Σάββατο 29 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αλληλεγγύη σε όποιον λαό δέχεται ιμπεριαλιστική επίθεση

Με τον Ιρανό Πρέσβη Μεχντί Μοχτασαμί συναντήθηκε χτες στον Περισσό η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επισκέφτηκε χτες το μεσημέρι στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό, ο Ιρανός Πρέσβης, Μεχντί Μοχτασαμί. Η συνάντηση έγινε με αφορμή την κλιμάκωση των απειλών και τις προθέσεις των ΗΠΑ για λήψη μέτρων σε βάρος του Ιράν, με πρόσχημα το πυρηνικό του πρόγραμμα. Παρόντες στη συνάντηση από πλευράς του ΚΚΕ ήταν και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Μετά το τέλος της συνάντησης ακολούθησαν δηλώσεις, με πρώτη την Αλ. Παπαρήγα που δήλωσε σχετικά:

«Μπροστά στον ελληνικό λαό στέκεται ένα μεγάλο καθήκον, μια μεγάλη υποχρέωση. Με την παρέμβασή του και τη δράση του να παρεμποδίσει την ελληνική κυβέρνηση να συμμετάσχει, με οποιονδήποτε τρόπο στους διπλωματικούς εκβιασμούς, που ασκούνται αυτή τη στιγμή στο Ιράν και στον κίνδυνο, στην πορεία, και για μια στρατιωτική επιχείρηση. Να μην επαναληφθεί αυτό που έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας και του Ιράκ.

Εμείς δεν αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στις ΗΠΑ, αλλά ούτε στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, να αποφασίζουν με διαφορετικά μέτρα και σταθμά για το ποια χώρα πρέπει να ελέγξουν όσον αφορά τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν έχουν καμία φερεγγυότητα απέναντι σε αυτό το μεγάλο ζήτημα. Επίσης, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι η διπλωματική πίεση που ασκείται αυτή τη στιγμή στο Ιράν, οι εκβιασμοί για χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον του, έχουν να κάνουν όχι με αυτό καθ' εαυτό το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας, αλλά με τα οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή, με τις αντιθέσεις ανάμεσα στις ηγετικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, για τη διανομή των σφαιρών διανομής, για τους δρόμους του πετρελαίου, για τον έλεγχο και τη χειραγώγηση των λαών.

Ο ελληνικός λαός οφείλει, όχι απλώς να συνεχίσει τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που έκανε κατά του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και του πολέμου στο Ιράκ, αλλά να ανέβει πολλά σκαλοπάτια, προχωρώντας σε πολιτικές επιλογές που να θέτουν τα κόμματα, που έχουν ευθύνη για τη συμμετοχή της Ελλάδας στους πολέμους, κυριολεκτικά θα έλεγα, στη γωνία. Και μην επιτρέποντάς τους να συμμορφωθούν προς τις πιέσεις που ασκούν αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ και που θα μεθοδευτούν στην πορεία να γίνουν πιέσεις μέσω του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ ή ακόμα και μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο ελληνικός λαός πρέπει να σταθεί αλληλέγγυος απέναντι στο λαό του Ιράν, απέναντι σε όλους τους λαούς που σήμερα δέχονται προκλητικές επιθέσεις από τους ιμπεριαλιστές».

Ακολούθησε ο Μ. Μοχτασαμί, ο οποίος δήλωσε τα εξής: «Ηταν πολύ σημαντική η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ μας. Συζητήσαμε για τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική θέση που έχει η Ελλάδα ως μέλος του συμβουλίου διοικητών της υπηρεσίας ατομικής ενέργειας, ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ως μέλος της ΕΕ. Οποιαδήποτε απόφαση που θα υιοθετηθεί από την Ελλάδα θα είναι πολύ καθοριστική. Οχι μόνο σχετικά με τις θέσεις τις διμερείς αλλά και στο διεθνές επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τις συνομιλίες με τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης έρχομαι σε επαφή και με τα κόμματα της ελληνικής Δημοκρατίας για να εξηγήσω τις ιρανικές θέσεις. Να ενημερώσω για τις συνθήκες και τις θέσεις της ιρανικής Δημοκρατίας και να υιοθετηθούν αποφάσεις που να διασφαλίζουν τη συνέχεια των ιστορικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών. Το πυρηνικό πρόγραμμα της ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν είναι αποκλειστικά ειρηνικό. Βρίσκεται υπό τον έλεγχο των διεθνών οργανισμών και σύμφωνα με όλες τις εκθέσεις του Αλ Μπαραντέι δεν έχει εκτραπεί από αυτή την πορεία. Ηταν πάντα στα πλαίσια των διεθνών συνθηκών.

Είναι φυσικό να περιμένουμε απ' όλες τις χώρες, αλλά και τους διεθνείς οργανισμούς να αναγνωρίσουν αυτό το δικαίωμα και δυστυχώς η πολιτική των ΗΠΑ έχει εκτρέψει το πρόβλημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και το έχει θέσει πλέον εκτός του πλαισίου της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Οι συνέπειες μιας τέτοιας πολιτικής πίεσης δεν είναι καλό ούτε για το Ιράν, αλλά ούτε και για τις άλλες χώρες. Συνεχίζουμε με διάλογο και αναμένουμε την κατανόηση των δίκαιων αιτημάτων μας από την Ελλάδα αλλά και από τις άλλες χώρες. Ελπίζουμε οι αποφάσεις που θα πάρει η Ελλάδα να είναι υπέρ των εθνικών συμφερόντων της χώρας αυτής αλλά και της διασφάλισης της ειρήνης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ