ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Απρίλη 2006
Σελ. /32
Ευθυγραμμισμένο το ΠΑΣΟΚ με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Αποφεύγοντας να σχολιάσει έστω και στο ελάχιστο τις απαιτήσεις των ΗΠΑ από την Ελλάδα, έτσι όπως αυτές διατυπώθηκαν χτες από την Κοντολίζα Ράις, για τη δρομολογούμενη επίθεση των Αμερικάνων στο Ιράν, το ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει με συνέπεια να στηρίζει και να προωθεί τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ΠΑΣΟΚ διά στόματος του Χρ. Παπουτσή, υπεύθυνου του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Αμυνας του Πολιτικού Συμβουλίου, ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τις κυβερνητικές θέσεις, τονίζοντας ότι υποστηρίζει «τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν μόνο για ειρηνικούς σκοπούς». Βέβαια, το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Αθήνα, είχε τονίσει την ανάγκη, δίνοντας τα διαπιστευτήριά του, «η πολιτική ηγεσία της χώρας μας να έχει συζητήσεις σε αυτό το επίπεδο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι ένας σημαντικός εταίρος στο ΝΑΤΟ».

Εξάλλου, στο ΠΑΣΟΚ περίμεναν μέχρι και την τελευταία στιγμή στην ατζέντα της Κ. Ράις να υπάρχει συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου και μόνο όταν αυτή τελικά δεν... ευδοκίμησε, βγήκε ο Χρ. Παπουτσής να κάνει δηλώσεις περί των «φιλειρηνικών» προθέσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Χρ. Παπουτσής ισχυρίστηκε χτες, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Κ. Ράις, ότι το ΠΑΣΟΚ «λέει ένα καθαρό όχι σε ένα νέο Ιράκ». Βέβαια, ο ίδιος δεν μπήκε στον... κόπο να αναφέρει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρόσφερε γην και ύδωρ στους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές κατά τη διάρκεια των επιδρομών στο Ιράκ.

Πάντως, ο Χρ. Παπουτσής επιχείρησε να μεταφέρει στην κυβέρνηση της ΝΔ το δίλημμα για τη στάση που θα κρατήσει στον Ιράν, δηλώνοντας: «Καλούμε την κυβέρνηση να ενημερώσει τον ελληνικό λαό με σαφήνεια για τις θέσεις που προτίθεται να πάρει στις κρίσιμες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ».

Εξάλλου, χτες ο Χρ. Παπουτσής άσκησε... κριτική στην κυβέρνηση για το Κυπριακό με αφορμή την αναφορά της Κ. Ράις περί «Βόρειας Κύπρου», την οποία χαρακτήρισε «τουλάχιστον απαράδεκτη», που δυστυχώς, όπως συμπλήρωσε, «παρέμεινε ασχολίαστη και χωρίς καμία αντίδραση από την παριστάμενη υπουργό Εξωτερικών κα Μπακογιάννη».

Ο Χρ. Παπουτσής ανέφερε ότι «η "Βόρεια Κύπρος" είναι τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους - μέλους του ΟΗΕ και σήμερα πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Μπορεί χτες ο Χρ. Παπουτσής να... επιτέθηκε στην κυβέρνηση, για τη στάση των ΗΠΑ στο Κυπριακό, αλλά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτή που στήριξε το αμερικανόπνευστο «σχέδιο Ανάν» και χειροκρότησε την προώθησή του.

Από ... κοντά την Αγκυρα

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών πολλαπλασίασε τις ανησυχίες της Αγκυρας για το κουρδικό ζήτημα

Να σύρει την Τουρκία στην πολιτική που ακολουθεί έναντι του Ιράν χωρίς να καθησυχάσει τις ανησυχίες της Αγκυρας για το κουρδικό ζήτημα, που αναζωπυρώνεται μετά τη δημιουργία του αμερικανικού - κουρδικού - προτεκτοράτου στο βόρειο Ιράκ, επιχειρεί η Ουάσιγκτον με τη χτεσινή επίσκεψη της Κοντολίζα Ράις στην Αγκυρα.

Την έντονη ανησυχία για τις απειλές του Ιράν να μοιραστεί με άλλες χώρες την πυρηνική τεχνολογία εξέφρασε χτες η Κοντολίζα Ράις, στο πλαίσιο των επαφών της με την τουρκική πολιτική ηγεσία.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, αν και προσβλέπει στη ρυμούλκηση της Αγκυρας στην πολιτική της Ουάσιγκτον εναντίον της Τεχεράνης, αρνήθηκε στις συζητήσεις της με την τουρκική ηγεσία να προσφέρει άδεια στον τουρκικό στρατό για εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο Κουρδικό Ιράκ. Το αίτημα αυτό έθεσε κατά τις συνομιλίες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Α. Γκιουλ. Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός σημείωσε το τουρκικό αίτημα και κατά τη διάρκεια των δηλώσεων που έκανε μετά τις συζητήσεις, προκειμένου να υπογραμμίσει τις ανησυχίες της τουρκικής κυβέρνησης για τις συνέπειες που προκύπτουν από την αμερικανική υποστήριξη στο κουρδικό προτεκτοράτο στο Βόρειο Ιράκ. Παρά την επιμονή της Αγκυρας, ωστόσο, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δε φάνηκε διατεθειμένη να λάβει υπόψη της τις τουρκικές ανησυχίες.

Το Ιράν

«Πρέπει να ανησυχούμε όταν υπάρχουν δηλώσεις από το Ιράν ότι όχι μόνο θα διαθέτει αυτήν την τεχνολογία, αλλά θα τη μοιραστεί. Θα μοιραστεί την τεχνολογία και την ειδίκευση», δήλωσε η Κοντολίζα Ράις, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο ομόλογό της, Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Η Ράις αντέδρασε σε ανακοίνωση του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ότι η Ισλαμική Δημοκρατία είναι έτοιμη να μεταβιβάσει σε άλλες χώρες την εμπειρία και την τεχνογνωσία των επιστημόνων της στον τομέα των πυρηνικών.

Από την Αγκυρα - όπου μετέβη μετά το ταξίδι αστραπή στην Αθήνα - η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε ότι το καθεστώς στην Τεχεράνη απομονώνει καθημερινά τη χώρα από τη διεθνή κοινότητα.

Από πλευράς του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι η χώρα του τάσσεται κατά της διασποράς των πυρηνικών όπλων στην περιοχή, εκφράζοντας την ελπίδα πως το ζήτημα θα επιλυθεί ειρηνικά διά της διπλωματικής οδού.

Ζητούμενο για τις ΗΠΑ είναι η εξασφάλιση ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) για την ενεργοποίηση του κεφαλαίου 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, που, εκτός από διπλωματικές κυρώσεις, αφήνει «παράθυρο» και για χρήση στρατιωτικής βίας. Πάγια αντίθετες και στα δύο ενδεχόμενα είναι η Ρωσία και η Κίνα, μόνιμα μέλη του ΣΑ με δικαίωμα άσκησης βέτο.

«Φρούριο» η Σόφια

Στο μεταξύ, «φρούριο» θυμίζει η Σόφια ενόψει της επίσκεψης της Κοντολίζα Ράις την Πέμπτη, για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Στον ασφυκτικό κλοιό των δρακόντειων μέτρων ασφάλειας βρέθηκε από το πρωί της Τρίτης η κεντρική ζώνη της Σόφιας μαζί με τα ξενοδοχεία, όπου θα καταλύσουν οι αντιπροσωπείες του ΝΑΤΟ, την περιφρούρηση των οποίων ανέλαβαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, αλλά και της χωροφυλακής.

Στη Σόφια, όπως είναι γνωστό, θα πραγματοποιηθεί η άτυπη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, η οποία φιλοδοξεί να συνοψίσει την πολιτική της συμμαχίας για το νέο της ρόλο. Μέσα στο πλαίσιο αυτού του ρόλου, οι Αμερικανοί καλλιεργούν το ζήτημα της «ενεργειακής ασφάλειας». Δηλαδή του τρόπου χρησιμοποίησης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων του πλανήτη και της διακίνησής τους, σύμφωνα, πρωτίστως, με τα αμερικανικά συμφέροντα.

ΠΑΣΟΚ
Κόντρα στα συμφέροντα των λαών

«

Είμαστε αντίθετοι σε κάθε προοπτική πολέμου στο Ιράν», δήλωσε χτες και προχτές σε όλους του τόνους, με αφορμή την επίσκεψη της Κοντολίζα Ράις, ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Αμυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής.

Χωρίς ίχνος ντροπής, το κόμμα που συνδύασε τις κυβερνητικές του μέρες με την παροχή πλήθους «διευκολύνσεων» σε τρεις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις - στη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ - βγήκε χτες, αφού πρώτα οριστικοποιήθηκε ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δε θα συναντηθεί με τον Γ. Παπανδρέου, για να οικειοποιηθεί τα αντιπολεμικά αισθήματα του ελληνικού λαού.

Βγήκε ο Χρ. Παπουτσής για να υποστηρίξει ότι το ΠΑΣΟΚ λέει «ένα καθαρό όχι σε ένα νέο Ιράκ». Με την ίδια υποκρισία, όπως και όταν το 1999 δήλωνε ότι δήθεν η ελληνική κυβέρνηση δε συμμετείχε στο πόλεμο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά της Γιουγκοσλαβίας. Τότε που η Σούδα, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας είχαν παραδοθεί στα «γεράκια» του ΝΑΤΟ και είχαν μετατραπεί σε ορμητήρια των αεροπλάνων του ιμπεριαλισμού για να δολοφονήσουν το γιουγκοσλαβικό λαό. Η ελληνική κυβέρνηση δε... συμμετείχε, αλλά η ελληνική επικράτεια είχε παραδοθεί στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα.

Το ΠΑΣΟΚ «επιθυμεί την Ειρήνη» και «το σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας», μας είπε χτες ο Χρ. Παπουτσής αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Ιράν, αλλά κατά τη διάρκεια της επέμβασης των Αμερικανών ιμπεριαλιστών στο Ιράκ το 2003, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρά τις μεγαλειώδεις φιλειρηνικές και αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις του ελληνικού λαού, παραχωρούσε τη βάση της Σούδας, έστελνε πλοίο στον Περσικό Κόλπο, γιατί - όπως υποστήριζε - έχει υπογράψει «διεθνείς συμφωνίες», τις οποίες δεν μπορούσε να αθετήσει...

«

Επιθυμούμε τη συνεργασία και τη φιλία των λαών», ισχυρίστηκε εντελώς προκλητικά ο Χρ. Παπουτσής, υποτιμώντας τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Ναι(!) το ΠΑΣΟΚ μιλάει για τη φιλία των λαών, όταν έστειλε και διατήρησε ελληνικά στρατεύματα κατοχής στο Κόσσοβο, στην Αλβανία, στη Βοσνία, στο Αφγανιστάν. Οταν ο σημερινός πρόεδρός του, Γ. Παπανδρέου, δήλωνε ότι δεν έχει πρόβλημα με τη «βελούδινη αλλαγή των συνόρων» στη Βαλκανική χερσόνησο. Αυτή είναι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ άρρηκτα συνδεμένη με τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών κέντρων, κόντρα και ενάντια στα συμφέροντα των λαών και, δυστυχώς για τα στελέχη του, έχει καταγραφεί στις συνειδήσεις του ελληνικού λαού.


Π. Θ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ