ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Απρίλη 2006
Σελ. /32
Τα «σωστά σχολεία»

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Το θέμα είναι να φτιάξουμε σωστά σχολεία», δήλωνε, ανάμεσα σε άλλα, ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Καλός, περιγράφοντας στην «Απογευματινή» τους στόχους της κυβέρνησης, για να δείξει ότι το υπουργείο δεν ασχολείται μόνο με το Εξεταστικό. Οσο για το πώς εννοούν το «σωστά» η κυβέρνηση και ο υφυπουργός, τα δείγματα γραφής είναι μπόλικα και δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία. Τελευταίο σχετικό παράδειγμα είναι οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την κατασκευή σχολείων με πολλαπλάσιο κόστος απ' ό,τι μέχρι σήμερα και την εκμετάλλευσή τους (υπό αδιευκρίνιστο ακόμα καθεστώς) για 25 ολόκληρα χρόνια από τον ιδιώτη που θα τα φτιάξει. Προφανώς, η κυβέρνηση θέλει συστηματικά να θυμίζει ποιων τα συμφέροντα υπηρετεί και δε νομίζουμε πως πέφτουμε έξω, αν ισχυριστούμε ότι φιλοδοξεί να κάνει ακόμη και τα σχολεία «αγορά» για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Φοροκλοπή τραπεζών (1)

Ενα μηχανισμό ανυπολόγιστου ύψους φοροκλοπής και φοροαποφυγής έχουν στήσει οι τράπεζες με τη συγκάλυψη και ανοχή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ (στο παρελθόν) και της ΝΔ (σήμερα), με αφορμή τον τρόπο φορολόγησης των κρατικών ομολόγων. Το «μυστικό» της υπόθεσης βρίσκεται στο γεγονός ότι τα ομόλογα που εκδίδει το ελληνικό δημόσιο και βρίσκονται στα χέρια τρίτων (κατοίκων ή εταιριών του εξωτερικού) δε φορολογούνται. Οι τράπεζες εκμεταλλεύονται τη συγκεκριμένη διάταξη κι έτσι, λίγες ημέρες πριν τη λήξη των τοκομεριδίων, τα μεταφέρουν στο εξωτερικό και εμφανίζονται «εικονικά» σε χέρια τρίτων. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουν την παρακράτηση φόρου 10% επί των εισοδημάτων από κινητές αξίες (τόκους). Αφού παρέλθει η ημερομηνία λήξης των τοκομεριδίων, αυτά επιστρέφουν στην Ελλάδα.

Φοροκλοπή τραπεζών (2)

Βέβαια, το αναφερόμενο στο διπλανό σχόλιο παράδειγμα δεν είναι το μοναδικό. Φοροδιαφυγή ανυπολόγιστης έκτασης συντελείται και με τις τοποθετήσεις Ελλήνων (κατοίκων, ή εταιριών) - μέσω των τραπεζών πάντα - σε κινητές αξίες του εξωτερικού. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, το εισόδημα από τέτοιες τοποθετήσεις, πρέπει να δηλώνεται στην Ελλάδα και να φορολογείται, αφού πρώτα αφαιρεθεί ο φόρος που παρακρατήθηκε στο εξωτερικό. Οι τράπεζες, όμως, που μεσολαβούν για την αγορά των τίτλων αυτών «ξεχνούν» να δηλώσουν στο ελληνικό δημόσιο τα εισοδήματα των πελατών τους από τοποθετήσεις σε κινητές αξίες, με αποτέλεσμα το τελευταίο να χάνει τεράστια έσοδα. Ολα αυτά βέβαια είναι σε γνώση των ελληνικών κυβερνήσεων, οι οποίες, από τη μια πλευρά κάνουν τα «στραβά μάτια» στις παρανομίες των τραπεζιτών, ενώ από την άλλη, στο όνομα των ελλειμμάτων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης, φορτώνουν με όλο και νέους φόρους τα λαϊκά στρώματα.

Επικηρυγμένη

Οπως είπε και ο Κ. Καζάκος στο χαιρετισμό του στη χτεσινή συγκέντρωση: Δε χρειάζονται πολλά λόγια... αρκεί να δει κανείς τη φωτογραφία αυτού του αρπαχτικού τέρατος! Ετοιμο να μας αρπάξει!

Και δεν είναι αποκλειστικά η κ. Ράις που ξεσήκωσε τη λαϊκή οργή. Πιο πριν, ήταν άλλος ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, αύριο θα είναι άλλος, όμως όσο τροφοδοτείται η πολεμική μηχανή του ιμπεριαλισμού, ακόμα κι αν αλλάζει το πρόσωπο, τα νύχια του αρπαχτικού θα μένουν ίδια κι απαράλλαχτα.

Γι' αυτό και οι Οργανώσεις Αμπελοκήπων, Ελληνορώσων, Γκύζη, Πολυγώνου και Εξαρχείων του ΚΚΕ την επικήρυξαν με τη διπλανή, εμπνευσμένη αφίσα!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το ΠΑΣΟΚ βάζει πλάτη στην πολιτική της ΝΔ

Οποιος είχε και την παραμικρή αμφιβολία για την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ο Αλέκος Παπαδόπουλος με τη συνέντευξή του στο «Εθνος» φρόντισε να την ξεδιαλύνει μια για πάντα. Οι θέσεις, που προβάλλει το πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, έχουν μια πρόσθετη αξία, αφού δεν αφορούν τόσο την πολιτική του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, αλλά πρωτίστως την πολιτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο παρόν και το μέλλον.

Τι πρέπει, λοιπόν, να περιμένει ο Ελληνας εργαζόμενος από μια πιθανή επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην κυβερνητική εξουσία; Ο πρώην υπουργός, χωρίς να διστάσει κάνει λόγο για «ανατροπές και πραγματικές μεταρρυθμίσεις»! Στο Ασφαλιστικό γίνεται ακόμα πιο συγκεκριμένος: Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να παίρνει σύνταξη κάτω από τα 60 χρόνια. Θέση που θα έχει το εξής πρακτικό αποτέλεσμα: Τέρμα στη σύνταξη γυναικών και μητέρων πριν τα 60, κατακόρυφη αύξηση στα χρόνια εργασίας. Τέλος στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Παραπέρα συρρίκνωση των αναπηρικών συντάξεων. Κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων στους εργαζόμενους των τραπεζών, των πρώην ΔΕΚΟ, και σε δεκάδες άλλα Ταμεία.

Και όχι μόνο αυτά. Ολα τα παραπάνω, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τα θέτει ως προϋπόθεση για να γίνει ο διάλογος για το Ασφαλιστικό, τον οποίο προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Τότε και μόνο τότε θεωρεί ότι η συζήτηση για το Ασφαλιστικό μπορεί να είναι σοβαρή και αξιόπιστη. Οι θέσεις αυτές, στον απόηχο των γνωστών δηλώσεων Φλωρίδη πριν μερικές βδομάδες, αλλά και ανάλογων δηλώσεων του στενού συμβούλου του Γ. Παπανδρέου, Ηρ. Πολεμαρχάκη, για «παράταση του εργάσιμου βίου», αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο πως δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά. Μέσα απ' αυτές προβάλλει ανάγλυφα η αντεργατική και αντιλαϊκή πλατφόρμα του ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ δεν άλλαξε από τη δίχρονη παραμονή του στην αντιπολίτευση. Δεν άλλαξε και δεν πρόκειται ν' αλλάξει. Ιδιο και χειρότερο γίνεται. Οι θέσεις του, στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι απαντήσεις που δίνει, βγαίνουν από την ίδια κρεατομηχανή που βγήκε η αντεργατική πολιτική του ΠΑΣΟΚ όλα τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, για να μην υπάρξει τυχόν καμιά παρασπονδία, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ σπεύδει να ξεκαθαρίσει από τώρα ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν πρέπει να κάνει κοινωνική πολιτική με δανεικά». Αφήνοντας στην άκρη, πότε και πώς το ΠΑΣΟΚ έκανε στο παρελθόν «κοινωνική πολιτική», το σίγουρο είναι ότι η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ φροντίζει να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Καμιά κοινωνική πολιτική. Αφού ως συνήθως, όπως άλλωστε έχει ήδη διαπιστώσει στην ίδια συνέντευξη ο Αλ. Παπαδόπουλος, η χώρα έχει «οξύ δημοσιονομικό πρόβλημα» και το «δημόσιο έλλειμμα» αυξάνεται.

Γίνεται φανερό, λοιπόν, ότι το ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύεται ο καλύτερος σύμμαχος της πολιτικής της ΝΔ. Με τις τοποθετήσεις αυτές, στηρίζει την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και εμπράκτως τη διαβεβαιώνει ότι θα έχει τη στήριξή του για να προχωρήσει τα αντεργατικά της μέτρα. Προκλητικά βάζει πλάτη και σπρώχνει την κυβέρνηση της ΝΔ, να προχωρήσει πιο αποφασιστικά και στο ζήτημα του Ασφαλιστικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ