Παρασκευή 28 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
Τουρκικές επιχειρήσεις στο Β. Ιράκ

ΑΓΚΥΡΑ, ΒΑΓΔΑΤΗ, ΑΡΜΠΙΛ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Διπλωματική νότα στην κυβέρνηση της Τουρκίας επέδωσε ο Ουμράν Σαμπάχ, πρεσβευτής του Ιράκ, ενώ και ο Τούρκος πρεσβευτής στη Βαγδάτη Ουνάλ Τζεβιγκόζ κλήθηκε στο ιρακινό ΥπΕξ για να δώσει εξηγήσεις για τις εισβολές και επιχειρήσεις καταδίωξης («hot pursuit») εναντίον ανταρτών του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ από τον τουρκικό στρατό και τη συγκέντρωση περίπου 250.000 Τούρκων στρατιωτών στη μεθόριο.

Η απάντηση της Τουρκίας ήταν ότι «προστατεύει τα σύνορά της». Η κρίση που προκαλούν οι τουρκικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και, ειδικότερα, στις περιοχές που ελέγχει το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, συζητήθηκε στις επισκέψεις, αυτή τη βδομάδα, της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις σε Τουρκία και Ιράκ. Η Ράις φέρεται να «τα άκουσε» και από τις δύο πλευρές. Στην Αγκυρα, για τη συνεχιζόμενη «απραξία» ΗΠΑ - Ιράκ στο θέμα της δράσης του ΡΚΚ και την άτυπη στήριξη του κουρδικού ένοπλου και πολιτικού κινήματος από τους Ιρακινούς. Στη Βαγδάτη, η Ράις δέχτηκε έντονες διαμαρτυρίες για την «κατάφωρη παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ» από την τουρκική πλευρά και εξέφρασε εκ νέου την πάγια θέση των ΗΠΑ ότι πρωτεύει η «σταθερότητα» στο φλεγόμενο και υπό κατοχή Ιράκ.

Η κρίση άπτεται των αμερικανικών πολεμικών σχεδίων για το Ιράν - η δράση Κούρδων αυτονομιστών έχει ενταθεί και στο περσικό έδαφος. Η τουρκική πλευρά φέρεται όλο και πιο «ανήσυχη» για τις εξελίξεις, σε ό,τι αφορά τις διαστάσεις τους που αφορούν το Κουρδικό. Χτες, το ζήτημα των επιχειρήσεων κατά του ΡΚΚ και των συνόρων εξεταζόταν στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας. Να σημειώσουμε ότι ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ είχε δηλώσει ότι «προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο ακόμη και μια διασυνοριακή επιχείρηση εάν είναι αναγκαία για την αυτοάμυνα της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ