ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Από δάνειο σε... δάνειο

Η δανειοληπτική πολιτική και στη συνέχεια η υπερφορολόγηση των πολιτών για την αποπληρωμή των δανείων είναι πάγια τακτική των διοικήσεων του δήμου...

Οι υπέρογκες αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών σε σπίτια και καταστήματα έρχονται ως συνέχεια και της δανειοληπτικής πολιτικής των διοικήσεων του δήμου...
Οι υπέρογκες αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών σε σπίτια και καταστήματα έρχονται ως συνέχεια και της δανειοληπτικής πολιτικής των διοικήσεων του δήμου...
Το ποσό των 129 δισ. δραχμών (378,6 εκατ. ευρώ) έχουν δανειστεί οι εκάστοτε διοικήσεις του Δήμου της Αθήνας, από το 1982 μέχρι και σήμερα! Ολες οι διοικήσεις προχωρούν σε συνεχείς δανεισμούς, με αποκορύφωμα το τελευταίο δάνειο, επί δημοτικής αρχής Ντ. Μπακογιάννη, ύψους 180 εκατ. ευρώ (61,3 δισ. δραχμές), τον Ιούλη του 2003, με τη σύμφωνη γνώμη των παρατάξεων του Χρ. Παπουτσή (ΠΑΣΟΚ) και του Γ. Δημαρά. Δάνειο που θα αποπληρώνουν οι εργαζόμενοι της πρωτεύουσας για τα επόμενα 15 χρόνια από την ημέρα που το πήρε, δηλαδή μέχρι το 2018!

Ενδεικτικό της πρακτικής που ακολουθούν οι διοικήσεις του δήμου της Αθήνας είναι ότι το εν λόγω δάνειο η διοίκηση το πήρε με τη λογική ότι «θα διατεθεί αποκλειστικά για την υλοποίηση του Ολυμπιακού προγράμματος του δήμου» και για την αποπληρωμή μη ληξιπρόθεσμων κεφαλαίων των ήδη υφισταμένων δανείων. Δηλαδή, το μεγαλύτερο μέρος του σπαταλήθηκε για... Ολυμπιακά φτιασιδώματα. Ομως, οι Αθηναίοι θα το πληρώνουν για 15 χρόνια.

Η τακτική της διοίκησης της Ντ. Μπακογιάννη είναι απλά η συνέχεια μιας παγιωμένης πολιτικής. Και, συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή του Δ. Αβραμόπουλου προχώρησε σε δύο υψηλά δάνεια. Το 1996, ύψους 25 δισ. δραχμών και το 1999, ύψους 19 δισ. δραχμών. Μαζί, με άλλο ένα δάνειο, ύψους 5 δισ. δραχμών που πήρε το 1995, το συνολικό ύψους δανεισμού φτάνει περίπου τα 49 δισ. δραχμές (περίπου 143 εκατ. ευρώ!). Από το 1982 μέχρι και το 1995 - οπότε και ανέλαβε η διοίκηση Αβραμόπουλου - τα δάνεια που είχαν συνάψει οι μέχρι τότε διοικήσεις των δήμων ήταν περίπου 19 δισ. δραχμές.

Επιπλέον, την ίδια στιγμή που όλες οι διοικήσεις ασκούν αυτή τη δανειοληπτική πολιτική, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χρωστούν συνολικά στο Δήμο της Αθήνας (από το 1990 μέχρι και σήμερα) το εξωφρενικό ποσό των 136,3 δισ. δραχμών (400 εκατ. ευρώ), από τους παράνομα παρακρατηθέντες πόρους που δεν αποδίδονται στην Αυτοδιοίκηση. Και όλες οι παραπάνω διοικήσεις του δήμου σε καμιά περίπτωση δε διεκδίκησαν δυναμικά αυτούς τους πόρους!

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, που επικροτούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε αυτοδιοικητικό, τα βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2006, το 70% των εσόδων του δήμου προβλέπονται από φόρους και τέλη. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι - σε σύνολο εσόδων 602,95 εκατ. ευρώ - θα εισπραχθούν από δημότες:

  • 122,329 εκατ. ευρώ από τα ανταποδοτικά τέλη.
  • 43 εκατ. ευρώ από τέλη και παροχή υπηρεσιών.
  • 16,4 εκατ. ευρώ από φόρους και εισφορές.
ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
Συνεχίζεται το καταστροφικό έργο

Συνεχίζονται τα έργα για την κατασκευή του Προαστιακού Σιδηροδρόμου. Αιωνόβια δέντρα κόβονται. Ηδη, σε μια προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων γεγονότων, σύμφωνα με καταγγελίες στο «Ρ» του Εξωραϊστικού Συλλόγου Σεπολίων «Η Αναγέννηση», οι εργασίες συνεχίζονται. Η ανάδοχος εταιρία που έχει αναλάβει το έργο (κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ - ΤΕΡΝΑ - ΖΙΜΕΝΣ), ακόμη και τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, συνέχιζε τα έργα και μάλιστα μέσα στα όρια του Δήμου της Αθήνας.

Και όλα αυτά όταν η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει πάρει απόφαση αναστολής των έργων του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, που θα φέρουν επιπλέον περιβαλλοντική καταστροφή και ενώ αναμένεται η κοινοποίηση της απόφασης του ΣτΕ στην προσφυγή των κατοίκων. Τεράστια είναι η ευθύνη, σημειώνουν οι κάτοικοι, όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και της διοίκησης του Δήμου της Αθήνας.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι τα δέντρα κόβονται από το ύψος των οδών Σεπολίων και Κωνσταντινουπόλεως μέχρι σχεδόν και τη γέφυρα της Λένορμαν. «Δουλεύουν συνεχώς, επί μήνες», σημειώνει στο «Ρ» η Αλέκα Μπενάτου, μέλος της Γραμματείας της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» και του Συλλόγου «Η Αναγέννηση».

Και συνεχίζει: «Υπάρχουν περιπτώσεις, όπως μας λένε και περίοικοι, που τα δέντρα κόβονται ακόμη και τη νύχτα. Εχουν γίνει καταγγελίες στο Αστυνομικό Τμήμα, αλλά η απάντηση είναι ότι "δεν μπορούν να κάνουν τίποτα". Ενώ θα έπρεπε τα έργα να σταματήσουν, αυτοί προχωρούν. Θέλουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα. Τεράστιες είναι οι ευθύνες και της διοίκησης του Δήμου της Αθήνας και της κυβέρνησης, που αν και γνωρίζουν τι γίνεται, δεν επεμβαίνουν».

ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ

Οι κυβερνήσεις, πρώτα του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια της ΝΔ, προχωρούν με γοργά βήματα στην ιδιωτικοποίηση της Υγείας. Οσο η εμπορευματοποίηση αυτή προχωρά, τόσο περισσότερο - με διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις των κυβερνήσεων - η Τοπική Αυτοδιοίκηση εμπλέκεται στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας.

Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η λειτουργία, από τους δήμους, προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής. Προγράμματα και επιχειρήσεις που προωθούν - ανάμεσα στα άλλα - και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, με το πρόσχημα του... αντικειμένου της δουλιάς. Και συγκεκριμένα, η πρόφαση που χρησιμοποιείται είναι ότι οι εργαζόμενοι σε αυτά, ασκούν κοινωνικό έργο, και κατά συνέπεια, δεν πρέπει να απαιτούν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Συνολικά στις δημοτικές επιχειρήσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όλης της χώρας, λειτουργούν 650 Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας στα πλαίσια του Β' και Γ' ΚΠΣ. Σε αυτές, εργάζονται 2.044 εργαζόμενοι και «εξυπηρετούνται» 40.000 άνθρωποι. Οι επιχειρήσεις αυτές, λειτουργούν, στην ουσία και ως δούρειος ίππος για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Σύμφωνα με καταγγελίες, οι εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους, μένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες, ενώ δουλεύουν με 2μηνες, 4μηνες, 8μηνες συμβάσεις, ως ωρομίσθιοι ή και ως αυτοαπασχολούμενοι, ακόμη και με συμβάσεις έργου.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Δήμου Καλλιθέας, με δήμαρχο τον Κ. Ασκούνη, ο οποίος στηρίζεται από ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ. Μέχρι το καλοκαίρι του 2005, οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας, δηλαδή στα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» και «Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης», δεν είχαν πληρωθεί 15 ολόκληρους μήνες! Τον Οκτώβρη του 2005, σε δύο από τις δημοτικές επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι είναι από 1 έως 5 μήνες απλήρωτοι. Και φυσικά, πάντα με την εργασιακή ανασφάλεια για τη λήξη της σύμβασής τους.

Και στο Δήμο Γαλατσίου, με δήμαρχο τον Θ. Τούντα - ο οποίος κατέβηκε δήθεν ως «ανεξάρτητος», αλλά ανήκει στο ΠΑΣΟΚ - στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» δουλεύουν 24 εργαζόμενοι, υπό καθεστώς εργασιακής ομηρίας, δηλαδή μερικώς απασχολούμενοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ