ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Μάη 2006
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΣΟΥΔΑ

(Εξω οι Γιάνκηδες)

ΤΗΝ ώρα, που το δίμηνο αγωνιστικό πρόγραμμα της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) με επιτυχία και μαζική συμμετοχή προχωρά και τούτη τη βδομάδα, στις 14 του Μάη, με τη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, φτάνει στην αποκορύφωσή του. Θεοσκότεινος ο ορίζοντας με τους Αμερικανούς δολοφόνους των λαών έτοιμους να διαπράξουν νέο αποτρόπαιο έγκλημα με την πολεμική επέμβασή τους τώρα στο Ιράν.

ΤΟ ΔΙΜΗΝΟ της ΕΕΔΥΕ έχει μαζικά προχωρήσει. Στην Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί μας, με την πανάρχαια ιστορία της, αλλά και την τελευταία που όλοι, ο λαός, νέοι και γερόντια, ακόμη κι οι γυναίκες με τα παμπάλαια όπλα τους, χτύπησαν τα χιτλερικά θεριά, με τη φωτιά και το σίδερο, πήραν μια πρώτη πικρή γεύση για τα άγνωστα που τους καρτερούσαν. Αυτά τη στιγμή που οι ναζί θα επιχειρούσαν την έφοδό τους με τα αεροπλάνα τους, τα «Στούκας».

ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ Ειρήνης της Κρήτης σε κοινή ανακοίνωσή τους απευθύνουν κάλεσμα στο λαό, σ' όλους, να πάρουν μέρος και με την αγωνιστική παρουσία τους στην παγκρήτια πορεία στη Βάση της Σούδας. Το πρωί της ερχόμενης Κυριακής, το μαχητικό αγωνιστικό κάλεσμα για την Παγκρήτια πορεία.

ΣΗΜΕΡΑ η ιδιαίτερη αναφορά στα Χανιά και μάλιστα στη Σούδα γίνεται για το ρόλο της, τη σημασία της, στα όλα όσα έχει καταγράψει και το ρόλο που διαδραμάτισε στα χρόνια, που δουλεύει με τις γνωστές συμφωνίες.

Η ΒΑΣΗ της Σούδας: Το ορμητήριο για την όποιας μορφής και έκτασης πολεμική και τρομοκρατική επιχείρηση των ΗΠΑ. Κι ο ρόλος αυτός παίχτηκε με τους Γιάνκηδες να είναι μεγάλη θανάσιμη απειλή για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής, αλλά και θανατερός καθημερινός κίνδυνος για τους κατοίκους της Κρήτης.

ΠΑΝΕ πολλά χρόνια από τότε. Οι βάσεις με τις διαβόητες «συμφωνίες» καρφώθηκαν πάνω στη γη μας. Κι η Σούδα, ο μεγάλος αυτός θαλάσσιος φυσικός χώρος, ο μεγάλος ναύσταθμος και τ' αφεντικά οι Αμερικάνοι και το ΝΑΤΟ. Από τότε κι έπειτα η Σούδα έγινε το πολεμικό τους ορμητήριο. Κι οι Κρητικοί ζούνε κάθε μέρα με το φόβο πως είναι ενδεχόμενο να τους πλήξει μια τυχόν γκανγκστερική δική τους επιχείρηση, αλλά κι ένα βλήμα να τους πλήξει.

ΘΥΜΑΜΑΙ την πρώτη φορά που για δημοσιογραφική δουλιά έφθανα χαράματα κι είχα από πλοίο τη θέαση ολόκληρης της Σούδας. Στο ίδιο κατάστρωμα οι μαθητές και οι μαθήτριες κάποιου Γυμνασίου της Αθήνας. Η ετήσια εκδρομή τους κι η επιλογή, η προτίμηση, και τότε η Κρήτη, με τόπο εκκίνησης τα Χανιά.

ΤΑ παιδιά παρατηρούν όλα όσα χαράματα μπορούν να δουν και ζητούν από το συνοδό καθηγητή τους να τους εξηγήσει ακόμη και μερικά περισσότερα. Είναι εκείνοι που έχουν ζήσει τις μεγάλες διαδηλώσεις κι έχουν ακούσει το σύνθημα «Εξω οι βάσεις από την Ελλάδα».

ΣΤΗΝ πατρίδα μας οι ηλιακτίνες αποκαλύπτουν αυτό το παράλογο, δίπλα στην ομορφιά της ζωής να 'χουν οι Γιάνκηδες φυτέψει το θάνατο, με τα σύνεργα του θανάτου, τον πυρηνικό όλεθρο. Αφεντικά αυτοί πάνω στα δικά μας χώματα.

ΕΙΝΑΙ θρασύτατοι και προκλητικοί οι Γιάνκηδες, Λένε: «Η γη σας είναι δικό μας "οικόπεδο"». Και μάλιστα το πιο «πολύτιμο» που έχουμε στην Ευρώπη... Αλλωστε (το 'πε παλιά ο Ντιν Ατσεσον) «δεν πρόκειται για κλεψιά. Το πολύ πολύ που μπορεί να υποστηρίξει κανείς είναι ότι αγοράσαμε τη χώρα σας. Προσφέρθηκε για πούλημα από "Ελληνες"».

Η ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ Ελλάδα έστειλε το μήνυμα, το βροντοφώναξε στους δρόμους της πρωτεύουσας, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Το 'γραψαν στο Μέγαρο Μουσικής οι 30 αίλουροι, νιάτα του ΚΚΕ, σ' απόσταση ανάσας από την πρεσβεία σας στην Αθήνα. Κι έφτασε λιτό και λιγόλογο στης οικουμένης τα άκρια. Και θα τα λέμε ώσπου να φύγετε και να κλείσουν οι Βάσεις. Να πάτε μακριά κι αλάργα. Είσαστε για τους λαούς και τον άνθρωπο, τον όπου Γης, συμφορά και θάνατος. Μακριά οι φονιάδες από την πατρίδα μας.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ

Στην τελική ευθεία

Αρχίζουν την Παρασκευή 12 του Μάη οι εργασίες του 9ου Συνεδρίου της ΚΝΕ

Με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα, που πηγάζουν από τα ιδανικά του μαρξισμού-λενινισμού, με εφόδιο την πολιτική πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, με αταλάντευτη πίστη στις δυνατότητες ενίσχυσης των επαναστατικών χαρακτηριστικών της ΚΝΕ, ώστε να κατακτά το ρόλο της, στο πλευρό του Κόμματος στην πάλη για την οικοδόμηση του Μετώπου, τη Λαϊκή Εξουσία - Λαϊκή Οικονομία, το σοσιαλισμό, αρχίζει την ερχόμενη Παρασκευή το 9ο Συνέδριο της ΚΝΕ.

Με τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, στις 12, 13 και 14 του Μάη, κορυφώνεται η συζήτηση που έχει ξεκινήσει στις γραμμές της ΚΝΕ από τη δημοσίευση των Θέσεων του ΚΣ της Οργάνωσης για το Συνέδριο. Μια συζήτηση, που μέσα από τις Συνδιασκέψεις των Οργανώσεων, τις συνεδριάσεις των ΟΒ, τον προσυνεδριακό διάλογο μέσα από τις σελίδες του «Οδηγητή», επικεντρώθηκε στο βασικό θέμα του Συνεδρίου. Το πώς, δηλαδή, «θα ισχυροποιηθεί παραπέρα η ΚΝΕ, αναπτύσσοντας τον πρωτοπόρο, επαναστατικό ρόλο της, ως νεολαίας του ΚΚΕ, που συμβάλλει στην οικοδόμηση του Μετώπου, στην πάλη για το σοσιαλισμό», όπως σημειώνουν οι Θέσεις. Γιατί, όπως τονίζουν, «η ΚΝΕ είναι πιο ώριμη στις σημερινές συνθήκες να βάλει στο κέντρο της προσοχής της το πώς θα ανταποκριθεί με μεγαλύτερη επάρκεια και ικανότητα στο ρόλο της, ως επαναστατικής οργάνωσης της ελληνικής νεολαίας, ως νεολαίας του ΚΚΕ».

Πολύτιμα εφόδια, πυξίδα και στήριγμα της ΚΝΕ αποτελούν οι αποφάσεις του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, για την ολόπλευρη ισχυροποίηση του Κόμματος, το Πρόγραμμα και η φετινή Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που ανέδειξε το ειδικό ενδιαφέρον του Κόμματος για τη δράση του για τα προβλήματα της νεολαίας και τη στήριξη της ΚΝΕ. Υλικά που δίνουν την ώθηση και τον προσανατολισμό στο κύριο καθήκον της ΚΝΕ, να δρα και να παλεύει καθημερινά με άξονα την αποστολή του Κόμματος και της κομμουνιστικής νεολαίας, την πάλη για το σοσιαλισμό. Να δίνει μάχη στην κατεύθυνση της συσπείρωσης δυνάμεων, της ανάπτυξης της αντιιμπεριαλιστικής αντιμονοπωλιακής πάλης για την οικοδόμηση του Μετώπου.

Με τη γνώση ότι στις σημερινές συνθήκες είναι δυνατό κάτω από προϋποθέσεις το πέρασμα στο σοσιαλισμό. Με οδηγό την επαναστατική πείρα που επιβεβαιώνει ότι ο σοσιαλισμός είναι η μόνη απάντηση στο καπιταλιστικό ιμπεριαλιστικό σύστημα, η μόνη διέξοδος, ότι ενδιάμεσο σύστημα ανάμεσα στον καπιταλισμό και στο σοσιαλισμό δεν υπάρχει. Κατανοώντας ότι είναι απαραίτητη η ισχυροποίηση, η κατάκτηση της καθημερινής δράσης με βάση τη στρατηγική, τη γραμμή πλεύσης που δεν κάνει βήμα πίσω από την προσπάθεια συσπείρωσης των μαζών της νεολαίας σε αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.

Πλούσια εφόδια από την προσυνεδριακή συζήτηση

Στις Συνδιασκέψεις των Οργανώσεων της ΚΝΕ εκφράστηκε ο προβληματισμός για το πώς θα βελτιωθεί η δράση της Οργάνωσης στο βασικό της καθήκον, ενισχύθηκαν με παραδείγματα οι Θέσεις. Αναδείχτηκε η κατακτημένη πείρα της Οργάνωσης, τα βήματα που έκανε από το 8ο Συνέδριο στην ιδεολογική και πολιτική παρέμβαση στη νεολαία, στη συσπείρωση δυνάμεων, στη διάδοση και στο κέρδισμα νεανικών συνειδήσεων με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Επισημάνθηκε η σημασία σταθεροποίησης και ανάπτυξης των γραμμών της ΚΝΕ, της ανάπτυξης του μορφωτικού ρεύματος στις γραμμές της. Το γεγονός ότι χρειάζεται να κατακτά σε βάθος τη μαρξιστική - λενινιστική κοσμοθεωρία, την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, τις πολιτικές του θέσεις. Να παλεύει σταθερά στη γραμμή υπεράσπισης του σοσιαλισμού, για την απόκρουση της αντικομμουνιστικής εκστρατείας. Να συνδέεται πιο στενά με μάζες νεολαίας, να τις αφυπνίζει και να κερδίζει τη νεολαία στην αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή γραμμή πάλης, να παρεμβαίνει σε όλο το φάσμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η νεολαία, αναδεικνύοντας την ταξική τους ρίζα. Η όλη συζήτηση στάθηκε γόνιμα στις αδυναμίες που πρέπει να ξεπεράσει η Οργάνωση στη δράση και στην παρέμβασή της, συνέβαλε να ατσαλωθούν τα μέλη και τα στελέχη της Οργάνωσης.

Στον πολιτικό διάλογο εκφράστηκε με έντονο τρόπο ότι η ΚΝΕ είναι η Οργάνωση του ΚΚΕ, που μέρος της αποστολής της είναι να «βελτιώσει αποφασιστικά τη δράση της, ώστε να συμβάλλει στη διάδοση και εκλαΐκευση της πολιτικής και ιδεολογίας του ΚΚΕ, της πολιτικής του πρότασης για το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο. Να συμβάλλει, ώστε να κερδίζονται όλο και πιο πολλοί νέοι και νέες με τη θεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού, να γνωρίσουν την αλήθεια για την ιστορία του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος, την πορεία οικοδόμησης του σοσιαλισμού του 20ού αιώνα», όπως επισημαίνεται στις Θέσεις.

Οι αντιπρόσωποι στο Συνέδριο είναι εφοδιασμένοι με την πείρα της Οργάνωσής τους, τη συζήτηση που την ανέδειξε και τη συμπύκνωσε, τα ξεχωριστά παραδείγματα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τους στόχους που βάζει η Οργάνωση, ώστε να εμπλουτιστεί η συνεδριακή δουλιά, να αναπτυχθεί σε βάθος η κουβέντα που θα οδηγήσει στις αποφάσεις του 9ου Συνεδρίου της ΚΝΕ. Με άξονα ότι «ο πρωτοπόρος ρόλος της ΚΝΕ δοκιμάζεται καθημερινά μέσα στη μαζική, πολιτική, ιδεολογική δράση της στη νεολαία. Κρίνεται στην ικανότητα να πρωτοστατεί στην πάλη όλων των τμημάτων της νεολαίας, στην ικανότητα προώθησης πλατιάς συσπείρωσης δυνάμεων στα μέτωπα πάλης γύρω από αντιιμπεριαλιστικούς αντιμονοπωλιακούς στόχους. Κρίνεται από την ικανότητα προσανατολισμού, σχεδιασμού με όρους υποδομής και προοπτικής, στην ιδεολογικοπολιτική και μαζική δράση, μακριά από κάθε πνεύμα καμπανιακής, ρουτινιάρικης δουλιάς, που φέρνει εφήμερα ή κατώτερα των δυνατοτήτων αποτελέσματα. Από την ικανότητα να αφυπνίζει τη νεολαία και να δυναμώνει την αντίσταση και το μαζικό της αγώνα. Να σχεδιάζει συστηματικά, ως αναπόσπαστο στοιχείο της δουλιάς της, τη στρατολογία και διαπαιδαγώγηση των νέων μελών».

Μόνη διέξοδος στη βαρβαρότητα ο αγώνας για το σοσιαλισμό

Το Συνέδριο πραγματοποιείται εν μέσω επέλασης εφ' όλης της ύλης, στα δικαιώματα των εργαζομένων, της νεολαίας, στα δικαιώματα των λαών. Ο ιμπεριαλισμός εκφράζει την επιθετικότητά του με τον πιο βίαιο τρόπο, εξαπολύει επιθέσεις ενάντια σε λαούς, προετοιμάζει και νέους πολέμους. Τα δικαιώματα της εργατικής τάξης χτυπιούνται βάναυσα, αυξάνεται η εκμετάλλευση, ελαστικοποιούνται οι σχέσεις εργασίας, ανεβαίνει η ανεργία ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες, εντατικοποιείται η εργασία για ακόμα μεγαλύτερο κέρδος του κεφαλαίου, αφαιρούνται δικαιώματα και κατακτήσεις. Χτυπιέται το δικαίωμα στη μόρφωση, αυξάνονται οι ταξικοί φραγμοί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, προετοιμάζεται το έδαφος για διαφοροποιημένα σχολεία και μαθητές. Στο απόσπασμα μπαίνει το δημόσιο πανεπιστήμιο, με το νέο νόμο-πλαίσιο που κυοφορείται να ανοίγει ακόμα πιο διάπλατα τις πόρτες της ανώτατης εκπαίδευσης στο κεφάλαιο, να δίνει βορά στις ορέξεις του την επιστημονική μόρφωση για την πλειοψηφία του λαού. Και όλα αυτά εκφράζονται πολύ πιο έντονα στη νεολαία, που βιώνει από την πρώτη στιγμή που θα μπει στην παραγωγή την εκμετάλλευση και τη δουλιά χωρίς δικαιώματα. Ενώ ταυτόχρονα η εκπαίδευση μετατρέπεται σε θεσμό που γαλουχεί στα σπλάχνα της εργατικής τάξης τη χειραγωγημένη συνείδηση, το φόβο, την ανταγωνιστικότητα και τον ατομικό δρόμο, την ώρα που όλα τα σφυριά της αστικής τάξης και των πολυπλόκαμων μηχανισμών της χτυπάνε από χίλιες μεριές, καθημερινά, σε κάθε πτυχή της ζωής της νεολαίας την εύπλαστη συνείδησή της προκειμένου να την κάμψουν.

Και σε αυτή τη συγκυρία προβάλλει ακόμα πιο έντονα η ανάγκη για ΚΝΕ γερή και μαζική, για να κερδίζονται περισσότερες νεανικές συνειδήσεις με τις αξίες του αγώνα για το μέλλον, για το σοσιαλισμό. Να γυρίζουν την πλάτη τους σε αξίες που έχουν σαπίσει, όπως το σύστημα που προσπαθεί μάταια να κρατηθεί από πάνω τους. Να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους, να παλέψουν για το δικαίωμά τους να ζήσουν σε ένα σύστημα χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

ΚΝΕ γερή και μαζική. Με στήριγμα αλύγιστο το Κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ, το κάθε μέλος και στέλεχός του. Που δε θα αφήσει τα παιδιά του, την αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης, να δηλητηριαστούν με τον ατομικό και συμβιβασμένο τρόπο ζωής που βολεύει το σύστημα. Θα στηρίξει την ΚΝΕ, την οργάνωση των νέων κομμουνιστών, ώστε αυτά, τα δικά μας παιδιά, τα παιδιά του επαναστατικού κινήματος, να κερδίζουν κάθε μέρα πιο πολλές νεανικές συνειδήσεις, περισσότερους νέους με την πολιτική του ΚΚΕ, στον αγώνα για το σοσιαλισμό. Να δυναμώνουν το ρεύμα αντίστασης και σύγκρουσης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Να κατακτούν τη θέση τους στην πάλη του Κόμματος. Να πολλαπλασιάζουν τις επαναστατικές δυνάμεις. Για την πάλη σήμερα, αύριο, πάντα μέχρι τη νίκη.


Ελένη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Μεγάλη η διεθνής απήχηση

Εξήντα δύο κομμουνιστικές και αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις νεολαίας από 49 χώρες του κόσμου θα παραβρεθούν στο 9ο Συνέδριο της ΚΝΕ

Το κεντρικό ζήτημα του 9ου Συνεδρίου της ΚΝΕ, η ενίσχυση των επαναστατικών χαρακτηριστικών της Οργάνωσης, ως νεολαίας του κόμματος της εργατικής τάξης, του ΚΚΕ, στην πάλη για το Μέτωπο, τη Λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό, σε συνδυασμό με το αυξημένο κύρος της ΚΝΕ στο διεθνές νεολαιίστικο κομμουνιστικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, προσελκύει το ενδιαφέρον σημαντικού αριθμού νεολαιίστικων οργανώσεων από άλλες χώρες.

Τις εργασίες του Συνεδρίου της ΚΝΕ θα τιμήσουν με την παρουσία τους εξήντα δύο κομμουνιστικές και αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις νεολαίας από 49 χώρες του κόσμου, αριθμός αυξημένος σε σχέση με το προηγούμενο συνέδριο της ΚΝΕ.

Η λίστα συμμετοχής μέχρι σήμερα περιλαμβάνει τις εξής οργανώσεις:

- Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών

- Νεολαία Λαϊκού Κινήματος για την Απελευθέρωση της Αγκόλας(Αγκόλα)

- Ενωση Προοδευτικής Νεολαίας Αιγύπτου (Αίγυπτος)

- Κομμουνιστική Νεολαία Αλβανίας (Αλβανία)

- Εθνική Ενωση Νεολαίας Αλγερίας (Αλγερία)

- Ομοσπονδία Κομμουνιστικής Νεολαίας Αργεντινής (Αργεντινή)

- ΕΚΝ Αρμενίας (Αρμενία)

- Νεολαία «Κινήματος 5ης Δημοκρατίας» (Βενεζουέλα)

- ΚΝ Βενεζουέλας (Βενεζουέλα)

- ΚΕΝ Χο-Τσι-Μινχ (ΣΔ Βιετνάμ)

- ΕΣΝ Βραζιλίας (Βραζιλία)

- ΚΝ Βρετανίας (Βρετανία)

- Νεολαία του Πόλου για την Κομμουνιστική Αναγέννηση (Γαλλία)

- Γερμανική Εργατική Σοσιαλιστική Νεολαία (Γερμανία)

- ΕΚΝ Γεωργίας (Γεωργία)

- Ζιμπαμπουιανή Αφρικανική Εθνική Ενωση (Ζιμπάμπουε)

- ΚΝ ΗΠΑ (ΗΠΑ)

- Δημοκρατική Ομοσπονδία Νεολαίας Ινδίας (Ινδία)

- Πανινδική Ομοσπονδία Νεολαίας (Ινδία)

- Πανινδική Ομοσπονδία Φοιτητών (Ινδία)

- ΚΝ Ισπανίας (Ισπανία)

- Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών Ισπανίας (Ισπανία)

- ΚΝ Ισραήλ (Ισραήλ)

- Πανενωσιακή Λενινιστική Κομσομόλ (ΚΑΚ)

- ΚΝ Κολομβίας (Κολομβία)

- Σοσιαλιστική Ενωση Νεολαίας Κιμ-Ιλ Σουνγκ (ΛΔ Κορέας)

- Ενωση ΚΝ Κούβας (Κούβα)

- Σοσιαλιστική Ενωση Νεολαίας Κροατίας (Κροατία)

- ΕΔΟΝ (Κύπρος)

- Ενωση Δημοκρατικής Νεολαίας Λευκορωσίας (Λευκορωσία)

- Ενωση Δημοκρατικής Νεολαίας Λιβάνου (Λίβανος)

- Παγκόσμια Μόνιμη Οργάνωση Τζαμαχιριανής Νεολαίας (Λιβύη)

- Νέοι Σοσιαλιστές Μαρόκου (Μαρόκο)

- Νεολαία Ιστικλάλ (Μαρόκο)

- Αραβική Ενωση Νεολαίας (Μ. Ανατολή)

- Γενική Ενωση Αράβων Φοιτητών (Μ. Ανατολή)

- Ενωση Νεολαίας Μπαγκλαντές (Μπαγκλαντές)

- Ενωση Νεολαίας (Μπαχρέιν)

- ΚΝ Ν. Αφρικής (Ν. Αφρική)

- Δημοκρατική Νεπαλέζικη Ομοσπονδία Νεολαίας (Νεπάλ)

- Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας (Νιγηρία)

- Λενινιστική ΕΚΝ Ουκρανίας (Ουκρανία)

- Νεολαία Κινήματος 26 Μάρτη (Ουρουγουάη)

- Γενική Ενωση Παλαιστινίων Φοιτητών (Παλαιστίνη)

- Νεολαία ΚΚ Μακεδονίας (ΠΓΔΜ)

- ΚΝ Πορτογαλίας (Πορτογαλία)

- Ενωση Σοσιαλιστικής Νεολαίας Ρουμανίας (Ρουμανία)

- ΕΚΝ Ρωσικής Ομοσπονδίας (Ρωσία)

- Επαναστατική ΕΚΝ - μποσλεβίκοι (Ρωσία)

- Νεολαία Κινήματος Φαραμπούτο Μαρτί (Σαλβαδόρ)

- Νεολαία Εργατικού Κόμματος (Σάντα Λουτσία)

- Νεολαία Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας (Σερβία-Μαυροβούνιο)

- Ενωση ΚΝ Γιουγκοσλαβίας (Σερβία-Μαυροβούνιο)

- Ενωση Νεολαίας Σουδάν (Σουδάν)

- ΚΝ Σουηδίας (Σουηδία)

- Σοσιαλιστική Ενωση Φοιτητών Σρι Λάνκα (Σρι Λάνκα)

- Ενωση Δημοκρατικής Νεολαίας Συρίας Χαλίντ-Μπαγκντάς (Συρία)

- Επαναστατική Νεολαία (Συρία)

- Εθνική Ενωση Φοιτητών Συρίας (Συρία)

- Νεολαία του Τουρκικού ΚΚ (Τουρκία)

- Ενωση ΚΝ Τσεχίας (Τσεχία)

- Γενική Ενωση Νεολαίας Υεμένης (Υεμένη).

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΝΕΟΛΑΙΩΝ
Στην Αθήνα το Γενικό Συμβούλιο

Στην Αθήνα, από την Τρίτη 9 μέχρι και την Πέμπτη 11 του Μάη, θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ). Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΔΝ συνεδριάζει εκ περιτροπής σε διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο. Αυτή τη φορά επιλέχθηκε η Αθήνα με αφορμή και την πραγματοποίηση του Συνεδρίου της ΚΝΕ, καθώς η ελληνική οργάνωση κατέχει και τη θέση του αντιπροέδρου στην ΠΟΔΝ. Στη συνεδρίαση θα συμμετέχουν 69 οργανώσεις από πολλές χώρες του κόσμου.

Τόσο στο Γενικό Συμβούλιο όσο και στο Συνέδριο της ΚΝΕ θα παρευρεθεί σύσσωμη η ηγεσία της ΠΟΔΝ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Μιγκέλ Μαδέιρα και τον γενικό γραμματέα Τζοβάνι Μπαρουέτα.

Εκδήλωση για τα 60χρονα της ΠΟΔΝ

Ανοιχτή εκδήλωση της ΚΝΕ, αφιερωμένη στα 60 χρόνια από την ίδρυση της ΠΟΔΝ, διοργανώνεται την Τετάρτη, 10 του Μάη, στις 8 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο AULA της Φιλοσοφικής Σχολής (Πανεπιστημιούπολη).

Στην εκδήλωση θα προβληθεί βίντεο αφιερωμένο στην 60χρονη πορεία της ΠΟΔΝ, θα γίνουν χαιρετισμοί από το προεδρείο της ΠΟΔΝ, το ΚΣ της ΚΝΕ και αντιπροσώπους των ξένων οργανώσεων, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία αφιερωμένη στο διεθνές εργατικό και αντιιμπεριαλιστικό τραγούδι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ