Παρασκευή 28 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Τσάβες: μονόδρομος η περιφερειακή συνεργασία

ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ.--

Η ενότητα και η συνεργασία είναι ο μοναδικός δρόμος για την ανάκτηση της ανεξαρτησίας των χωρών της Νοτίου Αμερικής, διακήρυξε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες Φρίας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Σάο Πάολο.

Συνέντευξη τύπου που έδωσε από κοινού με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα και της Αργεντινής Νέστορ Κίρσνερ, με το πέρας της τριμερούς συνάντησής τους, με αντικείμενο της περιφερειακή συνεργασία. Η τρίτη κατά σειρά συνάντηση, συνέχεια των πυκνών επαφών που ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβρη στο Πουέρτο Ιγκουασού, με κύριο αντικείμενο τον ενεργειακό αγωγό (gasoducto) που θα ενώσει το Καράκας με τη Γη του Πυρός, αλλά και τη στενότερη συνεργασία σε κοινωνικούς, ενεργειακούς και οικονομικούς τομείς, πάντα υπό το πρίσμα της στενότερης περιφερειακής συνεργασίας. Ο ηγέτης της Βενεζουέλας τόνισε ότι πολλές προτάσεις που τέθηκαν επί τάπητος δε συγκεκριμενοποιήθηκαν, ώστε να υπάρξει άμεση πραγμάτωσή τους εντούτοις τόνισε ότι σημαντική πρόοδος σημειώθηκε σε τομείς όπως οι TELESUR, PETROSUR, η Τράπεζα του Νότου και φυσικά αναφορικά με τον ενεργειακό αγωγό όπου σύντομα ολοκληρώνονται οι μελέτες κατασκευής του.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα» ο πρόεδρος της Βραζιλίας θα αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο για τη διάσωση της Κοινότητας των Εθνών των Ανδεων (CAN), μετά την απόφαση της Βενεζουέλας να αποχωρήσει εξαιτίας της εμμονής της Κολομβίας και του Περού να προχωρήσουν τις διμερείς συμφωνίες εμπορίου με τις ΗΠΑ (TLC), αλλά και της εκδηλωμένης πρόθεσης και της Βολιβίας να πράξει αναλόγως. Εξάλλου, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, στόχος της Βολιβίας είναι η ένταξή της στην ALBA. Σύμφωνα με τον σύμβουλο του προέδρου Λούλα, Μάρκο Αουρέλιο Γκαρσία, η διαμεσολαβητική προσπάθεια θα είναι διακριτική και περιλαμβάνει συνομιλίες μεταξύ του Ούγο Τσάβες και του προέδρου της Κολομβίας, Αλβαρο Ουρίμπε. Ο Αουρέλιο Γκαρσία δήλωσε επίσης ότι η διαμεσολαβητική προσπάθεια έχει και την έγκριση του Μοράλες, που «ευελπιστεί να διασωθεί και να ενισχυθεί η CAN», που σχηματίστηκε το 1969, από την Κολομβία, τη Βολιβία, το Εκουαδόρ, το Περού και τη Βενεζουέλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ