκη σήμερα να οικοδομηθεί ένα ισχυρό αντιμονοπωλιακό αντιιμπεριαλιστικό δημοκρατικό μέτωπο. Αυτή είναι η λύση.

Οι συνταγές της σοσιαλδημοκρατίας, οι ξαναζεσταμένες σούπες τους όλα αυτά τα χρόνια - 15 χρόνια πολέμων της «νέας τάξης» - μαζί με την ηγεσία του ΣΥΝ, έφεραν δυσκολίες.

Θα 'ταν πολύ καλύτερα τα πράγματα αν ο λαός είχε χειραφετηθεί από αυτά τα κόμματα και τους οπορτουνιστές. Από καλύτερες θέσεις θα πολεμάγαμε σήμερα. Γιατί αποδείχτηκε ότι όλα αυτά που έλεγαν οι θεωρίες των κεντροαριστερών ότι μπορεί να εξανθρωπιστεί το σύστημα δεν ήταν παρά κοροϊδία.

Διαδηλώνουμε σήμερα για να συνεχίσουμε αύριο

Αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο, λοιπόν. Συνεπής αντιιμπεριαλιστική πάλη.

Για να χαράξουμε ένα δρόμο που θα βάζει εμπόδια στη «νέα τάξη πραγμάτων». Για να δρομολογήσουμε ένα δρόμο που θα έχουμε κατακτήσεις. Για να υπάρχει ένα όραμα στον ελληνικό λαό, ένα όραμα να χαράξει το δικό του δρόμο. Για τη λαϊκή εξουσία. Οταν οι λαοί χαράξουν αυτό το δρόμο θα αρχίσει να μετρά και ο ιμπεριαλισμός ήττες.

Αντιιμπεριαλιστικός αγώνας - λαϊκή εξουσία. Αυτός είναι ο δρόμος μας και μόνο τότε θα καταργηθούν οι πόλεμοι των ιμπεριαλιστών. Μόνο τότε θα φύγει απ' τη μέση αυτό το τεράστιο πρόβλημα, των πολέμων του ιμπεριαλισμού.

Στις σημερινές συνθήκες αντιιμπεριαλιστική πάλη σημαίνει αυτοί που παράγουν τον πλούτο, αυτοί να τον ιδιοποιούνται, και όχι τέσσερις πολυεθνικές των πετρελαίων, ή μια χούφτα μονοπώλια εδώ στην Ελλάδα.

Αυτός είναι ο δρόμος μας, σύντροφοι. Σας καλούμε να πρωτοστατήσουμε στην ανάπτυξη του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα και της αντιμονοπωλιακής πάλης. Να συνεχίσουμε και σήμερα και αύριο μέχρι τη νίκη.

Να ξεκινήσουμε σήμερα την πορεία μας με πειθαρχία, να διαδηλώσουμε σήμερα για να συνεχίσουμε αύριο. Να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, να συσπειρώνονται δυνάμεις γύρω από την αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική γραμμή. Αυτό είναι το μήνυμά μας, σύντροφοι.

Τα σχέδια του ιμπεριαλισμού μπορούν να ανατραπούν

Χαιρετισμός του Κώστα Καζάκου στη συγκέντρωση

Ο Κώστας Καζάκος
Ο Κώστας Καζάκος
Απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό στη συγκέντρωση ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος τόνισε:

«Δε χρειάζονται πολλά λόγια. Κοιτάξτε τη φωτογραφία αυτού του αρπαχτικού τέρατος. Κοιτάχτε πώς είναι έτοιμη να μας αρπάξει! Και μας έχει ήδη αρπάξει! Ηρθε εδώ αυτό το όρνιο του πολέμου, το πολεμοκάπηλο, του πενταγώνου και των πετρελαίων του στο Τέξας, για να φτιάξει την καινούρια συμμαχία των "προθύμων". Χωρίς "προθύμους" τίποτα δεν μπορεί να κάνει ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός. Ούτε να κουνηθεί δεν μπορεί, χωρίς τη Σούδα και χωρίς το Ακτιο. Τίποτα δεν μπορεί να κάνει στη Μέση Ανατολή και ειδικά στην Περσία, στο Ιράν. Αλλά οι κυβερνήσεις μας, οι κυβερνήσεις του δικομματισμού είναι "πρόθυμες"! Δίνουν γη και ύδωρ. Εχουν χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν, σε κάθε περίπτωση κινητοποίησης των Αμερικάνων, έχουν χρησιμοποιήσει τα ιερά μας χώματα για διευκολύνσεις, έχουν συμπαρασταθεί με όλα τα μέσα.

Ποιος αντιστρατεύεται τα σχέδια των Αμερικανών; Μόνο οι λαοί! Ο λαός μας στη συντριπτική του πλειονότητα εκφράζει αισθήματα αντίθετα στον πόλεμο, αντίθετα στην καταστροφή των λαών και στον εξανδραποδισμό, σ' αυτή την καινούρια εποχή δουλείας των λαών.

Αλλά έχουν καταφέρει κι έχουν το λαό μας τρομοκρατημένο. Κι ο πολύς κόσμος παρά τα αισθήματά του "λουφάζει". Αν κατέβαιναν στην Πανεπιστημίου 1 εκατ. Ελληνες, όπως έκαναν σε όλες τις μεγάλες ώρες της ιστορίας μας, όπως ανέτρεψαν το 1943 τα σχέδια των Γερμανών μπροστά στα τανκς! - Κατέβηκαν 1,5 εκατ. κόσμος και ανέτρεψαν την επιστράτευση του Χίτλερ! - Ετσι και τα σχέδια αυτά μπορεί να τα ανατρέψει. Ανατρέπονται! Μπορούν να ανατραπούν! Δεν είναι μονόδρομος τα σχέδιά τους. Αλλά πρέπει ο ελληνικός λαός να βγει στο δρόμο, να διεκδικήσει τα δικαιώματά του που καταστράφηκαν. Την ειρήνη, που την έχει ανάγκη. Ολος ο κόσμος που δέχεται στην πλάτη του την τρομαχτική πίεση του ιμπεριαλισμού. Γιατί είναι συνυφασμένα, ο πόλεμος, η ανεργία, το ασφαλιστικό, η καταστροφή των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ολα αυτά είναι ένα πρόβλημα. Αντιμετωπίζονται όλα μαζί.

Και είναι πάντα μπροστά το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Εμείς θα είμαστε εδώ. Πάντα σε όλες τις μεγάλες ώρες της ιστορίας μας ήταν μπροστά, πρωτοπόρα δύναμη. Με το στήθος ανοιχτό να αντιμετωπίζει τη βία και την τρομοκρατία της εξουσίας και να υπερασπίζεται τα δικαιώματα του λαού. Κι έσωζε πάντα την υπερηφάνεια του, την τιμή του, την αξιοπρέπειά του. Αλλά θέλει συμπαράσταση. Πρέπει όλος ο κόσμος να συμπαραταχτεί, να συμπορευτεί με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, ανεξάρτητα από το αν του αρέσουν οι απώτεροι στόχοι του. Τώρα! Για να αντιμετωπίσουμε τώρα τη ζωή. Να υπερασπιστούμε το αγαθό της ζωής που καταστρέφεται, το μέλλον των παιδιών μας. Να ανατρέψουμε τα σχέδια των πολεμοκάπηλων της Ουάσιγκτον.

Δεν έχουμε καιρό. Οι αποφάσεις είναι παρμένες. Εχουν υπογραφές από κάτω. Ερχονται πολύ δύσκολες μέρες. Αν δεν κινητοποιηθεί όλος ο κόσμος, να δείξει τη δύναμή του, να βροντοφωνάξει την απόφασή του, να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Τώρα της καθημερινότητας τα προβλήματα. Γιατί ο πόλεμος, την καθημερινότητα καταστρέφει. Ολος ο κόσμος, όλοι οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, νέοι, που δεν έχουν μέλλον. Εχει ξεπουληθεί το μέλλον τους! Πρέπει να βγούμε στο δρόμο, δεν έχουμε περιθώρια. Πρέπει να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους. Να μην αφήσουμε αυτή την "κυρία", που κατάγεται από δούλους και ξεπουλήθηκε μ' αυτό τον αισχρό τρόπο και γυρίζει τώρα για να βρει πρόθυμους συμπαραστάτες σ' αυτή την ιμπεριαλιστική πολιτική. Πρέπει να ανατρέψουμε τα σχέδιά της. Να βροντοφωνάξουμε ότι είναι ανεπιθύμητη και πρέπει να φύγει! Να μην ξαναπατήσει το πόδι της εδώ!».

Παραβρέθηκαν

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν:

Πολυμελής αντιπροσωπεία του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ, με επικεφαλής τον Γ. Καρούμπα, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου.

Αντιπροσωπεία της «Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών».

Αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ, της ΕΕΔΥΕ, της ΟΓΕ, της ΝΑΣ με τον υποψήφιο νομάρχη Αθήνας Ηλία Νικολόπουλο και τον υποψήφιο νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μανουσογιαννάκη, της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών, της Ενωσης Παλαιστινίων Φοιτητών και ο πρόεδρος της «Χριστιανικής Δημοκρατίας» Μανώλης Μηλιαράκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ