ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΟΧΟΣ: ΙΡΑΝ
Συνέχιση των αμερικανικών πιέσεων

ΣΟΦΙΑ-ΤΕΧΕΡΑΝΗ-ΒΙΕΝΝΗ- ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΤΟΜΣΚ.--

Επιχειρώντας να προκαταλάβει τις εξελίξεις στη σημερινή σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε χτες ότι πιστεύει πως το Ιράν «δε θα συμμορφωθεί» προς τις απαιτήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ να σταματήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα και «είναι περιττό να λεχθεί πως οι ΗΠΑ πιστεύουν» ότι το ΣΑ «πρέπει να είναι έτοιμο να λάβει σκληρά μέτρα», αν θέλει «να είναι αξιόπιστο». Λίγο νωρίτερα, σε ομιλία του στο Ιράν, ο Πρόεδρος της ισλαμικής Δημοκρατίας, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, έλεγε ότι «κανείς δεν μπορεί να πάρει από το έθνος μας» την «απόκτηση της τεχνολογίας για την παραγωγή πυρηνικού καυσίμου».

Η Κίνα και η Ρωσία, που εξακολουθούν να αντιτίθενται στην επιβολή κυρώσεων ή/και στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης και καλούν για «αυτοσυγκράτηση» όλες τις πλευρές, δεν αναμένεται να υποχωρήσουν από τις θέσεις τους - εκτός αν υπάρξει κάποιο συγκλονιστικό απρόοπτο. Στο Τομσκ, εξάλλου, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, καλούσε «να αναλάβει ρόλο-κλειδί» η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, καλούσε επίσης από το Τομσκ της Σιβηρίας τη διεθνή κοινότητα να χρησιμοποιήσει «διπλωματικά μέσα» για να πείσει το Ιράν.

Παράλληλα, η έκκληση έξι πρώην υπουργών Εξωτερικών -της Αμερικανίδας Μαντλίν Ολμπράιτ, του Γερμανού Γιόσκα Φίσερ, του Ολλανδού Γιοζίας φαν Ααρτσεν, του Πολωνού Μπρονίσλουαφ Γκερέμεκ, του Γάλλου Ιμπέρ Βεντρίν και της Λουξεμβουργιανής Λίντια Πόλφερ - να μην κηρυχτεί πόλεμος εναντίον του Ιράν, διότι σε μια τέτοια περίπτωση η κατάσταση θα τεθεί «εκτός ελέγχου», προστίθεται στις φωνές όσων αντιτίθενται στο όχι απίθανο ενδεχόμενο πολεμικής επέμβασης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, συντάχθηκε στο πλευρό των ΗΠΑ. Αναλυτές, επίσης, επισήμαιναν ότι η επίσκεψη του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, στην Ουάσιγκτον σήμερα και η συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, θα έχει περίπου αποκλειστικό αντικείμενο τη συνδρομή του Αζερμπαϊτζάν στις ενδεχόμενες επιχειρήσεις, αν και ο ίδιος ο Αλίεφ διέψευσε πως «η χώρα θα εμπλακεί» σε πόλεμο, αφού υπάρχει διμερής συμφωνία με το Ιράν.


ΙΡΑΚ
Στο στόχαστρο οι κατοχικοί στρατιώτες

Ιταλοί της κατοχικής δύναμης στο Ιράκ που χτες έγιναν στόχος

Associated Press

Ιταλοί της κατοχικής δύναμης στο Ιράκ που χτες έγιναν στόχος
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Στον απόηχο της επίσκεψης των γερακιών της Ουάσιγκτον, του επικεφαλής του Πενταγώνου Ντόναλντ Ράμσφελντ και της Κοντολίζα Ράις, επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τέσσερις στρατιώτες της «συμμαχίας των προθύμων», τρεις Ιταλοί και ένας Ρουμάνος, σκοτώθηκαν από επιθέσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Αμύνης, οι Ιταλοί κατευθύνονταν στη στρατιωτική βάση της Νασιρίγια, όταν η φάλαγγα των οχημάτων τους δέχτηκε επίθεση από αντάρτες. Αλλος ένας Ιταλός στρατιώτης τραυματίστηκε σοβαρά. Οι Ιταλοί στρατιώτες στο Ιράκ φτάνουν τους 2.900 και οι Ρουμάνοι τους 860. Τη βαθύτατη λύπη του εξέφρασε ο πρόεδρος της Ιταλίας Κάρλο Ατζέλιο Τσάμπι. Από πλευράς του, ο νικητής των ιταλικών εκλογών Ρομάνο Πρόντι διαμήνυσε ότι η επίθεση δε θα μεταβάλει τα σχέδια περί απόσυρσης του συνόλου των δυνάμεων της χώρας από το Ιράκ έως τα τέλη του έτους.

Λίγο νωρίτερα, εκπρόσωπος της αστυνομίας της πρωτεύουσας είχε ανακοινώσει τη δολοφονία της Μεϊσούν αλ Χασίμι, αδελφής του αντιπροέδρου του Ιράκ και επίσης ηγετικό στέλεχος του Ιρακινού Ισλαμικού Κόμματος, το μεγαλύτερο σε δύναμη από τα τρία κύρια σουνιτικά κόμματα. Ο Ταρέκ αλ Χασίμι εκλέχτηκε το Σάββατο αντιπρόεδρος της χώρας ενώ στις 13 Απρίλη άγνωστοι είχαν σκοτώσει και τον αδελφό του Μαχμούντ αλ Χασίμι, στη συνοικία Σανάκ της Βαγδάτης.

Παράλληλα, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», σφοδρές μάχες μεταξύ ανταρτών και δυνάμεων ασφαλείας έλαβαν χώρα στα νοτιοδυτικά της Βαγδάτης, ενώ αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις επέδραμαν αεροπορικά εναντίον ανταρτών στο Ραμάντι.

Τέλος, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Ιράκ Αλ Μαλίκι συναντήθηκε στην ιερή πόλη των σιιτών Νατζάφ, με τη σημαντικότερη θρησκευτική προσωπικότητα των σιιτών στο Ιράκ, τον Αγιατολάχ Αλ Σιστάνι.


Τουρκικές επιχειρήσεις στο Β. Ιράκ

ΑΓΚΥΡΑ, ΒΑΓΔΑΤΗ, ΑΡΜΠΙΛ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Διπλωματική νότα στην κυβέρνηση της Τουρκίας επέδωσε ο Ουμράν Σαμπάχ, πρεσβευτής του Ιράκ, ενώ και ο Τούρκος πρεσβευτής στη Βαγδάτη Ουνάλ Τζεβιγκόζ κλήθηκε στο ιρακινό ΥπΕξ για να δώσει εξηγήσεις για τις εισβολές και επιχειρήσεις καταδίωξης («hot pursuit») εναντίον ανταρτών του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ από τον τουρκικό στρατό και τη συγκέντρωση περίπου 250.000 Τούρκων στρατιωτών στη μεθόριο.

Η απάντηση της Τουρκίας ήταν ότι «προστατεύει τα σύνορά της». Η κρίση που προκαλούν οι τουρκικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και, ειδικότερα, στις περιοχές που ελέγχει το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, συζητήθηκε στις επισκέψεις, αυτή τη βδομάδα, της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις σε Τουρκία και Ιράκ. Η Ράις φέρεται να «τα άκουσε» και από τις δύο πλευρές. Στην Αγκυρα, για τη συνεχιζόμενη «απραξία» ΗΠΑ - Ιράκ στο θέμα της δράσης του ΡΚΚ και την άτυπη στήριξη του κουρδικού ένοπλου και πολιτικού κινήματος από τους Ιρακινούς. Στη Βαγδάτη, η Ράις δέχτηκε έντονες διαμαρτυρίες για την «κατάφωρη παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ» από την τουρκική πλευρά και εξέφρασε εκ νέου την πάγια θέση των ΗΠΑ ότι πρωτεύει η «σταθερότητα» στο φλεγόμενο και υπό κατοχή Ιράκ.

Η κρίση άπτεται των αμερικανικών πολεμικών σχεδίων για το Ιράν - η δράση Κούρδων αυτονομιστών έχει ενταθεί και στο περσικό έδαφος. Η τουρκική πλευρά φέρεται όλο και πιο «ανήσυχη» για τις εξελίξεις, σε ό,τι αφορά τις διαστάσεις τους που αφορούν το Κουρδικό. Χτες, το ζήτημα των επιχειρήσεων κατά του ΡΚΚ και των συνόρων εξεταζόταν στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας. Να σημειώσουμε ότι ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ είχε δηλώσει ότι «προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο ακόμη και μια διασυνοριακή επιχείρηση εάν είναι αναγκαία για την αυτοάμυνα της χώρας».


ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Αντιθέσεις για τις νέες δυνάμεις ασφαλείας...

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΕΛΣΙΝΚΙ.-

Περιπλέκεται η αντιπαράθεση μεταξύ ενόπλων παρατάξεων της Φατάχ (του προέδρου Αμπού Αμπάς) και της παλαιστινιακής κυβέρνησης της Χαμάς αναφορικά με την εκατέρωθεν συγκρότηση νέων δυνάμεων «ασφαλείας».

Χτες, ένοπλες οργανώσεις της Φατάχ (ανάμεσά τους και οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Αξα) ανακοίνωσαν πως θα συγκροτήσουν νέα ένοπλη οργάνωση περίπου 2.000 μελών, με σκοπό «την προστασία ανθρώπων της Φατάχ κατά του ισραηλινού εχθρού και κατά οποιασδήποτε απόπειρας από οποιοδήποτε μέρος εντός της πατρίδας τους βάλει στο στόχαστρο»... Ο πρόεδρος Αμπάς, από το Ελσίνκι όπου βρέθηκε χτες για επίσημη επίσκεψη στη Φινλανδία, δεν πήρε άμεσα θέση περιοριζόμενος να απευθύνει νέα έκκληση στην ΕΕ για διατήρηση της οικονομικής αποζημίωσης προς τους Παλαιστίνιους «κατά τρόπο που την εξυπηρετεί». Εχει ωστόσο ασκήσει βέτο στην πρόταση για συγκρότηση νέας δύναμης ασφαλείας από την κυβέρνηση της Χαμάς. Χτες 50 μασκοφόροι υποστηριχτές της Χαμάς πραγματοποίησαν τα πρώτα γυμνάσια στο πλαίσιο συγκρότησης νέας ένοπλης αστυνομικής δύναμης «ταχείας επέμβασης» περίπου 3.000 ανδρών, δίνοντας όρκο «να υπηρετήσουν το Ισλάμ και την εκλεγμένη κυβέρνηση» της Χαμάς.

Και, χτες, δεν έλειψαν οι ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας. Σε επίθεση Ισραηλινών με ρουκέτες κατά δύο οχημάτων σκοτώθηκε ένα μέλος της Ισλαμικής Τζιχάντ και τραυματίστηκε σοβαρά άλλο ένα. Παράλληλα, το Παλαιστινιακό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε χτες πως οι ισραηλινές επιθέσεις στο διάστημα 20-26 Απρίλη προκάλεσαν το θάνατο τριών Παλαιστινίων, τον τραυματισμό άλλων 20 (ανάμεσά τους 10 παιδιά...) και τις συλλήψεις τουλάχιστον 75, ανάμεσά τους πέντε παιδιά και τέσσερις γυναίκες...

Στο Τελ Αβίβ, πάντως, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης μετά την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας ανάμεσα στον πρωθυπουργό και ηγέτη του Καντίμα Εχούντ Ολμέρτ και τον ηγέτη του «Εργατικού Κόμματος» Αμίρ Πέρετζ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στους «Εργατικούς» θα δοθούν τα υπουργεία: Εργασίας, Αμυνας, Παιδείας, Υποδομών, Γεωργίας και δύο Ανευ Χαρτοφυλακίου. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έσπευσε ωστόσο να δηλώσει πως αποκλείεται η συνεργασία με το ακροδεξιό κόμμα «Γισραήλ Μπεϊτέινου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ