Σάββατο 29 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
Αναθέρμανση με αμερικανικό δάκτυλο
  • Συνάντηση Μπακογιάννη - Γκιούλ χτες στη Σόφια
  • Συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν την ερχόμενη βδομάδα στη Θεσσαλονίκη

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας - Τουρκίας

Eurokinissi

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας - Τουρκίας
Μετά την εμφάνιση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών σε Αθήνα και Αγκυρα, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας φρόντισαν να επιδείξουν την καλή τους πίστη έναντι της πάγιας αμερικανικής «διαμεσολάβησης» στα ελληνοτουρκικά. Η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Αμπντουλάχ Γκιούλ «βρήκαν» χρόνο και, στο περιθώριο της Ατυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε χτες στη Σόφια, συναντήθηκαν προκειμένου να ξαναζεστάνουν την πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης που πατρονάρει η Ουάσιγκτον.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι διμερείς οικονομικές σχέσεις.

Μετά τη συνάντηση η Ντόρα Μπακογιάννη επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται την ερχόμενη βδομάδα στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, στο περιθώριο της οποίας θα πραγματοποιηθεί διμερής συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Σχετικά με ενδεχόμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία, η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το θέμα θα ρυθμιστεί μέσω της διπλωματικής οδού.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών της η Ντόρα Μπακογιάννη φρόντισε να δώσει τη συνέχεια που πρόκειται να έχει η διαδικασία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, λέγοντας: «Ηταν μία από τις πολλές συναντήσεις που θα έχουμε. Με κάθε ευκαιρία θα συζητούμε για να λύνουμε εκκρεμή θέματα και για να μιλούμε για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας». Η υπουργός Εξωτερικών πάντως διευκρίνισε ότι κατά τη συνάντηση δεν τέθηκαν πολιτικά ζητήματα.

Η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στις επιχειρηματικές δραστηριότητες μεταξύ των δύο χωρών. «Είχαμε το πρόσφατο παράδειγμα της Εθνικής Τράπεζας, ενώ και άλλη μία ελληνική τράπεζα ετοιμάζει ανάλογο εγχείρημα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα χαμηλής πολιτικής, όπως η απευθείας τηλεφωνική σύνδεση των αεροπορικών κέντρων της Λάρισας και του Εσκί Σεχίρ, στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της απαιτούμενης συνεργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τα νερά του Εβρου. Οι τρεις ενδιαφερόμενες χώρες (Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία) «πρέπει να συνεργαστούμε ώστε να προστατεύσουμε και τους ανθρώπους αλλά και τις καλλιέργειες και να μην επαναληφθούν οι καταστροφές», δήλωσε η υπουργός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ