Τετάρτη 3 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σοσιαλισμός: το μέλλον που επιλέγουμε

Την αλληλεγγύη τους στο λαό της Κούβας που υπερασπίζεται τη σοσιαλιστική επανάσταση, έκφρασαν χτες βράδυ ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης, μέσα από τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση που οργάνωσαν η ΚΟΘ του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ

Motion Team

«Σε αντίθεση με το ελεύθερο νησί της επανάστασης που είναι ο καθρέφτης του δικού μας, του σοσιαλιστικού συστήματος που υπηρετεί τον άνθρωπο, η παράνομη αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο δείχνει τη φύση και το πρόσωπο του δικού τους απάνθρωπου κοινωνικοπολιτικού συστήματος».

Τα παραπάνω σημείωσε ο Γιάννης Ζιώγας, μέλος του ΝΓ της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, υποψήφιος Νομάρχης Θεσσαλονίκης της ΝΑΣ. Και τροφοδότησε με ακόμη μεγαλύτερο δυναμισμό το κλίμα αγωνιστικής ανάτασης που επικρατούσε μέσα στην αίθουσα της αποθήκης Α΄ στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης όταν είπε πως οι κομμουνιστές, ο ελληνικός λαός, κλείνουν το γόνυ στον αγώνα και στις κατακτήσεις αυτού του περήφανου λαού, που απροσκύνητος υπερασπίζεται τη σοσιαλιστική επανάσταση και συλλογικά δίνει τη μάχη μέσα σε συνθήκες ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης.

Εκατοντάδες νεολαίοι, εργάτες, άνθρωποι κάθε ηλικίας, υποδέχτηκαν με συνθήματα και χειροκροτήματα τον εκπρόσωπο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, αναγνωρίζοντας την προσφορά των κατακτήσεων της Σοσιαλιστικής Κούβας στο λαό της, στην περιοχή της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, στον κόσμο όλο.

Σοσιαλισμός ή θάνατος

Ο Χουάν Κάρλος Φρομέτα, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, παρουσίασε το απάνθρωπο πρόσωπο του ιμπεριαλισμού όπως αυτό αποτυπώνεται στη Λατινική Αμερική, την ήπειρο με τη μεγαλύτερη ανισότητα στον πλανήτη. Οπως είπε, η φτώχεια χτυπά 222 εκατομμύρια ανθρώπους, το 44% του πληθυσμού της Λατινικής Αμερικής ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, 22 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν κανενός είδους πρόνοια ή οποιαδήποτε κοινωνική φροντίδα.

Ο Χουάν Κάρλος Φρομέτα ενώ μιλά στη χτεσινή εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Ο Χουάν Κάρλος Φρομέτα ενώ μιλά στη χτεσινή εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη
Οι λαοί της Λατινικής Αμερικής αντιστέκονται σ' αυτή την κατάσταση με θετικά αποτελέσματα. Σ' αυτά παρέθεσε την απόρριψη της ALCA, την ισχυροποίηση της Μπολιβαριανής επανάστασης στη Βενεζουέλα, τη νίκη του Εβο Μοράλες στη Βολιβία κλπ.

Αναφερόμενος ειδικά στην Κούβα, σημείωσε πως κάνουν πιο έντονη την ιδεολογική μάχη, εντείνουν μια γενική, πολύ πλατιά και βαθιά μορφωτική και πολιτιστική παρέμβαση που εκφράζεται με περίπου 200 κοινωνικά προγράμματα τα οποία είναι στην ευθύνη και καθοδήγηση της Κομμουνιστικής Νεολαίας της Κούβας με στόχο να ανέβει το βιοτικό επίπεδο ιδιαίτερα στις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Αναφέρθηκε στα επιτεύγματα στον τομέα της Υγείας, της Παιδείας. Επίσης στον αγώνα για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών ηρώων που βρίσκονται στις αμερικανικές φυλακές γιατί αγωνίστηκαν ενάντια στην τρομοκρατία της μαφίας του Μαϊάμι προς την Κούβα.

«Πρέπει να συγκεντρώσουμε τις εμπειρίες των προηγούμενων χρόνων και να διδαχθούμε απ' αυτές. Γνωρίζουμε ότι ο ιμπεριαλισμός και ο καπιταλισμός είναι ο εγκληματίας της ανθρωπότητας. Πιστεύουμε στην ανωτερότητα των ιδεών μας η οποία είναι πιο ισχυρή απ' ό,τι τα όπλα. Πιστεύουμε ότι ένας καλύτερος κόσμος είναι εφαρμόσιμος, ένας κόσμος που κάθε ένας έχει τα ίδια δικαιώματα, ένας κόσμος της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και ειρήνης και γι' αυτό έχουμε πίστη στον αγώνα των λαών για να φτάσουμε σ' αυτό το όνειρο», κατέληξε. Και επανέφερε το δίλημμα που πρέπει να απαντήσουν οι λαοί: «Σοσιαλισμός ή θάνατος». Και η απάντηση ήρθε μυριόστομη: «το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός».

Το μέλλον μάς ανήκει

Ο Γ. Ζιώγας, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στην επίθεση του αμερικάνικου και ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού, με τους πολέμους, τις επεμβάσεις, το ξεθεμελίωμα των εργατικών λαϊκών κατακτήσεων και δικαιωμάτων, την καταλήστευση των φυσικών πόρων. «Προσπαθεί να γυρίσει το ρολόι της ιστορίας αιώνες πίσω», σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Το ΚΚΕ αντιμάχεται την πολιτική του ιμπεριαλισμού και των μονοπωλίων σε τοπικό και διεθνές επίπεδο». Τόνισε πως ο αγώνας κάθε Κομμουνιστικού Κόμματος για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης στη χώρα του αποτελεί προσφορά στο παγκόσμιο εργατικό κίνημα. «Το Κόμμα μας παλεύει για τη συγκρότηση του ΑΑΔΜ στη χώρα μας, με ραχοκοκαλιά την εργατική τάξη και στόχο τη λαϊκή εξουσία και το σοσιαλισμό», είπε. Και κατέληξε: «Μπορούμε ΚΚΕ και ΚΚΚ, να συμβάλλουμε ακόμη περισσότερο στο συντονισμό και την ανάπτυξη του παγκόσμιου Κομμουνιστικού Κινήματος, με δεδομένο ότι συνεχίζεται σε αυτό η διαπάλη ανάμεσα στις επαναστατικές κομμουνιστικές απόψεις που εκφράζουν τη γραμμή "αντίστασης-ρήξης" και τις ρεφορμιστικές - οπορτουνιστικές που ενστερνίζονται τη γραμμή ¨"προσαρμογής-ενσωμάτωσης" στο σύστημα του ιμπεριαλισμού μεταξύ των οποίων είναι και το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ στο οποίο κυριαρχούν δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και επιχειρεί να εγκλωβίσει, να χειραγωγήσει και να ενσωματώσει ριζοσπαστικές δυνάμεις στα όρια του καπιταλιστικού συστήματος».

Η εκδήλωση έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το συγκρότημα της ΚΝΕ να συνοδεύει την Ανθή Τατσιούλη, σε τραγούδια αφιερωμένα στην Κούβα και στον Τσε Γκεβάρα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Αβραμόπουλο, Γραμματέα της ΚΟΘ, αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ με επικεφαλής τον Χρήστο Μπάλιο, μέλος της ΚΕ, ο αντινομάρχης Θεσσαλονίκης Διονύσης Ψωμιάδης, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Αγάπιος Σαχίνης, Μενεμένης Λαμπρινή Παυλίδου, Πεύκων Μπάμπης Βέλλης, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Μιχάλης Σπυριδάκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης Κώστας Δρούτσας, ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Θεσσαλονίκης Φώτης Γεωργιάδης και αντιπροσωπεία της ΠΟΕΕΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ