Τετάρτη 3 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Δε θα θυσιαστούμε για την εύνοια των ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τ. Παπαδόπουλος, ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, ότι «δεν πρόκειται να θυσιάσουμε τα βασικά συμφέροντα του τόπου μας και ιδιαίτερα του κυπριακού ελληνισμού, για να εξασφαλίσουμε την εύνοια των ΗΠΑ, και εν πάση περιπτώσει ποτέ δε θα φθάσει στα επίπεδα εύνοιας που οι ΗΠΑ δείχνουν για την Τουρκία», ενώ σχετικά δε με το σχέδιο Ανάν τόνισε ότι αυτό αποτελεί παρελθόν.

Ο ίδιος τόνισε: «Δε με εξέπληξαν οι δηλώσεις της κ. Κοντολίζα Ράις. Είναι επανάληψη πάγιας θέσης των Ηνωμένων Πολιτειών. Ουσιαστικά το Κυπριακό εξετάζεται από τις ΗΠΑ μόνο υπό το πρίσμα της διευκόλυνσης της πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ. Σε σημείο που εύλογα διερωτάται κανένας αν το όλο σχέδιο Ανάν, και ιδιαίτερα το χρονικό όριο που τότε είχε καθοριστεί, η 1η Μαΐου, μέρα που η Κύπρος εντασσόταν στην ΕΕ, δε διαμορφώθηκε για να διευκολυνθεί η Τουρκία».

Σε ερώτηση για το κατά πόσο η απροκάλυπτη αμερικανική υποστήριξη στις τουρκικές θέσεις δημιουργεί πρόβλημα στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Κύπρου σημείωσε: «Πρόβλημα είναι. Δοθείσης της επιρροής που έχουν οι ΗΠΑ παγκοσμίως και ιδιαίτερα σε κάποιες χώρες της ΕΕ είναι πρόβλημα. Ομως εμείς δεν πρέπει να εξαρτάμε την πολιτική μας και την πορεία μας από τις υποδείξεις των ΗΠΑ και τα ειδικά συμφέροντα της αμερικανικής πολιτικής, όταν αυτά αντιστρατεύονται τα δικά μας εθνικά συμφέροντα».

Σχολιάζοντας την πάγια προσπάθεια των ΗΠΑ να ενισχύσουν τα Κατεχόμενα, ο Τ. Παπαδόπουλος υπενθυμίζει ότι υπάρχουν μερικοί εξ αντικειμένου περιορισμοί, όπως το γεγονός ότι η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου αναστέλλεται στις περιοχές όπου δεν μπορεί να ασκήσει έλεγχο η νόμιμη κυβέρνηση. «Από εκεί και πέρα, είπε, οι "τρίτες χώρες" και οι ΗΠΑ μπορούν να αναγνωρίσουν το κατοχικό καθεστώς, αλλά τότε πρέπει να το σκεφτούν διπλά το επικίνδυνο προηγούμενο που θα δημιουργήσουν σε κάθε χώρα όπου υπάρχουν αποσχιστικές τάσεις».

Σχετικά με την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει «εκτροχιασμός» και να εκδηλωθεί κρίση το φθινόπωρο, καθώς τον Οκτώβρη αναμένεται να γίνει «η ανασκόπηση της πορείας της Τουρκίας και του βαθμού συμμόρφωσής της στις υποχρεώσεις που ανέλαβε». Ωστόσο, εκφράζει την πεποίθηση ότι το σύνολο των χωρών - μελών δεν επιθυμούν τη διακοπή της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Για το σχέδιο Ανάν αναρωτιέται: «Ενα σχέδιο που το απέρριψε με 76% ο λαός είναι δυνατόν να το δεχτεί τώρα που πέρασε ο κίνδυνος να μην ενταχθούμε στην ΕΕ, με μια λεκτική παραλλαγή του ή με επουσιώδεις αλλαγές;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ