Τετάρτη 3 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Υπέρ της «διπλωματικής λύσης» για Ιράν

Υπέρ της διπλωματικής λύσης στην «κρίση» του Ιράν τάχθηκε ο Κάρ. Παπούλιας, αποφεύγοντας όμως να καταδικάσει ευθέως τις προετοιμασίες πολέμου από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Σε δηλώσεις που έκανε χτες από το Μπαχρέιν, τρίτο σταθμό της «περιοδείας» του σε κράτη της Αραβικής Χερσονήσου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε φόβους ότι η κρίση με τα πυρηνικά του Ιράν θα διαρκέσει πολύ, αλλά θα βρεθεί λύση. «Είμαστε μπροστά σε μια κρίση που θα διαρκέσει, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι οι δυνατότητες της διπλωματίας είναι απεριόριστες», τόνισε, προσθέτοντας ότι πρέπει να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες που δίνει η διπλωματία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε επίσης ότι «είμαι αισιόδοξος γιατί κανένας δε θέλει να βυθιστεί ο κόσμος σε ένα χάος», και συνεχίζοντας είπε πως «θα βρούμε μια λύση και θα ξεπεράσουμε την κρίση», χωρίς όμως να προσδιορίσει το είδος της «λύσης».

Τη θέση αυτή εξέφρασε ο Κάρ. Παπούλιας και στις συναντήσεις που είχε τις προηγούμενες μέρες με τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφώνησε με τους συνομιλητές του για την ύπαρξη μεγάλων κινδύνων από μια κλιμάκωση της κρίσης και υπογράμμισε ότι η διπλωματική λύση είναι η μοναδική λύση. Μιλώντας στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα», ο Κ. Παπούλιας εξέφρασε φόβους ότι, αν δεν υπάρξει εκτόνωση στην ιρανική κρίση, θα βρεθούμε μπροστά σε μια μεγάλη καταστροφή.

Ο Κ. Παπούλιας χαρακτήρισε δύσκολο το πρόβλημα και τόνισε ότι πρέπει όλοι να ενώσουν τις δυνάμεις τους, «για να μη βυθιστούμε στο χάος». «Η λύση πρέπει να είναι μόνο διπλωματική και δε θα πρέπει να είναι χειρότερη από το πρόβλημα. Πρέπει ωστόσο να επιμείνουμε στη διεθνή σύμβαση για τη μη εξάπλωση των πυρηνικών όπλων», προσέθεσε με νόημα.

Η ανησυχία αυτή εκφράστηκε από τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ στις συζητήσεις που είχε μαζί τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τόσο ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας όσο και ο εμίρης του Κατάρ εκτιμούν ότι, αν μπει σε κακό δρόμο η υπόθεση των πυρηνικών του Ιράν, θα υπάρξει γενικότερο πρόβλημα αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ