ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Μάη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στις 14 Μάη η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Την Κυριακή 7 Μάη η 23η Παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης Κερασίτσα - Τρίπολη

Από την περσινή Μαραθώνια Πορεία
Από την περσινή Μαραθώνια Πορεία
Οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο Ιράν, αλλά και τα διαρκώς οξυνόμενα από τους ιμπεριαλιστές μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και τα Βαλκάνια, καθιστούν ακόμα περισσότερο αναγκαία την επιτυχία στο δίμηνο αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Στα πλαίσια αυτά, ιδιαίτερη σημασία αποκτά η καθιερωμένη ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ, αφιερωμένη στη μνήμη του αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη. Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 14 Μάη, και θα ξεκινήσει στις 8.30 π.μ. από τον Τύμβο του Μαραθώνα και θα τερματιστεί στην πλατεία Συντάγματος, στις 7.30 μ.μ.

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται και η δίμηνη (Απρίλης - Μάης) λαχειοφόρος αγορά της ΕΕΔΥΕ, προκειμένου να υποστηριχτούν οικονομικά οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

Στις 7 Μάη Κερασίτσα - Τρίπολη

Την Κυριακή 7 Μάη πραγματοποιείται η 23η Παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης από την Κερασίτσα, γενέτειρα του Γρηγόρη Λαμπράκη, στην Τρίπολη, που διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, στη μνήμη του μάρτυρα και αγωνιστή της ειρήνης. Κεντρικό σύνθημα της κινητοποίησης είναι: «Με τους αγωνιζόμενους λαούς ενάντια στους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

- 10.00 π.μ., μνημόσυνο στον Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Κερασίτσας.

- 5.00 μ.μ., έναρξη εκδηλώσεων, υποδοχή ειρηνοδρόμων, κατάθεση στεφάνων.

- 5.30 μ.μ., έναρξη πορείας ειρήνης.

- 7.30 μ.μ., άφιξη πορείας στην πλατεία Αρεως στην Τρίπολη.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Στρατής Κουνιάς, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία ειρήνης με το συγκρότημα «ΤΡΙΦΩΝΟ».

Η ΕΕΔΥΕ για να διευκολυνθούν οι φίλοι της ειρήνης δρομολογεί, την Κυριακή στις 7 Μάη, πούλμαν από την Αθήνα για την Κερασίτσα, στις 7.30 το πρωί, με αναχώρηση από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 210.3844.853, 210.8234.296 και 210.4626.345.

Τριήμερο εκδηλώσεων στην Καλαμάτα

Στην Καλαμάτα, η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας διοργανώνει τριήμερο εκδηλώσεων:

- Παρασκευή 5 Μάη, στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, θα μιλήσει ο Γεώργιος Ροΐδης, υποναύαρχος ε.α., με θέμα «Βαλκάνια: Στο κατώφλι των εξελίξεων».

- Σάββατο 6 Μάη, στις 2 το μεσημέρι, εκκίνηση ποδηλατοδρομίας για την Κερασίτσα και διανομή εντύπου υλικού μπροστά στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

- Κυριακή 7 Μάη, στις 1.30 το μεσημέρι, αναχώρηση των οδοιπόρων για την Κερασίτσα με πούλμαν από το Δημοτικό Αναψυκτήριο (πίσω από το Δημαρχείο Καλαμάτας).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σοσιαλισμός: το μέλλον που επιλέγουμε

Την αλληλεγγύη τους στο λαό της Κούβας που υπερασπίζεται τη σοσιαλιστική επανάσταση, έκφρασαν χτες βράδυ ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης, μέσα από τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση που οργάνωσαν η ΚΟΘ του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ

Motion Team

«Σε αντίθεση με το ελεύθερο νησί της επανάστασης που είναι ο καθρέφτης του δικού μας, του σοσιαλιστικού συστήματος που υπηρετεί τον άνθρωπο, η παράνομη αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο δείχνει τη φύση και το πρόσωπο του δικού τους απάνθρωπου κοινωνικοπολιτικού συστήματος».

Τα παραπάνω σημείωσε ο Γιάννης Ζιώγας, μέλος του ΝΓ της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, υποψήφιος Νομάρχης Θεσσαλονίκης της ΝΑΣ. Και τροφοδότησε με ακόμη μεγαλύτερο δυναμισμό το κλίμα αγωνιστικής ανάτασης που επικρατούσε μέσα στην αίθουσα της αποθήκης Α΄ στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης όταν είπε πως οι κομμουνιστές, ο ελληνικός λαός, κλείνουν το γόνυ στον αγώνα και στις κατακτήσεις αυτού του περήφανου λαού, που απροσκύνητος υπερασπίζεται τη σοσιαλιστική επανάσταση και συλλογικά δίνει τη μάχη μέσα σε συνθήκες ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης.

Εκατοντάδες νεολαίοι, εργάτες, άνθρωποι κάθε ηλικίας, υποδέχτηκαν με συνθήματα και χειροκροτήματα τον εκπρόσωπο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, αναγνωρίζοντας την προσφορά των κατακτήσεων της Σοσιαλιστικής Κούβας στο λαό της, στην περιοχή της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, στον κόσμο όλο.

Σοσιαλισμός ή θάνατος

Ο Χουάν Κάρλος Φρομέτα, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, παρουσίασε το απάνθρωπο πρόσωπο του ιμπεριαλισμού όπως αυτό αποτυπώνεται στη Λατινική Αμερική, την ήπειρο με τη μεγαλύτερη ανισότητα στον πλανήτη. Οπως είπε, η φτώχεια χτυπά 222 εκατομμύρια ανθρώπους, το 44% του πληθυσμού της Λατινικής Αμερικής ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, 22 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν κανενός είδους πρόνοια ή οποιαδήποτε κοινωνική φροντίδα.

Ο Χουάν Κάρλος Φρομέτα ενώ μιλά στη χτεσινή εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Ο Χουάν Κάρλος Φρομέτα ενώ μιλά στη χτεσινή εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη
Οι λαοί της Λατινικής Αμερικής αντιστέκονται σ' αυτή την κατάσταση με θετικά αποτελέσματα. Σ' αυτά παρέθεσε την απόρριψη της ALCA, την ισχυροποίηση της Μπολιβαριανής επανάστασης στη Βενεζουέλα, τη νίκη του Εβο Μοράλες στη Βολιβία κλπ.

Αναφερόμενος ειδικά στην Κούβα, σημείωσε πως κάνουν πιο έντονη την ιδεολογική μάχη, εντείνουν μια γενική, πολύ πλατιά και βαθιά μορφωτική και πολιτιστική παρέμβαση που εκφράζεται με περίπου 200 κοινωνικά προγράμματα τα οποία είναι στην ευθύνη και καθοδήγηση της Κομμουνιστικής Νεολαίας της Κούβας με στόχο να ανέβει το βιοτικό επίπεδο ιδιαίτερα στις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Αναφέρθηκε στα επιτεύγματα στον τομέα της Υγείας, της Παιδείας. Επίσης στον αγώνα για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών ηρώων που βρίσκονται στις αμερικανικές φυλακές γιατί αγωνίστηκαν ενάντια στην τρομοκρατία της μαφίας του Μαϊάμι προς την Κούβα.

«Πρέπει να συγκεντρώσουμε τις εμπειρίες των προηγούμενων χρόνων και να διδαχθούμε απ' αυτές. Γνωρίζουμε ότι ο ιμπεριαλισμός και ο καπιταλισμός είναι ο εγκληματίας της ανθρωπότητας. Πιστεύουμε στην ανωτερότητα των ιδεών μας η οποία είναι πιο ισχυρή απ' ό,τι τα όπλα. Πιστεύουμε ότι ένας καλύτερος κόσμος είναι εφαρμόσιμος, ένας κόσμος που κάθε ένας έχει τα ίδια δικαιώματα, ένας κόσμος της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και ειρήνης και γι' αυτό έχουμε πίστη στον αγώνα των λαών για να φτάσουμε σ' αυτό το όνειρο», κατέληξε. Και επανέφερε το δίλημμα που πρέπει να απαντήσουν οι λαοί: «Σοσιαλισμός ή θάνατος». Και η απάντηση ήρθε μυριόστομη: «το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός».

Το μέλλον μάς ανήκει

Ο Γ. Ζιώγας, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στην επίθεση του αμερικάνικου και ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού, με τους πολέμους, τις επεμβάσεις, το ξεθεμελίωμα των εργατικών λαϊκών κατακτήσεων και δικαιωμάτων, την καταλήστευση των φυσικών πόρων. «Προσπαθεί να γυρίσει το ρολόι της ιστορίας αιώνες πίσω», σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Το ΚΚΕ αντιμάχεται την πολιτική του ιμπεριαλισμού και των μονοπωλίων σε τοπικό και διεθνές επίπεδο». Τόνισε πως ο αγώνας κάθε Κομμουνιστικού Κόμματος για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης στη χώρα του αποτελεί προσφορά στο παγκόσμιο εργατικό κίνημα. «Το Κόμμα μας παλεύει για τη συγκρότηση του ΑΑΔΜ στη χώρα μας, με ραχοκοκαλιά την εργατική τάξη και στόχο τη λαϊκή εξουσία και το σοσιαλισμό», είπε. Και κατέληξε: «Μπορούμε ΚΚΕ και ΚΚΚ, να συμβάλλουμε ακόμη περισσότερο στο συντονισμό και την ανάπτυξη του παγκόσμιου Κομμουνιστικού Κινήματος, με δεδομένο ότι συνεχίζεται σε αυτό η διαπάλη ανάμεσα στις επαναστατικές κομμουνιστικές απόψεις που εκφράζουν τη γραμμή "αντίστασης-ρήξης" και τις ρεφορμιστικές - οπορτουνιστικές που ενστερνίζονται τη γραμμή ¨"προσαρμογής-ενσωμάτωσης" στο σύστημα του ιμπεριαλισμού μεταξύ των οποίων είναι και το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ στο οποίο κυριαρχούν δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και επιχειρεί να εγκλωβίσει, να χειραγωγήσει και να ενσωματώσει ριζοσπαστικές δυνάμεις στα όρια του καπιταλιστικού συστήματος».

Η εκδήλωση έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το συγκρότημα της ΚΝΕ να συνοδεύει την Ανθή Τατσιούλη, σε τραγούδια αφιερωμένα στην Κούβα και στον Τσε Γκεβάρα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Αβραμόπουλο, Γραμματέα της ΚΟΘ, αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ με επικεφαλής τον Χρήστο Μπάλιο, μέλος της ΚΕ, ο αντινομάρχης Θεσσαλονίκης Διονύσης Ψωμιάδης, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Αγάπιος Σαχίνης, Μενεμένης Λαμπρινή Παυλίδου, Πεύκων Μπάμπης Βέλλης, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Μιχάλης Σπυριδάκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης Κώστας Δρούτσας, ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Θεσσαλονίκης Φώτης Γεωργιάδης και αντιπροσωπεία της ΠΟΕΕΠ.

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης

Τις διοργανώνουν ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, η ΕΕΔΥΕ, η ΕΕΔΔΑ, το ΠΑΜΕ και η ΟΓΕ

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης στη σοσιαλιστική Κούβα, στις οποίες συμμετέχουν πολυμελής κουβανέζικη αντιπροσωπεία με επικεφαλής την Αλέιδα Γκεβάρα, κόρη του Τσε Γκεβάρα.

Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν οι φορείς:

-- Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης,

-- Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ),

-- Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ),

-- Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) και

-- Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Οι φορείς που διοργανώνουν τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης καλούν όλους τους φίλους της Κούβας, τους φίλους της ειρήνης, τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες να πάρουν μαζικά μέρος σε όλες τις παραπάνω εκδηλώσεις για:

-- Να διαδηλώσουν την αλληλεγγύη τους στον αγωνιστή κουβανικό λαό και την κυβέρνησή του.

-- Να καταγγείλουν την πολιτική των ΗΠΑ και της ΕΕ απέναντι στη φίλη χώρα.

Να απαιτήσουν:

-- Την άρση του αποκλεισμού.

-- Την απομάκρυνση της παράνομης βάσης των ΗΠΑ από το Γκουαντάναμο.

-- Την απελευθέρωση των 5 αθώων Κουβανών πατριωτών.

Σήμερα η συνέντευξη Τύπου

Σήμερα, 3 του Μάη, ημέρα Τετάρτη και ώρα 12.00 το μεσημέρι στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας (Ακαδημίας 60) θα δοθεί Συνέντευξη Τύπου από την Αλέιδα Γκεβάρα σχετικά με τη Διεθνή Αλληλεγγύη και συμπαράσταση προς το λαό της Κούβας και την κυβέρνησή του.

Στη Λάρισα

Στις 5 του Μάη, ημέρα Παρασκευή και ώρα 7.30 μ.μ. στη Λάρισα, στο Φρούριο, η αντιπροσωπεία θα πάρει μέρος σε εκδήλωση για την Κούβα. Θα μιλήσει η Αλέιδα Γκεβάρα.

Στην Πάτρα

Στις 6 του Μάη, ημέρα Σάββατο και ώρα 11.00 π.μ., στην Πάτρα, στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης, στην πλατεία Γεωργίου, η αντιπροσωπεία θα πάρει μέρος σε εκδήλωση για την Κούβα. Θα μιλήσει η Αλέιδα Γκεβάρα.

Σε άλλες πόλεις

Εκδηλώσεις - συγκεντρώσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης στην Κουβανέζικη Επανάσταση διοργανώνονται από φορείς, αλλά και το ΚΚΕ και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα:

- Σήμερα, Τετάρτη 3 Μάη στις 7.30 μ.μ. στο Λαύριο, στο άγαλμα Μεταλλωρύχου, η αντιπροσωπεία θα πάρει μέρος σε συγκέντρωση που διοργανώνουν η Γραμματεία Λαυρεωτικής του ΠΑΜΕ, η Επιτροπή Ειρήνης Λαυρεωτικής και η Ομάδα Γυναικών Λαυρεωτικής. Ομιλητής ο Ολμέδο Πέρες, από το Κουβανικό Ινστιτούτο για τη Φιλία των Λαών.

- Σήμερα, Τετάρτη, 3 Μάη, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία της Χαλκίδας, με ομιλητή τον Ελιο Γκόμες, από το Κουβανικό Ινστιτούτο για τη Φιλία των Λαών.

- Την Πέμπτη 4 Μάη στις 7.30 μ.μ., στην Ελευσίνα, στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου, η αντιπροσωπεία θα πάρει μέρος σε εκδήλωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης στην Κούβα που διοργανώνουν η Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ, η Επιτροπή Ειρήνης Ελευσίνας, ο Σύλλογος Γυναικών Ελευσίνας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απογόνων Εθνικής Αντίστασης και το Παράρτημα Ελευσίνας της ΠΕΑΕΑ. Ομιλητής ο Κάρλος Ολίβα, από τον Κουβανικό Σύνδεσμο για την «Ενότητα της Δικής μας Αμερικής».

- Τη Πέμπτη, 4 Μάη, στις 7.30 μ.μ. στη Λαμία, στο Εργατικό Κέντρο, με ομιλητή τον Τσιρίνο Λεονάρδο, από την Εθνική Ενωση Αγροτών Κούβας.

- Την Παρασκευή 5 Μάη στις 7.30 μ.μ., στο Μενίδι, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου (Φιλαδελφείας και Μποσδά), η αντιπροσωπεία θα παρευρεθεί στην εκδήλωση που διοργανώνει η ΚΟΒ Μενιδίου του ΚΚΕ. Ομιλητής η Ρεμπέκα Ορόζα, από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών της Κούβας.

- Την Παρασκευή, 5 Μάη, στις 8.00 μ.μ., στην πλατεία της Λιβαδειάς, με ομιλητή τον Αριέλ Ντακάλ, από το Κέντρο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Κούβα.

ΕΕΔΥΕ
Εκδήλωση για βάσεις και πτήσεις CIA

Εκδήλωση με θέμα «Βάσεις - Πτήσεις της CIA στην Ευρώπη - στρατιωτικοποίηση της ΕΕ», διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ την Παρασκευή 5 Μάη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στην αίθουσα «Σάκης Καράγιωργας», στις 6.00 μ.μ. - 9.30 μ.μ. Κεντρικοί ομιλητές θα είναι: Ο Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, ο Τομπίας Πφλίγκερ, ευρωβουλευτής από τη Γερμανία, ο Μπρούνο Στέρι, από την Επιτροπή κατά των βάσεων στην Ιταλία, ο Στεφάν Γκαϊντάντιεφ από το Εθνικό Συμβούλιο Ειρήνης Βουλγαρίας, ο Δημήτρης Καλτσώνης μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ε.α., εκπρόσωπος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα και εκπρόσωπος από την Κούβα.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΕΕ

Εκδήλωση με θέμα «Τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΕΕ και η ελληνική εξωτερική πολιτική και άμυνα» πραγματοποιεί η Επιτροπή Ειρήνης Κέρκυρας την Τρίτη 9 Μάη και ώρα 8 μ.μ. στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου με αφορμή και τη συμπλήρωση 61 χρόνων από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο Ν. Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης εν αποστρατεία, μέλος της ΚΕΘΑ και ο Κ. Κωνσταντής, μέλος της γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ