Τετάρτη 3 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Αξιώνει πολύπλευρη στήριξη

Πρόθυμη η κυβέρνηση απέναντι στις αξιώσεις του τουριστικού κεφαλαίου στη ΓΣ του ΣΕΤΕ

Μέσα σε ένα κλίμα ευδαιμονισμού λόγω της περσινής αύξησης αφίξεων (4,7%) και εσόδων (6,7%), οι επιχειρηματίες του τουρισμού επανέφεραν χτες τις απαιτήσεις τους για ακόμη μεγαλύτερη στήριξη των δραστηριοτήτων τους από το κράτος, στο πλαίσιο της 14ης Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), στην οποία μίλησε, όπως κάθε χρόνο, και ο Κ. Καραμανλής.

Ο πρωθυπουργός φρόντισε να ικανοποιήσει το ακροατήριο επισημαίνοντας ότι «ο τουρισμός είναι δύναμη και προοπτική για ολόκληρη τη χώρα» και ότι «είναι τομέας με ξεχωριστή οικονομική, αλλά και κοινωνική σπουδαιότητα». Αν και απέφυγε τη ρητορική περί «βαριάς» βιομηχανίας, τον ανήγαγε παρ' όλα αυτά σε θετικό παράγοντα για «την πρόοδο των περισσότερων κλάδων της οικονομίας». Αναφέρθηκε, επίσης, στις ωφέλειες από τον «αναπτυξιακό» νόμο, τις χρηματοδοτήσεις από το ΕΠΑΝ, τις συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η σύνδεση που έκανε ανάμεσα στον νέο χωροταξικό σχεδιασμό και τον τουρισμό, «ώστε να μπει οριστικό τέλος στο χάος που καθηλώνει μεγάλες επενδυτικές πρωτοβουλίες και αποθαρρύνει νέες επενδύσεις». Επιβεβαίωσε έτσι ότι αναμένονται σημαντικές παραχωρήσεις σχετικά με το πού, πόσο και τι θα χτίζουν οι κεφαλαιοκράτες του τουρισμού! Η εκτενής αναφορά του στις θετικές επιπτώσεις του συνόλου σχεδόν της κυβερνητικής πολιτικής υπέρ της τουριστικής επιχειρηματικής δραστηριότητας συμπεριέλαβε και την προτροπή προς τους επιχειρηματίες να είναι πιο επιθετικοί και να ...συνεργάζονται.

Με αυτό τον τρόπο ο Κ. Καραμανλής απάντησε εμμέσως και στον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Σ. Ανδρεάδη, ο οποίος άσκησε κριτική για το επίπεδο συντονισμού των συναρμόδιων υπουργείων, πιέζοντας ουσιαστικά για επίσπευση υλοποίησης των μέτρων. Ο ΣΕΤΕ απαιτεί πρακτικά περισσότερα χρήματα και νομοθετικές διευκολύνσεις, με τον τουρισμό να αντιμετωπίζεται αυστηρά και αποκλειστικά ως εμπόρευμα και την επιχειρηματική κερδοφορία ως «εθνικό στόχο»!!! Σ' αυτή τη βάση, ο ΣΕΤΕ αξιώνει: Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης του τουρισμού με μετρήσιμους στόχους και συγκεκριμένη αναφορά στη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων. Συλλογή στατιστικών στοιχείων μέσα από τη λειτουργία του «Δορυφόρου Λογαριασμού Τουρισμού». «Βελτίωση» του συστήματος κατάταξης των ξενοδοχείων και εκπόνηση προδιαγραφών ποιότητας για κάθε προϊόν και υπηρεσία. Ανάπτυξη των πιο ανταγωνιστικών μορφών ειδικού τουρισμού. Μόνιμο σύμβουλο προώθησης του τουρισμού με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, (ήδη ο ΕΟΤ έχει προσλάβει εταιρία - σύμβουλο για δυο χρόνια).

Ευθυγραμμισμένη με τις αξιώσεις αυτές εμφανίστηκε - πριν την πρωθυπουργική ομιλία - η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φ. Πάλη - Πετραλιά, η οποία τόνισε ότι «το κράτος οφείλει να ανοίξει νέους δρόμους για να γίνουν νέες επενδύσεις, να πολλαπλασιάσει τα κίνητρα και να στηρίξει ολόπλευρα τις επιχειρήσεις στο χώρο του τουρισμού». Η ...ευεργέτηση του τουριστικού κεφαλαίου περνάει επίσης μέσα από την προώθηση ενός σύγχρονου νομικού και θεσμικού πλαισίου με λιγότερη γραφειοκρατία. Στην πράξη αυτό σημαίνει λιγότερες υποχρεώσεις από την πλευρά των επιχειρηματιών και προκλητικά δικαιώματα για το πού, πόσο και τι χτίζουν. Το υπουργείο επιδιώκει ταυτόχρονα να αυξήσει τις χρηματοδοτήσεις των επιχειρηματιών, ιδιαίτερα μέσα από το Δ' ΚΠΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ