Τετάρτη 3 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Εναρξη διαπραγματευτικού μαραθωνίου

ΠΑΡΙΣΙ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Συνεχίζονταν μέχρι αργά χτες βράδυ στο Παρίσι οι συνομιλίες μεταξύ των πολιτικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας, Κίνας, Βρετανίας και του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νίκολας Μπερνς, για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Οι συνομιλίες γίνονταν κεκλεισμένων των θυρών και, σύμφωνα με ορισμένες πρώτες διαρροές, Ρωσία και Κίνα δε φαίνονταν διατεθειμένες να υποχωρήσουν στις αμερικανικές πιέσεις για υιοθέτηση απόφασης που θα τις δεσμεύει στην επιβολή κυρώσεων ή σε ανάληψη στρατιωτικής δράσης σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του Ιράν.

Ο Μπερνς, πριν την έναρξη της συνάντησης, υποστήριζε ότι το «Ιράν θα αναγκάσει τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει σθεναρά». Εκτιμούσε ότι, τελικά, Ρωσία και Κίνα «θα συμφωνήσουν με την άποψη για υιοθέτηση σκληρότερης στάσης που εκφράζουν και οι Ευρωπαίοι συνομιλητές τους».

Συζητήσεις και στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Το θέμα «ανοίγει», σήμερα, και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου οι πρέσβεις των μονίμων χωρών - μελών θα εξετάσουν τη σχετική έκθεση που κατέθεσε, την περασμένη Παρασκευή, ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ. Διαπίστωνε συνέχιση και επιτάχυνση της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου, αλλά συμπλήρωνε ότι το Ιράν «δεν αποτελεί προς το παρόν πυρηνική απειλή».

Η Ουάσιγκτον πιέζει ασφυκτικά στην κατεύθυνση υιοθέτησης απόφασης που θα υπάγεται στο άρθρο 7 του Καταστατικού του ΟΗΕ, σύμφωνα με το οποίο όταν μια χώρα χαρακτηρίζεται «απειλή για την παγκόσμια ειρήνη», τότε αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο άμεσης επιβολής κυρώσεων ή ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον της, σε περίπτωση που αυτή δε συμμορφωθεί με όσα το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά στο χρονικό περιθώριο που της θέτει.

Την ύπαρξη αναφοράς του άρθρου 7 στο σχέδιο απόφασης που θα καταθέσουν σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι ΗΠΑ, επιβεβαίωσε, χτες το απόγευμα, και ο προεδρεύων, για αυτό το μήνα, του Συμβουλίου, Κινέζος πρέσβης. Ο Γουάνγκ Γκουάνγκα επανέλαβε, για άλλη μια φορά, ότι η χώρα του δεν επιθυμεί την εκτόξευση απειλών και την ύπαρξη χρονοδιαγραμμάτων και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα βέτο που διαθέτει.

Ανάλογου περιεχομένου δηλώσεις έγιναν και από Ρώσους ανώτερους διπλωμάτες, ενώ την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος της ρωσικής εταιρίας «Atomstroierport» ανακοίνωνε ότι η εταιρία του ετοιμάζεται να συμμετάσχει στους 2 διαγωνισμούς που θα προκηρύξει η Τεχεράνη για την κατασκευή δύο πυρηνικών εγκαταστάσεων. Η ίδια εταιρία έχει αναλάβει την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού του Μπουσχέρ, που ολοκληρώνεται το επόμενο χρονικό διάστημα.

Επιμένει ελισσόμενη η Τεχεράνη

«Το Ιράν δεν πρόκειται να σταματήσει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου» επανέλαβε, χτες, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών. Ο Μανουχέρ Μοτακί δεν απέκλεισε να γίνει δεκτή από την Τεχεράνη η πρόταση της Μόσχας για μεταφορά της διαδικασίας εμπλουτισμού σε ρωσικό έδαφος. Ταυτόχρονα, πάντως, εκπρόσωπος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας της χώρας ανακοίνωσε τον εντοπισμό άλλων 3 κοιτασμάτων ουρανίου, αλλά και την επίτευξη επιπέδου 4,8% στη διαδικασία εμπλουτισμού, ενώ απώτερος στόχος είναι το 5%.

Από την πλευρά του, ένας από τους διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης, ο αντιναύαρχος Μουχάμαντ Εμπραχίμ Ντεχκάνι, δήλωνε ότι σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιλέξουν τη στρατιωτική οδό και επιτεθούν στο Ιράν, τότε ο πρώτος στόχος των ιρανικών αντιποίνων θα είναι το Ισραήλ. Πάντως, πολλοί Αμερικανοί αναλυτές συμφωνούσαν με άρθρα τους χτες ότι η στρατιωτική επιλογή θα πρέπει να θεωρείται μάλλον απίθανη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ