Τετάρτη 3 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Παρέμβαση στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Την απαγόρευση λειτουργίας καμερών παρακολούθησης σε χώρους εργασίας ζήτησαν χτες στην «Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» (ΑΠΔΠΧ) εκπρόσωποι της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» όπως και συνδικαλιστές. Συμπλήρωσαν ότι σήμερα τα λεγόμενα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης χρησιμοποιούνται ανεξέλεγκτα, με πρόσχημα ζητήματα ασφαλείας, για να λειτουργούν ως μηχανισμός εκφοβισμού των εργαζομένων, φαλκίδευσης των συνδικαλιστικών ελευθεριών και καταρράκωσης της προσωπικότητάς τους.

Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» αποτελούμενη από τους Στρ. Κόρακα, Δ. Καλτσώνης και Χρ. Σμυρνιώτη, και οι συνδικαλιστές Χ. Κατσώτης από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αττικής, Αντ. Γαρμπής πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «ΦΑΓΕ» και Β. Γλεζάκος πρόεδρος της ΟΣΝΙΕ (οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα), συναντήθηκαν χτες με τον πρόεδρο της ΑΠΔΠΧ, Ι. Γουργουράκη, προκειμένου να του επισημάνουν την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης σε εργασιακούς χώρους.

Σε σχετικό υπόμνημα που του εγχείρησαν επισημαίνουν ότι «το φαινόμενο έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις. Οι διάφορες επιχειρήσεις εγκαθιστούν τέτοια κυκλώματα συνήθως χωρίς καμία άδεια και τήρηση των προϋποθέσεων. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι διστάζουν να καταγγείλουν και να αντιταχθούν σε τέτοια φαινόμενα υπό την απειλή της απόλυσης και των διώξεων εκ μέρους της εργοδοσίας».

Αλλά - όπως τονίζει η «Δημοκρατική Συσπείρωση» - και όταν ακόμα τηρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου και της σχετικής απόφασης της Αρχής, πάλι η κατάσταση είναι τέτοια που δεν μπορεί να ελεγχθεί. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι κάμερες παρακολούθησης στους χώρους εργασίας να χρησιμοποιούνται ακριβώς για να λειτουργούν ως μηχανισμός εκφοβισμού των εργαζομένων, φαλκίδευσης των συνδικαλιστικών ελευθεριών, καταρράκωσης της προσωπικότητάς τους» συμπληρώνει.

Ετσι και καθώς η ισχύουσα νομοθεσία είναι ανεπαρκής για να προστατέψει την αξιοπρέπεια και τα στοιχειώδη συνταγματικά δικαιώματα των εργαζομένων, τόνισαν στον πρόεδρο της ΑΠΔΠΧ την ανάγκη αλλαγής της νομοθεσίας «στην κατεύθυνση της απαγόρευσης κάθε λειτουργίας κλειστού κυκλώματος σε χώρους που κινούνται οι εργαζόμενοι μιας επιχείρησης, ενώ τα ζητήματα ασφάλειας μπορούν να αντιμετωπίζονται, και μάλιστα αποτελεσματικότερα, με άλλους τρόπους, οι οποίοι δε βλάπτουν την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Μετά τη συνάντηση, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Στρ. Κόρακας είπε για το «όργιο παρακολούθησης που επικρατεί στους χώρους δουλιάς, καθώς λίγοι είναι πλέον οι μεγάλοι χώροι δουλιάς που δεν έχουν εγκαταστήσει εσωτερικά κυκλώματα παρακολούθησης, κατά συνέπεια καταστρατήγησης των στοιχειωδών ατομικών δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Τόνισε επίσης ότι «διαπιστώθηκε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμιά συνεργασία της Αρχής με τους συνδικαλιστικούς φορείς, τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Πήραμε την υπόσχεση ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψη οι θέσεις και οι παρατηρήσεις μας. Ωστόσο είναι γεγονός, αποδείχτηκε και από τη συζήτηση που είχαμε, ότι πολλές φορές οι Αρχές αυτές αξιοποιούνται για να συγκαλυφτούν παρανομίες, παραβιάσεις στοιχειωδών δικαιωμάτων. Εμείς ως "Δημοκρατική Συσπείρωση" θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Στόχος μας είναι να αναπτυχθεί ο αγώνας για την προστασία των εργαζομένων, γενικότερα του λαού μας, από τέτοιες κατάφωρες παραβιάσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ