Τετάρτη 3 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να μην τηρηθεί καμία «συμβατική υποχρέωση»

Την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφτηκε χτες και ενημέρωσε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη

Την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επισκέφτηκε χτες, στον Περισσό, η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, προκειμένου να την ενημερώσει για ζητήματα που άπτονται της αρμοδιότητάς της.

Αμέσως μετά τη συνάντηση η Αλέκα Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η δική μας αφετηρία ξεκινάει από το γεγονός ότι οι διεθνείς οργανισμοί που υπάρχουν σήμερα, οι περιφερειακοί οργανισμοί, έχουν ως στόχο τους τον έλεγχο των πρώτων υλών, των πηγών και των δρόμων της ενέργειας. Στοχεύουν στον έλεγχο ενός μεγάλου μέρους χωρών, που είτε δεν ανήκουν οργανικά στο δικό τους σκληρό πυρήνα είτε έχουν κάποιες αντιστάσεις, καθεμιά από αυτές τις χώρες για τους δικούς της λόγους.

Επομένως, έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε, για το τι γίνεται σήμερα με το Ιράν, ανησυχούμε πάρα πολύ για την κλιμάκωση των παρεμβάσεων και των εκβιασμών. Και ακριβώς είμαστε εκείνοι - και νομίζουμε ότι δεν είμαστε και οι μοναδικοί - που θέλουμε να αποτραπεί οποιαδήποτε στρατιωτική εξέλιξη, η οποία θα έχει τραγικές συνέπειες για τους λαούς της περιοχής και σοβαρές συνέπειες και για τον ίδιο τον ελληνικό λαό. Με αυτή την έννοια εμείς θεωρούμε ότι ανεξάρτητα από τις όποιες συμβατικές ή άλλες υποχρεώσεις υπάρχουν για την Ελλάδα και έχουν υπογραφεί από τις κυβερνήσεις διαδοχικά, αυτές οι υποχρεώσεις δεν πρέπει να τηρηθούν, όταν οδηγούν στην ανάφλεξη νέων εστιών πολέμου».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν ενημέρωσε την υπουργό Εξωτερικών για τις συναντήσεις που είχε κατά την επίσκεψή της στην Κίνα και τις απόψεις των Κινέζων αξιωματούχων, η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε:

«Νομίζω ότι η υπουργός Εξωτερικών είναι πολύ καλά ενημερωμένη για τις απόψεις της Κίνας και όλοι γνωρίζουμε ότι η Κίνα μαζί με τη Ρωσία αρνούνται τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν και υπάρχουν και συγκεκριμένες προτάσεις για τη διευθέτηση του ζητήματος. Πιστεύουμε ότι οι δύο αυτές χώρες θα παραμείνουν και θα μπουν εμπόδιο - αυτό είναι και το αίτημά μας, να μπουν εμπόδιο - σε οποιαδήποτε όξυνση και κλιμάκωση σε βάρος του Ιράν».

Η Ντόρα Μπακογιάννη

Η υπουργός Εξωτερικών στη δήλωσή της επισήμανε την ανάγκη συνεχούς και ουσιαστικής ενημέρωσης προς όλα τα κόμματα της Βουλής, ώστε - ασχέτως των απόψεων που κατατίθενται από τα κόμματα - να έχουν την πλήρη εικόνα και τα δεδομένα για την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Ερωτηθείσα για το αν πιστεύει πως θα υπάρξει ως ένα βαθμό συναίνεση και για τη στάση που θα κρατήσει η χώρα στις εξελίξεις στο Ιράν, η Ντ. Μπακογιάννη δήλωσε πως αυτό εξαρτάται από τα κόμματα, επικαλέστηκε τη βούληση του ελληνικού λαού να υπάρξει ειρηνική και διπλωματική λύση, η οποία, όπως είπε, «μας ενώνει όλους» και κατέληξε λέγοντας πως «είμαστε στο μέσο της διπλωματικής προσπάθειας, η οποία θα είναι μακρά και εύχομαι και ελπίζω να έχει τα αποτελέσματα τα οποία όλοι προσδοκούμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ