Παρασκευή 28 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ - ΚΙΝΑ
Συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης

Οι Πρόεδροι Κίνας - Νιγηρίας

Associated Press

Οι Πρόεδροι Κίνας - Νιγηρίας
ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Πλήθος συμφωνιών οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης, εκτιμώμενης αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, υπέγραψε χτες στη Νιγηρία ο Κινέζος Πρόεδρος, Χου Ζιντάο. Πολλές απ' τις συμφωνίες δεν εστιάστηκαν μόνο στην εκμετάλλευση και πρόσβαση κινεζικών κρατικών εταιριών στα πλούσια αποθέματα πετρελαίου της Νιγηρίας. Καλύπτουν τη δημιουργία υποδομής σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς, γρήγορα σιδηροδρομικά δίκτυα που θα ενώνουν την πρωτεύουσα Αμπούτζα με το Λάγος, παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε όλη τη Νιγηρία από δύο κινεζικές εταιρίες, κονδύλια για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών και της ελονοσίας στη Νιγηρία, μνημόνια διμερούς συνεργασίας στους τομείς της πληροφορικής αλλά και διευκόλυνσης των κινεζικών εξαγωγών...

Ο Κινέζος Πρόεδρος εξήρε τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Νιγηριανού Προέδρου, Ολουσενγκούν Ομπασάντζο, για την «εξασφάλιση της σταθερότητας στη Νιγηρία και στην ευρύτερη περιοχή». Σημείωσε πως το Πεκίνο επιδιώκει «στρατηγική συνεργασία με την Αφρική για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των λαών». Ο Νιγηριανός Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Κινέζο ομόλογό του για την «καταπληκτική και γενναιόδωρη βοήθεια» του Πεκίνου.

Ωστόσο, η εμβάθυνση της σινο-νιγηριανής συνεργασίας προκάλεσε την αντίδραση των ανταρτών του «Κινήματος Χειραφέτησης του Δέλτα του Νίγηρα», που ανακοίνωσαν πως θα αυξήσουν τις επιθέσεις τους κατά «όλων των ξένων» -συμπεριλαμβανομένων και των κινεζικών - πετρελαϊκών εταιριών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ