Σάββατο 29 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
«Δυο (αμερικανικά) μέτρα και δυο (πυρηνικά) σταθμά»

Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την επιβεβαίωση - με τον πλέον επίσημο τρόπο - ότι το Ισραήλ διαθέτει πυρηνικά όπλα. Ηταν τον Οκτώβρη του 1986 όταν οι «Τάιμς» του Λονδίνου έφεραν στο φως κάτι που ήταν «κοινό μυστικό». Δημοσίευσαν τις αποκαλύψεις του Ισραηλινού επιστήμονα Μορντεχάι Βανούνου, αποκαλύπτοντας και τις σχετικές φωτογραφίες από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ.

Οι συνέπειες ήταν ο Βανούνου να απαχθεί από τη Μοσάντ και να παραμείνει φυλακισμένος στο Ισραήλ για 18 χρόνια. Αλλά με ποια κατηγορία; Προφανώς ότι αποκάλυψε μυστικά του Ισραήλ. Μόνο που το Ισραήλ - ακόμα και σήμερα - ουδέποτε παραδέχτηκε ανοιχτά ότι κατέχει πυρηνικά όπλα...

Την ημέρα της αποφυλάκισής του, στις 21/4/2004, ο Βανούνου δήλωσε: «Το μήνυμά μου σήμερα σε όλο τον κόσμο είναι ν' ανοίξει ο πυρηνικός αντιδραστήρας στην Ντιμόνα σε διεθνείς επιθεωρήσεις».

Οι Αμερικανοί και η διεθνής κοινότητα των «προθύμων» υπηρετών τους, αδιαφόρησαν, φυσικά, για το μήνυμα...

*

Υπολογίζεται ότι σήμερα το Ισραήλ - το κράτος που χρηματοδοτείται ετησίως από τις ΗΠΑ με πάνω από 3 δισ. δολάρια για το εξοπλιστικό του πρόγραμμα - διαθέτει πάνω από 220 πυρηνικές κεφαλές.

Στην υπόθεση του πυρηνικού οπλοστασίου του Ισραήλ δύσκολα θα βρεθεί «αθώος» μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.

Η αρχή έχει τη σφραγίδα της Γαλλίας, που επί προεδρίας Ντε Γκωλ, φρόντισε από τα μέσα της δεκαετίας του '50 να παράσχει κάθε δυνατή διευκόλυνση στο Ισραήλ (αντιδραστήρες, Γάλλους ειδικούς κλπ.) για τη δημιουργία του πυρηνικού του προγράμματος.

Η Γερμανία είναι αυτή που τη δεκαετία του '90, παρήγαγε για τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ τρία υποβρύχια που θεωρείται ότι οι ειδικά κατασκευασμένες πλατφόρμες τους είναι κατάλληλες για την εκτόξευση πυρηνικών όπλων.

Οσο για τις ΗΠΑ, γνώριζαν από την πρώτη στιγμή για το ισραηλινό πυρηνικό πρόγραμμα, ενώ ποτέ δεν απαντήθηκε πειστικά πώς έγινε δυνατό να «χαθεί» το 1965 από την Πενσυλβάνια εκείνη η ικανή ποσότητα εμπλουτισμένου ουρανίου που ήταν απαραίτητη στο Ισραήλ για την κατασκευή των δυο πρώτων ατομικών του βομβών...

*

Μέχρι το 1960, οι Ισραηλινοί, όταν καλούνταν να απαντήσουν τι βρίσκεται στην Ντιμόνα, έλεγαν ότι επρόκειτο για εγκαταστάσεις ...κλωστοϋφαντουργίας. Κατόπιν, βέβαια, ομολόγησαν ότι στην Ντιμόνα βρίσκεται το πυρηνικό ερευνητικό κέντρο τους, που όμως λειτουργεί μόνο για ειρηνικούς σκοπούς (ό,τι δηλαδή λέει και το Ιράν)...

Σε αντίθεση, όμως, με το Ιράν που την υπέγραψε, όταν το 1970 συμφωνήθηκε η συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (Non Proliferation Treaty), το Ισραήλ δεν την υπέγραψε. Αρνείται να την υπογράψει μέχρι σήμερα. Που σημαίνει ότι, σε αντίθεση με τις εγκαταστάσεις του Ιράν, στις εγκαταστάσεις του Ισραήλ δεν υπήρξε ποτέ και δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κανένας έλεγχος, καμία πρόσβαση για έρευνα από τις διεθνείς επιτροπές του ΟΗΕ ή άλλου οργανισμού σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

*

Αλήθεια, οι ΗΠΑ θα φέρουν ποτέ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το θέμα της άρνησης του Ισραήλ να ελεγχθεί και να συμμορφωθεί με τις διεθνείς επιταγές για τα πυρηνικά;...


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ