ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αλληλεγγύη σε όποιον λαό δέχεται ιμπεριαλιστική επίθεση

Με τον Ιρανό Πρέσβη Μεχντί Μοχτασαμί συναντήθηκε χτες στον Περισσό η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επισκέφτηκε χτες το μεσημέρι στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό, ο Ιρανός Πρέσβης, Μεχντί Μοχτασαμί. Η συνάντηση έγινε με αφορμή την κλιμάκωση των απειλών και τις προθέσεις των ΗΠΑ για λήψη μέτρων σε βάρος του Ιράν, με πρόσχημα το πυρηνικό του πρόγραμμα. Παρόντες στη συνάντηση από πλευράς του ΚΚΕ ήταν και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Μετά το τέλος της συνάντησης ακολούθησαν δηλώσεις, με πρώτη την Αλ. Παπαρήγα που δήλωσε σχετικά:

«Μπροστά στον ελληνικό λαό στέκεται ένα μεγάλο καθήκον, μια μεγάλη υποχρέωση. Με την παρέμβασή του και τη δράση του να παρεμποδίσει την ελληνική κυβέρνηση να συμμετάσχει, με οποιονδήποτε τρόπο στους διπλωματικούς εκβιασμούς, που ασκούνται αυτή τη στιγμή στο Ιράν και στον κίνδυνο, στην πορεία, και για μια στρατιωτική επιχείρηση. Να μην επαναληφθεί αυτό που έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας και του Ιράκ.

Εμείς δεν αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στις ΗΠΑ, αλλά ούτε στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, να αποφασίζουν με διαφορετικά μέτρα και σταθμά για το ποια χώρα πρέπει να ελέγξουν όσον αφορά τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν έχουν καμία φερεγγυότητα απέναντι σε αυτό το μεγάλο ζήτημα. Επίσης, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι η διπλωματική πίεση που ασκείται αυτή τη στιγμή στο Ιράν, οι εκβιασμοί για χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον του, έχουν να κάνουν όχι με αυτό καθ' εαυτό το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας, αλλά με τα οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή, με τις αντιθέσεις ανάμεσα στις ηγετικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, για τη διανομή των σφαιρών διανομής, για τους δρόμους του πετρελαίου, για τον έλεγχο και τη χειραγώγηση των λαών.

Ο ελληνικός λαός οφείλει, όχι απλώς να συνεχίσει τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που έκανε κατά του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και του πολέμου στο Ιράκ, αλλά να ανέβει πολλά σκαλοπάτια, προχωρώντας σε πολιτικές επιλογές που να θέτουν τα κόμματα, που έχουν ευθύνη για τη συμμετοχή της Ελλάδας στους πολέμους, κυριολεκτικά θα έλεγα, στη γωνία. Και μην επιτρέποντάς τους να συμμορφωθούν προς τις πιέσεις που ασκούν αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ και που θα μεθοδευτούν στην πορεία να γίνουν πιέσεις μέσω του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ ή ακόμα και μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο ελληνικός λαός πρέπει να σταθεί αλληλέγγυος απέναντι στο λαό του Ιράν, απέναντι σε όλους τους λαούς που σήμερα δέχονται προκλητικές επιθέσεις από τους ιμπεριαλιστές».

Ακολούθησε ο Μ. Μοχτασαμί, ο οποίος δήλωσε τα εξής: «Ηταν πολύ σημαντική η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ μας. Συζητήσαμε για τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική θέση που έχει η Ελλάδα ως μέλος του συμβουλίου διοικητών της υπηρεσίας ατομικής ενέργειας, ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ως μέλος της ΕΕ. Οποιαδήποτε απόφαση που θα υιοθετηθεί από την Ελλάδα θα είναι πολύ καθοριστική. Οχι μόνο σχετικά με τις θέσεις τις διμερείς αλλά και στο διεθνές επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τις συνομιλίες με τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης έρχομαι σε επαφή και με τα κόμματα της ελληνικής Δημοκρατίας για να εξηγήσω τις ιρανικές θέσεις. Να ενημερώσω για τις συνθήκες και τις θέσεις της ιρανικής Δημοκρατίας και να υιοθετηθούν αποφάσεις που να διασφαλίζουν τη συνέχεια των ιστορικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών. Το πυρηνικό πρόγραμμα της ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν είναι αποκλειστικά ειρηνικό. Βρίσκεται υπό τον έλεγχο των διεθνών οργανισμών και σύμφωνα με όλες τις εκθέσεις του Αλ Μπαραντέι δεν έχει εκτραπεί από αυτή την πορεία. Ηταν πάντα στα πλαίσια των διεθνών συνθηκών.

Είναι φυσικό να περιμένουμε απ' όλες τις χώρες, αλλά και τους διεθνείς οργανισμούς να αναγνωρίσουν αυτό το δικαίωμα και δυστυχώς η πολιτική των ΗΠΑ έχει εκτρέψει το πρόβλημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και το έχει θέσει πλέον εκτός του πλαισίου της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Οι συνέπειες μιας τέτοιας πολιτικής πίεσης δεν είναι καλό ούτε για το Ιράν, αλλά ούτε και για τις άλλες χώρες. Συνεχίζουμε με διάλογο και αναμένουμε την κατανόηση των δίκαιων αιτημάτων μας από την Ελλάδα αλλά και από τις άλλες χώρες. Ελπίζουμε οι αποφάσεις που θα πάρει η Ελλάδα να είναι υπέρ των εθνικών συμφερόντων της χώρας αυτής αλλά και της διασφάλισης της ειρήνης».


ΟΧΙ στον πόλεμο και στη συμμετοχή των χωρών μας

Κοινή ανακοίνωση Κομμουνιστικών Κομμάτων από τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Τουρκία

Με αφορμή την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κ. Ράις σε Ελλάδα, Τουρκία και Βουλγαρία, η οποία έφερε πιο κοντά την απειλή ενός νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου, κομμουνιστικά κόμματα των τριών χωρών και συγκεκριμένα το Βουλγάρικο ΚΚ «Γκεόργκι Ντιμιτρόφ», το ΚΚ Βουλγαρίας, το ΚΚ Ελλάδας και το ΚΚ Τουρκίας, εξέδωσαν την παρακάτω κοινή ανακοίνωση:

«Η επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην περιοχή προκάλεσε τη δικαιολογημένη αγανάκτηση και διαμαρτυρία των εργαζόμενων και της νεολαίας των χωρών μας, γιατί έφερε ακόμα πιο κοντά την απειλή ενός νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου, αυτή τη φορά σε βάρος του λαού του Ιράν, γιατί ενίσχυσε παραπέρα την εμπλοκή των χωρών μας στα πιο απάνθρωπα και επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Τα κόμματά μας χαιρετίζουν το μαζικό και μαχητικό ΟΧΙ στην εκπρόσωπο της πολιτικής της κρατικής τρομοκρατίας και των προληπτικών πολέμων που ευθύνεται για τους χιλιάδες νεκρούς στην Παλαιστίνη, στα Βαλκάνια, στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, για τα Αμπού Γκράιμπ, Γκουαντάναμο και τις "μυστικές" φυλακές της CIA, για τη φτώχεια και την εξαθλίωση, για την ακρίβεια και την κούρσα του πετρελαίου και των εξοπλισμών.

Η ένταση του ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστών για τις ενεργειακές πηγές και τους αγωγούς, που αναδείχτηκε με ξεκάθαρο τρόπο από την Κοντολίζα Ράις, δημιουργούν νέους κινδύνους για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Αυτή η πολιτική εντείνει τον ανταγωνισμό ΗΠΑ και ΕΕ για μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην επαναχάραξη των συνόρων στο Κόσσοβο, στην κατάσταση στην ΠΓΔΜ και στη διαιώνιση της ΝΑΤΟικής παρουσίας στα Βαλκάνια, στους εκβιασμούς σε βάρος των εργαζομένων και της νεολαίας στην Τουρκία.

Η επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού συνδυάστηκε με νέα αιτήματα για πιο ενεργό υποστήριξη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, με τη λειτουργία νέων αμερικανικών βάσεων στη Βουλγαρία, με αποφάσεις της συνόδου του ΝΑΤΟ για παραπέρα επέκτασή του και νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη, στην Ασία, στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική.

Απαιτούμε:

- Τη ρητή απόρριψη των πιέσεων και εκβιασμών, κάθε πολεμικής ενέργειας και οποιασδήποτε μορφής παροχής "διευκολύνσεων" των ιμπεριαλιστικών στρατευμάτων σε βάρος του Ιράν.

- Την απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και από τα Βαλκάνια.

- Καμία αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια.

- Οχι στις αμερικανικές βάσεις στη Βουλγαρία. Κλείσιμο των ΝΑΤΟικών και αμερικανικών βάσεων.

- Τη διάλυση του ΝΑΤΟ, του Ευρωστρατού και την κατάργηση των πυρηνικών όπλων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ