Σάββατο 29 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ ΝΑΤΟ
Ολοι μαζί κλιμακώνουν τις πιέσεις στο Ιράν

Η διήμερη άτυπη Σύνοδος των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στη Σόφια, έληξε χτες με τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Κοινός παρονομαστής των δηλώσεων των υπουργών που συμμετείχαν σ' αυτήν, είναι οι συνδυασμένες πιέσεις που θα πρέπει να ασκηθούν στην κυβέρνηση του Ιράν ώστε να σταματήσει να πράττει τα αυτονόητα: να υπερασπίζεται το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας της να αναπτύσσει για ειρηνικούς σκοπούς το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας, με το πρόσχημα πως έχει φτάσει σε ένα τέτοιο επίπεδο που μπορεί να κατασκευάσει και πυρηνικά όπλα και, άρα, να γίνει επικίνδυνο για τη Δύση.

Μέσα στο πνεύμα της παραπάνω κατεύθυνσης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για το θέμα του Ιράν, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε, στη συνέντευξή της, την ανάγκη επίτευξης της μεγαλύτερης δυνατής ενότητας της διεθνούς κοινότητας, προφανώς για να κλιμακωθεί η πίεση κατά της Τεχεράνης.

Οπως είναι γνωστό, η Ουάσιγκτον επιχειρεί να νομιμοποιήσει τις απειλές πολέμου που έχει διατυπώσει κατά του Ιράν, μέσα από τις διαδικασίες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε αυτήν την προσπάθεια των Αμερικανών για εξασφάλιση συναίνεσης για κυρώσεις σε βάρος του Ιράκ, φαίνεται πως συμμετέχει και η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών.

Η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Σόφια μετά τη λήξη των εργασιών της άτυπης συνόδου των ΥΠΕΞ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, επανέλαβε ότι βρισκόμαστε ακόμη στο μέσο της διπλωματικής προσπάθειας, ενώ τόνισε ότι όλοι οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο συμφώνησαν ότι η Τεχεράνη δεν πρέπει να προχωρήσει σε κατασκευή πυρηνικών όπλων και θα πρέπει να αποφεύγει τις δηλώσεις, οι οποίες την απομονώνουν από τη διεθνή κοινότητα.

Η Ράις

Προετοιμάζοντας την ατμόσφαιρα για την επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν, η Κοντολίζα Ράις κάλεσε χτες, από τη Σόφια, όπου συμμετείχε στην άτυπη σύνοδο του ΝΑΤΟ, το Συμβούλιο Ασφαλείας να είναι έτοιμο για δράση έναντι του Ιράν.

Στο πλαίσιο της διήμερης άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στη Σόφια, η Κοντολίζα Ράις συνέδεσε την αξιοπιστία του Συμβουλίου Ασφαλείας με την ετοιμότητά του για την ανάληψη δράσης έναντι της Τεχεράνης. «Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι προκειμένου να είναι αξιόπιστο το Συμβούλιο Ασφαλείας φυσικά και πρέπει να δράσει» τόνισε.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι ο πρωταρχικός και ο πιο σημαντικός θεσμός για τη διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας και δεν μπορεί απλώς να αγνοείται από κράτος - μέλος» είπε χτες η Ράις λίγες ώρες πριν την παρουσίαση της έκθεσης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στο ΣΑ του ΟΗΕ.

... και η Γαλλία

Πριν καν εμφανιστεί η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στο ΣΑ του ΟΗΕ, Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία είχαν αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενεργοποίηση του κεφαλαίου 7 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που περιλαμβάνει από την επιβολή κυρώσεων έως την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Ρωσία και Κίνα - μόνιμα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με δικαίωμα βέτο - αρνούνται να συνταχθούν με τις προθέσεις της κυβέρνησης Μπους για την επιβολή κυρώσεων. Ως προς την Ευρώπη, η Γαλλία φέρεται να κινείται προς την κατεύθυνση της Ουάσιγκτον.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνεδρίασης του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Φιλίπ Ντουστ-Μπλαζί, ανέφερε πως η χώρα του (μόνιμο κράτος-μέλος του ΣΑ) στηρίζει «ένα άμεσο και ισχυρό μήνυμα» προς την Τεχεράνη εφόσον εμμείνει στις πυρηνικές της δραστηριότητες.

«Παιγνίδι» με Ρωσία

Στο μεταξύ, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας συνεργασίας με τη ρωσική κυβέρνηση για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς, αποσκοπώντας να στρέψουν τη Μόσχα μακριά από το Ιράν.

Σε πρόσφατες συνεντεύξεις τους αρκετοί Αμερικανοί διπλωμάτες αναφέρουν πως το ενδεχόμενο μίας ενεργειακής συμφωνίας με τη Μόσχα είναι συζητήσιμο. Φυσικά, μιλούν υπό καθεστώς ανωνυμίας διότι το ζήτημα είναι άκρως ευαίσθητο και μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση.

Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», μια τέτοια απόφαση θα σήμαινε μια σημαντική στροφή της αμερικανικής πολιτικής, η οποία σήμερα αποκλείει την οποιαδήποτε πυρηνική συνεργασία με τη Ρωσία, ένεκα του σημαντικού ρόλου που διαδραμάτισε η Μόσχα στην ανέγερση του πυρηνικού εργοστασίου, αξίας 800 εκατ. δολαρίων, στο Μπουσέρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ