Σάββατο 29 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Από δάνειο σε... δάνειο

Η δανειοληπτική πολιτική και στη συνέχεια η υπερφορολόγηση των πολιτών για την αποπληρωμή των δανείων είναι πάγια τακτική των διοικήσεων του δήμου...

Οι υπέρογκες αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών σε σπίτια και καταστήματα έρχονται ως συνέχεια και της δανειοληπτικής πολιτικής των διοικήσεων του δήμου...
Οι υπέρογκες αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών σε σπίτια και καταστήματα έρχονται ως συνέχεια και της δανειοληπτικής πολιτικής των διοικήσεων του δήμου...
Το ποσό των 129 δισ. δραχμών (378,6 εκατ. ευρώ) έχουν δανειστεί οι εκάστοτε διοικήσεις του Δήμου της Αθήνας, από το 1982 μέχρι και σήμερα! Ολες οι διοικήσεις προχωρούν σε συνεχείς δανεισμούς, με αποκορύφωμα το τελευταίο δάνειο, επί δημοτικής αρχής Ντ. Μπακογιάννη, ύψους 180 εκατ. ευρώ (61,3 δισ. δραχμές), τον Ιούλη του 2003, με τη σύμφωνη γνώμη των παρατάξεων του Χρ. Παπουτσή (ΠΑΣΟΚ) και του Γ. Δημαρά. Δάνειο που θα αποπληρώνουν οι εργαζόμενοι της πρωτεύουσας για τα επόμενα 15 χρόνια από την ημέρα που το πήρε, δηλαδή μέχρι το 2018!

Ενδεικτικό της πρακτικής που ακολουθούν οι διοικήσεις του δήμου της Αθήνας είναι ότι το εν λόγω δάνειο η διοίκηση το πήρε με τη λογική ότι «θα διατεθεί αποκλειστικά για την υλοποίηση του Ολυμπιακού προγράμματος του δήμου» και για την αποπληρωμή μη ληξιπρόθεσμων κεφαλαίων των ήδη υφισταμένων δανείων. Δηλαδή, το μεγαλύτερο μέρος του σπαταλήθηκε για... Ολυμπιακά φτιασιδώματα. Ομως, οι Αθηναίοι θα το πληρώνουν για 15 χρόνια.

Η τακτική της διοίκησης της Ντ. Μπακογιάννη είναι απλά η συνέχεια μιας παγιωμένης πολιτικής. Και, συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή του Δ. Αβραμόπουλου προχώρησε σε δύο υψηλά δάνεια. Το 1996, ύψους 25 δισ. δραχμών και το 1999, ύψους 19 δισ. δραχμών. Μαζί, με άλλο ένα δάνειο, ύψους 5 δισ. δραχμών που πήρε το 1995, το συνολικό ύψους δανεισμού φτάνει περίπου τα 49 δισ. δραχμές (περίπου 143 εκατ. ευρώ!). Από το 1982 μέχρι και το 1995 - οπότε και ανέλαβε η διοίκηση Αβραμόπουλου - τα δάνεια που είχαν συνάψει οι μέχρι τότε διοικήσεις των δήμων ήταν περίπου 19 δισ. δραχμές.

Επιπλέον, την ίδια στιγμή που όλες οι διοικήσεις ασκούν αυτή τη δανειοληπτική πολιτική, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χρωστούν συνολικά στο Δήμο της Αθήνας (από το 1990 μέχρι και σήμερα) το εξωφρενικό ποσό των 136,3 δισ. δραχμών (400 εκατ. ευρώ), από τους παράνομα παρακρατηθέντες πόρους που δεν αποδίδονται στην Αυτοδιοίκηση. Και όλες οι παραπάνω διοικήσεις του δήμου σε καμιά περίπτωση δε διεκδίκησαν δυναμικά αυτούς τους πόρους!

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, που επικροτούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε αυτοδιοικητικό, τα βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2006, το 70% των εσόδων του δήμου προβλέπονται από φόρους και τέλη. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι - σε σύνολο εσόδων 602,95 εκατ. ευρώ - θα εισπραχθούν από δημότες:

  • 122,329 εκατ. ευρώ από τα ανταποδοτικά τέλη.
  • 43 εκατ. ευρώ από τέλη και παροχή υπηρεσιών.
  • 16,4 εκατ. ευρώ από φόρους και εισφορές.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ