Τετάρτη 3 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Δεν είναι «υποτελής»

όποιος συναποφασίζει

Του Γιάννη Ιωάννου από το ΕΘΝΟΣ
Του Γιάννη Ιωάννου από το ΕΘΝΟΣ
Η θεωρία του «yes sir» είναι μία βολική θεωρία. Προβλέπει έναν κακό αφέντη και έναν φουκαρά υποτακτικό. Ισχύει αυτό στις διεθνείς σχέσεις της χώρας μας; Μόνος όρος για να ισχύει, είναι να μιλάμε για μία χώρα εκτός της ιμπεριαλιστικής αλυσίδας. Οταν όμως έχουμε ήδη με ανάλυση αποδείξει ότι η Ελλάδα μετέχει στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα ανεξαρτήτως χρώματος κυβέρνησης, συναποφασίζει για όλα αυτά που κάποιοι θέλουν να την εμφανίζουν ότι μόνο υποτάσσεται.

Η θεωρία περί υποτέλειας βολεύει όσους παρακάμπτουν τη θέση της χώρας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, για να μπορούν να προβάλλουν ως λύση τον καλό διαχειριστή που με δεδομένη την ένταξη στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, αυτός δε θα είναι υποτελής!

Δεν είναι μόνο υποκριτικό κάτι τέτοιο. Είναι επικίνδυνο, γιατί παροπλίζει εξαρχής αυτούς που καλούνται να υποστούν τις συνέπειες. Την εργατική τάξη, το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων που τα συμφέροντά τους θίγονται από την ίδια την ύπαρξη του ιμπεριαλιστικού συστήματος, ως ανώτατου σταδίου του καπιταλισμού και μάλιστα σε εκείνη τη φάση του, που όλο και πιο βάρβαρη είναι η επίπτωση από την κεντρική επιδίωξη για όλο και περισσότερα κέρδη σε όλο και πιο λίγους.

Για το επαναστατικό κίνημα, ο ακριβής προσδιορισμός της θέσης μιας χώρας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, είναι κρίσιμο στοιχείο που καθορίζει και τη στρατηγική και την τακτική του για να αντιμετωπίσει τον αντίπαλο με όρους τάξης ενάντια σε τάξη.

Αυτά τα ολίγα για να σταματήσουμε να πιπιλάμε δάχτυλο με τα περί «υποτέλειας»".

Κατά τ' άλλα: Δεν τους νοιάζει που η κυβέρνηση στέλνει στη σύνταξη τα θύματα του Λαναρά. Τρελαίνονται στην πιθανότητα κάθε θύμα να ζητά ανάλογη ρύθμιση την ώρα που έχουν επενδύσει χρόνια και χρόνια προπαγάνδας για να πείσουν ότι ο εργάτης πρέπει να βγαίνει στη σύνταξη μόνο όταν είναι ήδη στο φέρετρο.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα δεν είναι άλλο από μια κίνηση εξεύρεσης πόρων. Και βλέπουμε στη σχετική είδηση συμμαχίες ξένων και ελληνικών τραπεζών για μια απλή κατασκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων. Το ωραίο είναι ότι ο συναγερμός δεν αφορά το έργο αλλά τον σύμβουλο που θα προετοιμάσει τις διαδικασίες για να προκηρυχτεί το έργο. Κι αυτός ο σύμβουλος θα πάρει 150 εκατομμύρια ευρώ! Δηλαδή, πόσα θα πάρουν οι κατασκευαστές που μας τους παρουσιάζουν ότι βάζουν τα λεφτά τους; Και πόσα ελπίζουν ότι θα βγάλουν αφού έχει ήδη γίνει το έργο;

Που σημαίνει: Σήκω από τον καναπέ! Σήκω. Ακόμα κι αν δεν έχεις παιδιά στο σχολείο, θα πληρώσεις ακριβά. Οχι μόνο την κατασκευή, αυτά είναι τα λίγα: Τα πολλά είναι οι επιπτώσεις στο ίδιο το σύστημα εκπαίδευσης. Σκέψου τον ιδιοκτήτη που ζητάει να του δοθεί το κτίριο σε ώρες εκτός μαθημάτων για να στήσει ένα δικό του σχολείο, έχει δικαίωμα, προβλέπεται...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ;
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ