Σάββατο 29 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ»
Βάζοντας στο στόχαστρο λαούς και χώρες

Το Ιράν είναι ο πλέον «ενεργός υποστηρικτής της τρομοκρατίας», ως κρατική οντότητα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία, η οποία καλύπτει, κατά την αμερικανική θεώρηση εννοείται, τις εξελίξεις στο μέτωπο της τρομοκρατίας ανά τον κόσμο για το έτος 2005. Εκθεση που ...όλως τυχαίως ήρθε χτες στο φως της δημοσιότητας και ενώ το ζήτημα του Ιράν ήταν το κυρίαρχο εξαιτίας της παρουσίασης της έκθεσης του Ελ Μπαραντέι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα, το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης και το υπουργείο Πληροφοριών έχουν άμεση ανάμειξη στο σχεδιασμό και στη στήριξη τρομοκρατικών ενεργειών και συνεχίζουν να ενθαρρύνουν αρκετές ένοπλες ομάδες, κυρίως των Παλαιστινίων και των Σύρων, για να επιτυγχάνουν τους στόχους τους μέσω της τρομοκρατίας, υποστηρίζει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Εκτός του Ιράν, το Σουδάν, η Λιβύη, η Συρία, η Κούβα και η ΛΔ Κορέας ουσιαστικά παραμένουν στη λίστα των κρατών που σύμφωνα με τις ΗΠΑ υποθάλπουν την τρομοκρατία, αν και αναγνωρίζεται πως υπάρχει καλύτερη συνεργασία από πλευράς Σουδάν και Λιβύης.

Από την άλλη πλευρά, στην έκθεση το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι ενώ το Ιράκ δεν αποτελεί πλέον «παράδεισο» για τους τρομοκράτες, ωστόσο εξτρεμιστικές οργανώσεις, όπως αυτή του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, εξακολουθούν να πραγματοποιούν συχνές επιθέσεις. Παράλληλα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι το δίκτυο της «Αλ Κάιντα» «εξασθένησε» εξαιτίας του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Αναφορά που, κατά το βρετανικό ΒΒC, σηματοδοτεί την εναγώνια προσπάθεια του Λευκού Οίκου να πείσει κυρίως τους Αμερικανούς ότι ο «πόλεμος» αποδίδει και οι ΗΠΑ τον «κερδίζουν».

Εντούτοις, η δραματική αύξηση των επιθέσεων που καταγράφονται σε άλλο σημείο της έκθεσης διαψεύδει τον ισχυρισμό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, περισσότερες από 11.000 «τρομοκρατικές επιθέσεις» σημειώθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο το 2005, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14.602 άνθρωποι. Πάντως, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογραμμίζει ότι η αναθεώρηση της μεθόδου που χρησιμοποιείται για την καταγραφή των επιθέσεων σημαίνει πως ο αριθμός αυτός δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνον του περασμένου έτους, οπότε καταγράφηκαν 3.000 επιθέσεις.

Για την Ελλάδα

Για την Ελλάδα συγκεκριμένα γίνεται λεπτομερής αναφορά στις «αντιτρομοκρατικές υποδομές» της μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, και ότι συνέχισε το «έργο καταπολέμησης της εσωτερικής και διεθνούς τρομοκρατίας κατά τη διάρκεια του 2005», καθώς και ότι τον περασμένο Οκτώβρη η ελληνική κυβέρνηση ενέκρινε νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, ευθυγραμμίζοντας την ελληνική νομοθεσία με τις οδηγίες της ΕΕ. Με τη νέα νομοθεσία, η ελληνική μονάδα συλλογής οικονομικών πληροφοριών διαθέτει αυξημένη αρμοδιότητα διενέργειας ανακρίσεων και η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας τιμωρείται με αυστηρές ποινές. Η Ελλάδα υπέγραψε επίσης το Νοέμβρη τη Συνθήκη του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της τρομοκρατίας, συνέχισε τη συμμετοχή της στη διεθνή δύναμη στο Αφγανιστάν και τον Οκτώβρη ανέλαβε τη διοίκηση του Διεθνούς Αεροδρομίου της Καμπούλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ