ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Απρίλη 2006
Σελ. /32
Από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης στην αμερικάνικη πρεσβεία

Σήμερα μεγάλη πανεξόρμηση του ΠΑΜΕ στο κέντρο της Αθήνας. Τη Δευτέρα, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στις 10 π.μ. η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στην πρωτεύουσα, θ' ακολουθήσει πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Τη δράση τους για την επιτυχία της Πρωτομαγιάτικης Απεργίας κλιμακώνουν οι ταξικές δυνάμεις στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα, πραγματοποιώντας σήμερα Σάββατο μαζική πανεξόρμηση στο κέντρο της πόλης (Ομόνοια 10 π.μ.) και στα ξενοδοχεία του Συντάγματος καθώς και δεκάδες ακόμα επιχειρήσεις.

Στην Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση που γίνεται τη Δευτέρα, 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Δημαρχείο) θα χαιρετίσει η Αλέιδα Γκεβάρα, κόρη του Τσε Γκεβάρα, και θα μιλήσουν ο Γιώργος Μαυρίκος και ο Πολύβιος Τσίρκας από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή και στην αμερικάνικη πρεσβεία. Επίσης, νωρίς το πρωί στελέχη του ΠΑΜΕ θα καταθέσουν στεφάνια στο Πολυτεχνείο και στη συνέχεια στην Καισαριανή, στο Σκοπευτήριο - θυσιαστήριο των 200 εκτελεσθέντων κομμουνιστών. Απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ θα πραγματοποιηθούν σε 68 ακόμα πόλεις της χώρας.

Με το κεντρικό σύνθημα του ταξικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς «Με αγώνες καταχτάμε τα δικαιώματά μας», το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να συμπορευτούν με τις ταξικές δυνάμεις για να δώσουν αποφασιστική απάντηση στην επίθεση του κεφαλαίου, στην αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ που υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Να αποδυναμώσουν τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που υμνούν την ανταγωνιστικότητα, την κερδοφορία του κεφαλαίου και μαζί με το ΠΑΜΕ να δυναμώσουν την ταξική ενότητα της εργατικής τάξης πάνω στο σταθερό θεμέλιο της αντιπαράθεσης με τις δυνάμεις του κεφαλαίου με στόχους πάλης που απαντούν στις ανάγκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Θεσσαλονίκη

Με εντατικούς ρυθμούς, οι ταξικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη συνεχίζουν και σήμερα την πανεξόρμηση, προκειμένου να φτάσει παντού το κάλεσμα για τη μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, τη Δευτέρα 10 το πρωί στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Στην απεργιακή συγκέντρωση θα χαιρετίσει και εκπρόσωπος της Κούβας.

Προσκλητήριο δράσης

Αγωνιστικό ραντεβού στα «πανό του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος» δίνει με κάθε εργαζόμενη και άνεργη κάθε ηλικίας, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας για την επόμενη Δευτέρα. Στο κάλεσμά της, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Η μαζική γυναικεία συμμετοχή στον εορτασμό της φετινής εργατικής Πρωτομαγιάς, στην απεργία, στις συγκεντρώσεις και τις πορείες, να γίνει δυνατό μήνυμα σε όλους αυτούς που σπέρνουν πολέμους, ανεργία, φτώχεια, μετανάστευση, πορνεία και ναρκωτικά».

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα απευθύνει με ανακοίνωση - πρόσκληση το ΔΣ του Συνδέσμου Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας. Επίσης, το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στην Κόκα - κόλα στην Πάτρα καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν αγωνιστικά στην Πρωτομαγιάτικη απεργία και στη συγκέντρωση που οργανώνει το ΠΑΜΕ στην Πάτρα, 10 το πρωί, στην πλατεία Γεωργίου.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων καλεί τους ανάπηρους της χώρας και τις οικογένειές τους να συμμετέχουν μαζικά στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα. Η προσυγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 9.30 π.μ. στη συμβολή των οδών Χαλκοκονδύλη και Σωκράτους στην πλατεία Βάθης.

  • Σε μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις και τις διαδηλώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς καλεί την εργατική τάξη της χώρας μας η Κομμουνιστική Ανανέωση. Καταγγέλλοντας την υπογραφή μεταξύ ΣΕΒ και ΓΣΕΕ διετούς ΕΓΣΣΕ «κοινωνικής ειρήνης» με τα ψιχία των 0,77 ευρώ την ημέρα, υπογραμμίζει ότι αυτή η συμφωνία δεν πρέπει να ισχύσει, να αποσυρθεί τώρα. Ταυτόχρονα, καλεί τους εργαζόμενους με συντονισμένους και ταξικά προσανατολισμένους αγώνες να απαντήσουν στην εγκληματική δράση του κεφαλαίου να σταματήσουν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων

Στο πλαίσιο της δραστηριότητας των ταξικών δυνάμεων, με αφορμή την Πρωτομαγιά, οι Γραμματείες Νέων και Μεταναστών του ΠΑΜΕ και το Συντονιστικό των Φοιτητικών Συλλόγων διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «120 χρόνια Εργατικής Πρωτομαγιάς. Τα δικαιώματα της Νεολαίας και των Μεταναστών», με κεντρικό εισηγητή τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Η εκδήλωση, στην οποία θα παραβρεθούν εκπρόσωποι ξένων συνδικαλιστικών οργανώσεων, θα γίνει την Πέμπτη 4 Μάη, στις 6 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο «Λήδρα Μάριοτ» (Λ. Συγγρού 115) και είναι υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας.

Επίσης:

  • Βραδιά θεάτρου για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους διοργανώνουν σήμερα 29 Απρίλη, τα σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εμποροϋπαλλήλων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων και το Συνδικάτο Επισιτισμού, με το έργο «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω». Η αναχώρηση θα γίνει με πούλμαν από το ΕΚΑ στις 7.30 μ.μ. με κατεύθυνση την αίθουσα Συλλόγου Οικιστών Εργατικών Κατοικιών Αγ. Σπυρίδωνα, στο Γεροβουνό Καματερού, όπου την παράσταση «ανεβάζει» ο θίασος «Εκτός Σχεδίου».
  • Εκδήλωση - συγκέντρωση διοργανώνουν σήμερα το απόγευμα, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Αμερικής, τα παραρτήματα του Συνδικάτου Οικοδόμων Κυψέλης - Πατησίων - Αχαρνών, οι Σύλλογοι Γυναικών και οι Επιτροπές Ειρήνης 5ου-6ου Διαμερίσματος, η τοπική Επιτροπή της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» και άλλοι μαζικοί φορείς της περιοχής.
  • Εκδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά διοργανώνουν η Εργατική ΚΟΒ Μεσογείων του ΚΚΕ και η Τομεακή Οργάνωση Μεσογείων της ΚΝΕ σήμερα Σάββατο, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Ραφήνας. Η εκδήλωση εκτός από ομιλίες θα περιλαμβάνει θεατρικά σκετς και απαγγελία ποιημάτων, ενώ θα κλείσει με τραγούδια της εργατικής τάξης.
  • Αύριο Κυριακή 30 Απρίλη στις 6 μ.μ. η Γραμματεία Νέων Πειραιά του ΠΑΜΕ διοργανώνει εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.
  • Επίσης, αύριο, στις 6.30 μ.μ. η Επιτροπή Νέων Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας διοργανώνει εκδήλωση στο καφενεδάκι του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Πλ. Μητροπόλεως 10) για κουβεντούλα και προβολή της ταινίας «Ο Πολ, ο Μικ και οι άλλοι».
  • Τη Δευτέρα 1 Μάη, ο Δήμος Νίκαιας σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο διοργανώνει εκδήλωση - αφιέρωμα στην ιστορία του εργατικού κινήματος μέσα από το τραγούδι, τη φωτογραφία και ιστορικές αναφορές. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 8 μ.μ. στη Μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς.
Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα στις παρακάτω πόλεις:

Αθήνα, 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά).

Θεσσαλονίκη, 10 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Πειραιάς, 10.30 π.μ., στην πλατεία Κοραή.

Λαύριο, 10.30 π.μ., στο άγαλμα του Μεταλλωρύχου.

Ελευσίνα, 10 π.μ., στην πλατεία Ηρώων.

Μέγαρα, 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

Σαλαμίνα, 10.30 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Σταυρός Θεσσαλονίκης, 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία.

Μουδανιά, 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία.

Βέροια, 10 π.μ., στην πλατεία Ωρολογίου.

Δράμα, 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

Κοζάνη, 10 π.μ., στον πεζόδρομο.

Πτολεμαΐδα, 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

Φλώρινα, 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

Γρεβενά, 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

Καστοριά, 10 π.μ., απέναντι από τη Νομαρχία.

Κατερίνη, 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

Κιλκίς, 10 π.μ., στην πλατεία Ειρήνης.

Νάουσα, 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Σέρρες, 10 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

Καβάλα, 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

Θάσος, 10 π.μ., στο Σωματείο Οικοδόμων (Λιμενάρια).

Ξάνθη, 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

Κομοτηνή, 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

Αλεξανδρούπολη, 9.30 π.μ., μπροστά από το Δημαρχείο.

Γιαννιτσά, 10 π.μ., στην πλατεία της ΕΠΟΝ.

Λάρισα, 9.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

Βόλος, 9.30 π.μ., στην πλατεία Δημαρχείου.

Καρδίτσα, 10.30 π.μ., στην πλατεία Πλαστήρα.

Τρίκαλα, 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

Ελασσόνα, στις 10 π.μ., στον πεζόδρομο του καφενείου Γεωργιάδη.

Τύρναβος, στις 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

Αλμυρός, στις 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

Σκόπελος, στις 10 π.μ., στην παραλία.

Πάτρα, 10 π.μ., στην πλατεία Γεωργίου.

Κόρινθος, 10 π.μ., στα Περιβολάκια.

Τρίπολη, 10 π.μ., στην πλατεία Πέτρινου.

Καλαμάτα, 10 π.μ., στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

Αργοστόλι, 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Ζάκυνθος, 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Πύργος, 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

Ναύπλιο, 10.30 π.μ., στην πλατεία Δημαρχείου.

Σπάρτη, 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

Αίγιο, 10.30 π.μ., στην πλατεία Λαύρας.

Ηγουμενίτσα, 10.30 π.μ., στον πεζόδρομο.

Γιάννενα, 10 π.μ., στο Δημαρχείο της πόλης.

Αρτα, 9.30 π.μ., στην πλατεία Κιλκίς.

Αγρίνιο, 9.30 π.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας.

Λευκάδα, 9.30 π.μ., στον Αγιο Μηνά.

Πρέβεζα, 9.30 π.μ., στο Φόρο.

Κέρκυρα, 10 π.μ., στην πλατεία Σαρόκο.

Μεσολόγγι, 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

Ναύπακτος, 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

Χαλκίδα, 11 π.μ., στο Μνημείο Αντίστασης, στην παραλία.

Λιβαδειά, 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Θήβα, 10 π.μ., στον Πεζόδρομο.

Λαμία, 10 π.μ., στην πλατεία Πάρκου.

Αμφισσα, 9.30 π.μ., στην πλατεία Αετού.

Αλιβέρι Εύβοιας, 9.30 π.μ., στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (Εμπορική Τράπεζα).

Χανιά, 10 π.μ., στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Ηράκλειο, 10 π.μ., στην πλατεία των Λιονταριών.

Ρέθυμνο, 10 π.μ., στο Δημαρχείο.

Λασίθι, 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία του Αγίου Νικολάου.

Σάμος, 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Χίος, 10 π.μ., στην πλατεία Βουνακίου.

Λέσβος, 10 π.μ., στην πλατεία Σαπφούς.

Λήμνος, 10 π.μ., στο λιμάνι της Μύρινας.

Ρόδος, 10 π.μ., στην πλατεία Γεωργίου Λαμπριανού, απέναντι από το Εργατικό Κέντρο.

Χρηστός Ραχών, 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

Απάντηση στην πρόκληση

Στην εργοδοσία που έστειλε σεκιουριτάδες και αστυνομικούς να δηλώσουν ότι «χαλάτε την εικόνα του μαγαζιού», οι ταξικές δυνάμεις που χτες έκαναν μαζική εξόρμηση στο πολυκατάστημα «THE MALL», ξεκαθάρισαν ότι «δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε κι η τελευταία φορά που θα 'μαστε εδώ». Και κάλεσαν τους εργαζόμενους ν' αντισταθούν κλιμακώνοντας την πάλη τους, με πρώτο άμεσο σταθμό τη φετινή Πρωτομαγιά.

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Για την κεντρική απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, ορίστηκαν οι παρακάτω προσυγκεντρώσεις, όλες στις 9.15 το πρωί:

Πλατεία Κάνιγγος:

Τα σωματεία του ιδιωτικού τομέα, οι εργαζόμενοι στις πρώην ΔΕΚΟ, στις Τράπεζες, στο Δημόσιο και οι εκπαιδευτικοί.

Ομόνοια:

Το Συντονιστικό των ΟΤΑ, οι ΕΒΕ και οι εργαζόμενοι από όλες τις συνοικίες της Αθήνας.

Χαυτεία:

Το Συντονιστικό των φοιτητικών και σπουδαστικών Συλλόγων και οι εργαζόμενοι στα ΑΕΙ - ΤΕΙ.

Οι συγκοινωνίες την Δευτέρα
  • Τα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα παραμείνουν ακινητοποιημένα από την έναρξη της βάρδιας έως τις 7.30 π.μ. και από 10 μ.μ. έως τη λήξη της κυκλοφορίας.
  • Οι συρμοί του ΗΣΑΠ και του μετρό θα ακινητοποιηθούν από τις 5 π.μ. έως τις 9 π.μ. και από 9 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας.
  • Κανονικά θα λειτουργήσουν μόνο ο προαστιακός σιδηρόδρομος και το τραμ, ενώ σε ΟΣΕ και «Ολυμπιακή», θα εκτελεστεί ένα δρομολόγιο ανά προορισμό.
Ενισχύουν και οικονομικά το ΠΑΜΕ

Πολλαπλασιάζονται διαρκώς οι οικονομικές προσφορές συνδικάτων, Ομοσπονδιών κλπ., προκειμένου το ΠΑΜΕ να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες - λόγω των πρωτομαγιάτικων εκδηλώσεων - απαιτήσεις, αλλά και αναδεικνύοντας την ανάγκη οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, που είναι άλλωστε κι οι μοναδικοί αιμοδότες του ταξικού εργατικού κινήματος, να συμβάλλουν στην ολόπλευρη στήριξη του Μετώπου.

  • Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας: 300 ευρώ.
  • Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου: 1.000 ευρώ.
  • Σύλλογος Εργαζομένων Ζεφυρίου: 100 ευρώ.
  • ΟΣΝΙΕ: 200 ευρώ.
  • Γεωργία Μαχαίρα, στη μνήμη του εργάτη-ποιητή Γιάννη Πετεινάρη: 50 ευρώ.
  • Συνδικάτο Φαρμάκου: 100 ευρώ.
  • Από 50 ευρώ προσφέρουν οι Ν.Ο., Κ.Ρ., Ν.Ξ. Ακόμα, Ρ.Π. 30 ευρώ, Κ.Ν. 20 ευρώ και από 5 ευρώ οι Π.Τ. και Τ.Τ.
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Κάλεσμα για την πλατεία Κοραή

Κορυφώνονται οι περιοδείες και οι εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς από τα στελέχη του ΠΑΜΕ στον Πειραιά, που καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση. Στον Πειραιά η απεργιακή συγκέντρωση της 1ης Μάη θα γίνει στις 10.30 το πρωί, στην πλατεία Κοραή.

Χτες η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος της πόλης, περιόδευσε στα μηχανουργεία της Ρετσίνας και στο χαρτεργοστάσιο «ΜΕΤΡΟΝ» και κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ και να στείλουν δυναμικό μήνυμα αντίστασης και καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει και η ΝΔ, ακολουθώντας πιστά το δρόμο του ΠΑΣΟΚ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΟΣΑΠΟΥΝΟΠΟΙΩΝ
Αφετηρία νέων αγώνων

Εργατική Πρωτομαγιά 2006, στο εργοστάσιο «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ» στη Ριτσώνα, χτες το μεσημέρι, την ώρα μεταξύ πρωινής και απογευματινής βάρδιας το ταξικό σωματείο διοργάνωσε εκδήλωση στην καντίνα του εργοστασίου. Για τη διοίκηση του σωματείου και τους εργαζόμενους ταξική εργατική Πρωτομαγιά σημαίνει αφετηρία νέων αγώνων ενάντια στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ σήμερα, του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα. Σημαίνει υπολογισμό της μέχρι τώρα πορείας του σωματείου και προγραμματισμό για μετέπειτα.

Γιατί το Σωματείο Ελαιουργοσαπουνοποιών έχει ιστορία αγώνων, δεκαετίες τώρα, από το ίδιο ταξικό μετερίζι, πάντα μπροστά στην πρώτη γραμμή και σήμερα με το ΠΑΜΕ συνεχίζει στην ίδια ρότα. Αυτό το κάλεσμα, συνέχειας και συνέπειας για τα συμφέροντα των εργαζομένων, απηύθυνε και στην ομιλία του ο Κώστας Χριστοδούλου, μέλος της διοίκησης του σωματείου: «Συνάδελφοι, τη Δευτέρα 1η Μάη, πάμε όλοι μαζί, στο κορυφαίο απεργιακό σταθμό, στις 10.30 το πρωί, στην πλατεία Κοραή του Πειραιά.

Με το ΠΑΜΕ, για την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης, για συνδικάτα ταξικά, ενάντια στις συμβιβασμένες και υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες διεκδικούμε το δίκιο μας, και αυτά που μας ανήκουν, την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ