ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή

...και το πανό που κρεμάστηκε απέναντι από το αμερικάνικο προξενείο

Motion Team

...και το πανό που κρεμάστηκε απέναντι από το αμερικάνικο προξενείο
ΟΧΙ στους ιμπεριαλιστές, στα σχέδια και την παρουσία τους στην περιοχή. Αυτή ήταν η απάντηση του λαού της Θεσσαλονίκης στη χτεσινή προκλητική εμφάνιση της Κ. Ράις και στη διαφαινόμενη συμμόρφωση της ελληνικής κυβέρνησης στις απαιτήσεις που πρόβαλε. «Go home killers», «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», βροντοφώναζαν ασταμάτητα εργαζόμενος λαός και νεολαία που συμμετείχαν μαζικά στο προσκλητήριο αντίστασης της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και των οργανώσεων Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Μαχητικά, συνεχίζοντας το δρόμο που άνοιξαν το 1999 την περίοδο του βρώμικου πολέμου εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Τότε που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετέτρεψε τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία σε απέραντο στρατόπεδο των Ευρωαμερικανών ιμπεριαλιστών και τούτος ο λαός έστηνε μπλόκο σε αμερικανικές και ΝΑΤΟικές στρατιές, σε τρένα, στα λιμάνια, σε κάθε βήμα των μακελάρηδων που εξορμούσαν για να πνίξουν στο αίμα τους λαούς των Βαλκανίων.

Αντάμωσαν στο Αγαλμα του Βενιζέλου, εκεί που τους προσκάλεσαν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, αλλά και φορείς του φιλειρηνικού κινήματος, οι ταξικές δυνάμεις του εργατικού κινήματος. Οπως σε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Βαλκανική, βγήκαν στο δρόμο, ανυπόταχτα, αγέρωχα, με τη δύναμη που αντλούν από τη θυσία των δικών τους νεκρών, των εκατομμυρίων θυμάτων του ιμπεριαλισμού. Πήραν θέση μάχης και απαίτησαν κανένας διάλογος με τους ιμπεριαλιστές, κανένας συμβιβασμός. «Πρόθυμος δε γίνεται τούτος ο λαός, κάτω η νέα τάξη και ο ιμπεριαλισμός», διαδήλωσαν με μια φωνή.

Και ο Αγάπιος Σαχίνης, στέλεχος του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, από το βήμα της συγκέντρωσης, κάλεσε το λαό της περιοχής να συνεχίσει και να κλιμακώσει τον αγώνα, να εκφραστεί αντιιμπεριαλιστικά και με την ψήφο του στις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, δίνοντας ψήφο στις δυνάμεις που μάχονται εναντίον των πολέμων της Νέας Τάξης.

Τα θύματα μπροστά

Η πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης...

Motion Team

Η πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης...
Στην κορυφή της πορείας μπήκαν οι νεολαίοι κρατώντας στα χέρια τους φωτογραφίες θυμάτων των πολέμων που προηγήθηκαν. Αποκάλυπταν τη βαρβαρότητα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων από τον ελληνικό εμφύλιο μέχρι το Ιράκ και τον πόλεμο που προετοιμάζεται στο Ιράν. Επίσης απόθεσαν φέρετρα μπροστά στην είσοδο του κτιρίου όπου στεγάζεται το αμερικάνικο προξενείο, έγραψαν συνθήματα και πυρπόλησαν την αμερικάνικη σημαία. Την ίδια ώρα, άλλη μια επιχείρηση εξελισσόταν απέναντι από το προξενείο των ΗΠΑ. Μια ομάδα νεολαίων του ΠΑΜΕ ανέβηκε τις εξωτερικές σκαλωσιές του κτιρίου, έφτασε στον 8ο όροφο και άπλωσε κατάφατσα στα γραφεία του προξενείου, ένα μεγάλο πανό που κήρυττε ανεπιθύμητους τους ιμπεριαλιστές.

Η μαχητική πορεία συνεχίστηκε. «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη», «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών», φώναζαν. Και κατευθύνθηκαν μέχρι το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη.

  • Αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις έγιναν χτες βράδυ και σε Καβάλα, Σέρρες, Δράμα, μετά από πρωτοβουλία των αντίστοιχων ΝΕ του ΚΚΕ. Μαζικά και μαχητικά ο λαός στις τρεις πόλεις βγήκε στους δρόμους και πορεύτηκε σταθερά προσανατολισμένος στην πορεία σύγκρουσης και ρήξης με τους φονιάδες των λαών και τους εκπροσώπους του.

Από τη Θεσσαλία ως την Κρήτη

Πικετοφορίες και διαδηλώσεις κατά της επίσκεψης στη χώρα μας της Αμερικανίδας υπουργού του πολέμου, διοργάνωσαν, χτες βράδυ, στις πρωτεύουσες των τεσσάρων θεσσαλικών νομών οι τοπικές οργανώσεις του ΚΚΕ. Κομμουνιστές κι άλλοι αγωνιστές της φιλειρηνικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος της περιοχής, συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία των Νομαρχιακών Επιτροπών του Κόμματος και στη συνέχεια πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας, του Βόλου, των Τρικάλων και της Καρδίτσας, φωνάζοντας συνθήματα κατά των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, κατά του πολέμου και του ιμπεριαλισμού.

Το φιλειρηνικό, αντιιμπεριαλιστικό και πατριωτικό μήνυμα των κομμουνιστών, βρίσκει «ευήκοα ώτα» στο λαό της Θεσσαλίας, που έχει εκφράσει την αγωνιστική αντίθεσή του στις προηγούμενες ιμπεριαλιστικές πολεμικές επιχειρήσεις και δηλώνει τη διάθεσή του ν' αγωνιστεί και κατά της νέας τυχοδιωκτικής επιδρομής κατά του λαού του Ιράν, που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους.

Αφετηρία έντασης του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα, αποτέλεσαν οι χτεσινές διαδηλώσεις και στη Χαλκίδα, τη Λαμία και τη Λιβαδειά.

«Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» και «Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός» ακούστηκε με δύναμη, πάθος και μαχητικότητα, στους δρόμους της Χαλκίδας και της Λαμίας. Παρομοίως, από τη Λιβαδειά μέλη και φίλοι του ΚΚΕ ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κομματικής Οργάνωσης Λιβαδειάς του Κόμματος και συμμετείχαν στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

  • Με κεντρικό σύνθημα «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» πλήθος εργαζομένων και νεολαίας, χτες το απόγευμα, διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην επίσκεψη της Κ. Ράις στη συγκέντρωση που οργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ. Η αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση έγινε στις 7 το απόγευμα στην πλατεία των Λιονταριών, απ' όπου ακολούθησε πορεία στην πόλη.
  • Ανακοίνωση με αφορμή την επίσκεψη της Κ. Ράις, εξέδωσε και η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, με την οποία καλεί το λαό να ενισχύσει με κάθε τρόπο το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα να πάρει μέρος στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων στις 12 και 13 Μάη, καθώς και στην πορεία από τη Σούδα στον Βλητέ στις 14 Μάη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ