ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Μάη 2006
Σελ. /32
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
«Θηλιά» στους εργαζόμενους

Η περίπτωση του Δήμου Ζωγράφου

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ζωγράφου
Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ζωγράφου
Η χρήση των ευρωενωσιακών προγραμμάτων είναι ένα «τρανταχτό» επιχείρημα που χρησιμοποιούν οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την υπεράσπιση της πολιτικής τους. Οσο τα χρόνια περνούν το «τρανταχτό» επιχείρημα καταρρέει και αυτοαποκαλύπτεται. Οι δήμαρχοι των παραπάνω κομμάτων τα υιοθετούν χωρίς όρους και μόλις φτάσει η ημερομηνία λήξης τους, τα...«αναλαμβάνουν» οι δημότες. Τα προγράμματα αυτά εξυπηρετούν πλήρως τη δημιουργία δήμων επιχειρήσεων.

Η παράταξη «Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου» έχει καταγράψει τι πραγματικά συμβαίνει, με βάση την εμπειρία του δήμου. Τονίζει, συμπερασματικά πως «οι στόχοι των προγραμμάτων συμβάλλουν καθοριστικά στην προώθηση της διαρθρωτικής πολιτικής της ΕΕ. Η υλοποίησή τους τροποποιεί και αναπροσαρμόζει την κατεύθυνση λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών και των δημοτικών νομικών προσώπων, σε απόλυτη συμβατότητα με τις αναδιαρθρώσεις της Ευρωενωσιακής πολιτικής».

Σημαντικό στοιχείο των προγραμμάτων είναι πως η «υλοποίησή τους επιδοτείται σε ποσοστό που ποικίλει από 30 έως 70%, αναλόγως με το είδος». Η επιδότηση, μάλιστα, «έχει χρονικό ορίζοντα», ο οποίος ξεκινά από τους 11 μήνες και φτάνει τους 30. Με την ένταξη στο πρόγραμμα, «ο δήμος αναλαμβάνει τη δέσμευση να βρει και να εξασφαλίσει τη συνέχιση του προγράμματος με ίδιους πόρους, μετά το τέλος του χρόνου επιδότησης». Επίσης, «αναλαμβάνει την ευθύνη συντήρησης και ανανέωσης των υποδομών του». Σα να μην έφτανε αυτό «η χρηματοδότηση του προγράμματος δεν έρχεται προκαταβολικά και δεν ολοκληρώνεται μέσα στο χρόνο λειτουργίας του προγράμματος αλλά περνούν από 2 έως 8 χρόνια για να εκταμιευτεί το σύνολο της επιδότησης».

Η συνολική και τελική αξιολόγηση του προγράμματος «γίνεται σε πανελλαδικό επίπεδο και με την εκτίμηση του συνόλου των υλοποιημένων προγραμμάτων. Εάν λείπουν τα προγράμματα κάποιων δήμων ή κάποιων επιχειρήσεων, η τελική αξιολόγηση δεν πραγματοποιείται και η ολοκλήρωση της χρηματοδότησης αναστέλλεται»! Στο Δήμο Ζωγράφου «ο μοχλός συντονισμού είναι η δημοτική επιχείρηση (ΔΕΑΔΗΖ). Οχι τυχαία 72% του πραγματοποιούμενου ετησίως, κύκλου εργασιών της ΔΕΑΔΗΖ αφορά την υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων».

Σα να μην έφταναν τα παραπάνω «οι χρηματοδοτήσεις υλοποίησης των προγραμμάτων, αντικαθιστούν πάγιες τακτικές χρηματοδοτήσεις των δημοτικών υπηρεσιών και των δημοτικών ιδρυμάτων. Και τις αντικαθιστά για πάντα. Μετά το πέρας των προγραμμάτων οι πάγιες χρηματοδοτήσεις δεν επανέρχονται». Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν αρκετά στο Δήμο Ζωγράφου: (Α΄ ΚΑΠΗ, Β΄ ΚΑΠΗ, Πνευματικό Κέντρο, Δημοτικό Ωδείο, Παιδική Μέριμνα, Δημοτική Βιβλιοθήκη, Μουσείο Γουναρόπουλου, Δημοτικοί Παιδικοί σταθμοί, δημοτικό γυμναστήριο)».

Τον χαρακτήρα των προγραμμάτων αποδεικνύει το γεγονός πως «η αξιολόγηση - βαθμολόγηση της τελικής χρησιμότητας των προγραμμάτων δεν πραγματοποιείται από τα ΔΣ των δημοτικών ιδρυμάτων, ούτε από το δημοτικό συμβούλιο, ούτε από την ΤΕΔΚΝΑ, ούτε από την ΚΕΔΚΕ. Την αξιολόγηση κάνουν ιδιωτικές εταιρίες και η αξιολόγηση δε γνωστοποιείται στο δημοτικό συμβούλιο».

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

Δήμος: Λαρισαίων

Δήμαρχος: Κώστας Τζανακούλης

Η επί δύο τετραετίες Δημοτική Αρχή του Κ. Τζανακούλη, που στηρίχτηκε από τη ΝΔ - συνεχίζοντας την πολιτική του προκατόχου του Χρ. Καφφέ, που στηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ - μετέτρεψε το Δήμο Λαρισαίων σε αντιλαϊκό μηχανισμό από διεκδικητικό μετερίζι των Λαρισαίων, που ήταν επί δημαρχίας του αείμνηστου Αρ. Λαμπρούλη.

Συγκεκριμένα:

  • Δημιουργήθηκε χρέος 15 εκατομμυρίων, περίπου, ευρώ. Μόνο την τριετία 2004 - 2006 η σημερινή δημοτική αρχή πήρε δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Αυξήθηκαν κατά 90% τα ανταποδοτικά τέλη - το 2005 τα έσοδα έφτασαν τα 22 εκατομμύρια ευρώ - και επιβλήθηκαν τέλη ακόμα και για την ταφή - εκταφή, μνημόσυνα και πολιτικούς γάμους.
  • Τα πάρκινγκ εκχωρήθηκαν στους ιδιώτες, που επιβάλλουν «τσουχτερές» τιμές για τη στάθμευση. Στο νέο πάρκινγκ του ΟΥΗΛ, η μία ώρα στάθμευσης κοστίζει 3,5 ευρώ!
  • Το 33% των εργαζομένων του δήμου απασχολείται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, έργου και τα προγράμματα «στέιτζ».
  • Ο τομέας του πολιτισμού απαξιώθηκε και απομακρύνθηκε από την αποστολή και το ρόλο του, εμπορευματοποιήθηκε και μετατρέπεται σε πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Στον Αθλητικό Οργανισμό ενισχύθηκε η λογική λειτουργίας του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Κάθε εργατική ομάδα ποδοσφαίρου ή μπάσκετ στα πρωταθλήματα του οργανισμού, πληρώνει 360 ευρώ ετησίως.
  • Με τη μέθοδο της «αυτοχρηματοδότησης» και την εφαρμογή του νόμου για «σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα» παραχωρήθηκε στους ιδιώτες δημοτική περιουσία (οικόπεδα για πάρκινγκ, ξενοδοχείο «Ξενία», «Μύλος του Παπά»). Μεγάλη έκταση στη Νεάπολη (Β' Πυρήνας), που προορίζεται για εγκαταστάσεις ερασιτεχνικού αθλητισμού, παραδίδεται στον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΑΕΛ, για δημιουργία ιδιωτικού γηπέδου κι εμπορικού κέντρου προς εκμετάλλευση.
  • Οξύνονται τα προβλήματα που έχουν σχέση με την ποιότητα ζωής.
  • Το κυκλοφοριακό κατάντησε ο μεγαλύτερος βραχνάς, οι ελεύθεροι χώροι και το πράσινο μειώνονται.
  • Η υπογείωση των σιδηροδρομικών γραμμών, παρά τις συνεχείς υποσχέσεις και δεσμεύσεις, εγκαταλείφθηκε και δεν προχωρούν ούτε τα έργα των διαβάσεων, που εξαγγέλθηκαν.
  • Η απόκτηση εκτάσεων από την 1η Στρατιά δεν προχωρά.
  • Η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης και η προστασία του Πηνειού, πάνε στις «λαρισινές καλένδες».
  • Η ρύπανση του περιβάλλοντος «καλά κρατεί», (η Λάρισα είναι στις πρώτες θέσεις, πανελλαδικά, ως προς την ατμοσφαιρική μόλυνση) και απειλεί.
  • Οι συνοικίες έχουν πλήρως εγκαταλειφθεί.
Για την προεκλογική προετοιμασία

Πριν τις διακοπές του καλοκαιριού και ενδεχομένως στα τέλη του μήνα, υπολογίζει ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος, να είναι έτοιμος ο κρατικός μηχανισμός για τη διενέργεια των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών του Οκτώβρη. Σύμφωνα με την ενημέρωση της κυβερνητικής επιτροπής που έκανε χτες ο Π. Παυλόπουλος, εκκρεμεί η έκδοση κανονιστικών πράξεων για το όριο των προεκλογικών δαπανών των υποψηφίων, κάτι που αναμένεται να γίνει στο τέλος του Μάη. Εκκρεμούν επίσης οι αποφάσεις για τον προσδιορισμό των εκλογικών τμημάτων και εκλογικών καταλόγων.

Περιοδείες και συγκεντρώσεις

Εκδήλωση διοργανώνει σήμερα Τετάρτη 3 Μάη η «Δημοκρατική Ενότητα» Νίκαιας, στις 7.30 μ.μ. στην Ενωση Σμυρναίων. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Στέλιος Μπενετάτος, δήμαρχος Νίκαιας, επικεφαλής της «Δημοκρατικής Ενότητας» και υποψήφιος δήμαρχος της παράταξης στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Θα μιλήσει και ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, υποψήφιος νομάρχης Πειραιά και επικεφαλής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας». Στη συγκέντρωση θα χαιρετίσει η κόρη του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα Γκεβάρα.

  • Τις προγραμματικές θέσεις της «Δημοτικής Αγωνιστικής Ριζοσπαστικής Συσπείρωσης» Νέας Ιωνίας Βόλου, που στηρίζεται στο πλαίσιο της συνεργασίας για τις ερχόμενες τοπικές εκλογές, από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και την Κομμουνιστική Ανανέωση, παρουσιάζει σήμερα Τετάρτη ο υποψήφιος δήμαρχος Β. Λινάρδος, σε εκδήλωση που θα γίνει στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Μεταξουργείου.
  • Συγκέντρωση, με θέμα «Αγροτικά προβλήματα και Αυτοδιοίκηση», διοργανώνει η Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΥ, σήμερα Τετάρτη, στην Ψαρή Φοράδα του Δήμου Βιάννου, στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Βαρδάκης, μέλος της ΠΑΣΥ, γεωπόνος ερευνητής.
  • Συγκέντρωση διοργανώνει η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, αύριο Πέμπτη 4 Μάη στον Αγιο Σύλλα του Δήμου Τεμένους, στις 8.30 μ.μ. με ομιλητή τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ