ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

Δήμος Ζωγράφου

Δήμαρχος: Γιάννης Καζάκος

Η δημοτική αρχή, στην οποία «συστεγάζονται» στελέχη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ έχει κάνει τα πάντα για να αποδείξει την αντιλαϊκή πολιτική της. Φόροι στα ύψη, χαράτσια, εργασιακές σχέσεις που θα ζήλευε και ο ΣΕΒ, απλήρωτοι εργαζόμενοι, υπέρογκα δάνεια και άλλα πολλά συνθέτουν το «έργο» της διοίκησής του.

  • Την τελευταία 6ετία η αύξηση των δημοτικών φόρων ξεπερνά το 55%.
  • Στις δημοτικές υπηρεσίες, στα δημοτικά ιδρύματα, στις δημοτικές επιχειρήσεις και στις αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες του δήμου το 60% του συνόλου των εργαζομένων δουλεύει, με πάσης φύσεως συμβάσεις.
  • Χρωστά από 5 έως 7 μισθούς σε 223 εργαζόμενους στις δημοτικές επιχειρήσεις. Πρόσφατα, προχώρησε σε σύναψη δανείου ύψους 1,4 εκατ. ευρώ, για την αποπληρωμή των μισθών αυτών. Λίγο καιρό πριν είχε φτάσει στο σημείο να μιλήσει για έκδοση δημοτικών ομολόγων για την αποπληρωμή των μισθών!
  • Εκτός του παραπάνω δανείου η δανειακή επιβάρυνση του Δήμου, την οποία θα κληθούν να αποπληρώσουν οι δημότες, φτάνει τα 9 εκατ. ευρώ.
  • Υποστήριξε τη σύναψη νέου δανείου ύψους 25 εκατ. ευρώ για την αγορά του 50% της Βίλας Ζωγράφου (σ.σ. 10 στρέμματα πρασίνου στο κέντρο του Δήμου). Ο Δήμος «φυσικά» δε διεκδικεί χρήματα από την κεντρική διοίκηση για να την αγοράσει και να την αξιοποιήσει προς όφελος των κατοίκων.
  • Τα τροφεία των παιδικών σταθμών ξεκινούν από 30 ευρώ και φτάνουν τα 85 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το εισόδημα των γονιών.
  • Επέβαλε χαράτσι ύψους 10 ευρώ για τη συμμετοχή σε δημοτικά αθλητικά προγράμματα για γυναίκες. Για το λόγο αυτό η Περιφέρεια επιβράβευσε με έπαινο τη δημοτική Αρχή!
  • Επέβαλε χαράτσι και στα προγράμματα του Πνευματικού Κέντρου όπου η εγγραφή κοστίζει 25 ευρώ.
  • Από τον περασμένο Νοέμβρη η δημοτική αρχή άλλαξε το καταστατικό του νεκροταφείου. Για κάθε μήνα που ο νεκρός παραμένει παραπάνω - από τα τρία χρόνια που προβλέπονται - στον τάφο, οι χαροκαμένοι συγγενείς πρέπει να πληρώνουν 25 ευρώ!
  • Μια σειρά δημοτικές εγκαταστάσεις και χώροι του Δήμου έχουν εκχωρηθεί σε επιχειρηματίες (πλατεία Γαρδένιας, Ρυθμός, ένας χώρος 49 στρεμμάτων, εγκαταστάσεις στην οδό Κοκκινοπούλου, το κυλικείο νεκροταφείου και 2 υπόγεια δημοτικά γκαράζ).
  • Για τον κινηματογράφο «Αλέκα» ο Δήμος πληρώνει 165.000 ευρώ ετησίως, αντί να ζητήσει από το υπουργείο Πολιτισμού χρηματοδότηση για την αγορά του.
  • Αναζητά... «σοβαρό» επιχειρηματία για την εκχώρηση του υπαίθριου θεάτρου Ζωγράφου.
ΝΕΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Θέλουν δημάρχους - ατζέντηδες των επιχειρηματιών
  • Στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή συζητήθηκε χτες ο νέος Κώδικας
  • Παρέμβαση της βουλευτή του ΚΚΕ και υποψήφιας δημάρχου Πειραιά Ελπίδας Παντελάκη

Στην κατεύθυνση της πλήρους μετατροπής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε μοχλό υλοποίησης της κεντρικής αντιλαϊκής πολιτικής, κινούνται οι διατάξεις του «Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων» που από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Καταψηφίζοντας τον Κώδικα η βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη τόνισε ότι «στην πραγματικότητα σήμερα συγκρούονται δύο γραμμές: Αυτή που θέλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να επιτελεί κοινωνικό ρόλο με έργα και πόρους από τον προϋπολογισμό και αυτή που θέλει τη μετατροπή της σε επιχείρηση που θα είναι οργανικά συνδεδεμένη με τους κάθε λογής ιδιώτες. Στην κατεύθυνση αυτή», τόνισε, «οι κυρίαρχες δυνάμεις ισχυρίζονται ότι είναι παρωχημένο πλέον το μοντέλο του αγωνιστή δημάρχου και στη θέση του αντιπροτείνουν δημάρχους που θα είναι «ατζέντηδες» των επιχειρηματιών προκειμένου να περάσει προς τα κάτω η κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική».

Η Ελπ. Παντελάκη υπογράμμισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο καθρέφτης του πολιτικού συστήματος και ειδικά μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ η ΕΕ, με την ουσιαστική στήριξη των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, προχωράει στο μπόλιασμα της Αυτοδιοίκησης με τις κυρίαρχες αντιλαϊκές πολιτικές. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, τη στήριξή της δίνει και η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων, η οποία χαρακτήρισε τον «Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων» εξαιρετικό πόνημα.

Αναφερόμενη στις συγκεκριμένες διατάξεις του «Κώδικα» τόνισε ότι κατοχυρώνει την τάση να μεταφέρονται στην Αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες χωρίς τους απαραίτητους πόρους. Οσο δε για τον ισχυρισμό ότι ενισχύεται η «τοπική δημοκρατία» υπενθύμισε την καλπονοθευτική ρύθμιση του «Κώδικα» για την εκλογή δημάρχων από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 42%. Η βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι επικυρώνεται η σταδιακή μείωση της ενίσχυσης της Αυτοδιοίκησης μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, η οποία σπρώχνεται στο να αυξήσει τους φόρους και τα δημοτικά τέλη και να υποκύψει στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Είναι χαρακτηριστικό, είπε, ότι προβλέπεται ανάμειξη της Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των λιμανιών, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι μέσω της σύμπραξης «δημόσιου και ιδιωτικού τομέα» θα εκχωρηθούν και αυτά στα ιδιωτικά συμφέροντα. Οσο δε για τις αρμοδιότητες στο θέμα της απασχόλησης, αυτή θα αφορά αποκλειστικά στα «ανακυκλούμενα προγράμματα ανεργίας» και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις που ξεκίνησαν επί ΠΑΣΟΚ, το οποίο στην πράξη διευκολύνει τη σημερινή κυβέρνηση να υλοποιήσει την πολιτική της.

Υπερασπιζόμενος τις διατάξεις του «Κώδικα» ο υπουργός Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης, Προκόπης Παυλόπουλος, επικαλέστηκε τη συμφωνία της ΚΕΔΚΕ και είπε ότι με τον «Κώδικα» επιλύονται μια σειρά από χρόνια προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, τα οποία την είχαν καταδικάσει σε εσωστρέφεια.

Δάνεια με... εγγύηση τους φόρους

Σε μία προσπάθεια «σεισάχθειας» (νόμος του Σόλωνα που καταργούσε τα δημοτικά χρέη) ισχυρίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλος, ότι βρίσκεται η κυβέρνηση, όταν εξακολουθεί, και ενισχύει, την τακτική εξώθησης των δήμων σε δανεισμό, που ασκούσε το ΠΑΣΟΚ, για την εξεύρεση από αυτούς χρημάτων. Προωθεί δηλαδή με αυτό τον τρόπο μια μορφή σύμπραξης με το τραπεζικό κεφάλαιο και τα βάρη (σ.σ. αποπληρωμή, τόκοι κ.ά.) από αυτή τη σύμπραξη καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι.

Σε ομιλία του την περασμένη Δευτέρα, στη 13η Σύνοδο των Γενικών Γραμματέων των Περιφερειών της χώρας, που έγινε στην Ηπειρο, ο Π. Παυλόπουλος έκανε λόγο για «ελάφρυνση των δήμων από το άγος του δανεισμού». Την ίδια ώρα, στο νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που συζητείται σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Αυτοδιοίκησης, προβλέπεται, ανάμεσα σε άλλα, η εκμετάλλευση ακόμα και των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού που επιβάλλουν οι δήμοι, για τη σύναψη δανείων.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 176 σημειώνεται πως «επιτρέπεται η λήψη δανείου με εκχώρηση εσόδων για την ασφάλειά του από ανταποδοτικά τέλη, με την προϋπόθεση ότι το δάνειο συνάπτεται με την εξυπηρέτηση της αντίστοιχης υπηρεσίας χάριν της οποίας επιβάλλονται από τα ανταποδοτικά τέλη». Παράλληλα, επιτρέπεται η αξιοποίηση και του τμήματος της κρατικής επιχορήγησης (Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης) που προορίζεται για έργα και επενδυτικές δραστηριότητες των δήμων.

Την ίδια ώρα, και παρά τις προσπάθειες του υπουργού να πείσει για τη δήθεν οικονομική ενίσχυση των δήμων που προχωρά η κυβέρνηση, παραμένει η πενιχρή χρηματοδότησή τους, καθώς αγγίζει μόλις το 3,6% του προϋπολογισμού. Οπως παραμένει και η κλοπή των χρημάτων των δήμων μέσα από τη συνέχιση της παρακράτησης των θεσμοθετημένων πόρων τους που για το 2006 αγγίζει τα 453,20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συνολικά φτάνει τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τις προσπάθειες αυτές επιχείρησε να στηρίξει ο Π. Παυλόπουλος και με προπαγάνδιση του προγράμματος «Θησέας», το οποίο χρηματοδοτεί έργα των δήμων. Το κράτος βάζει μόλις το 37% των πόρων και το υπόλοιπο 63% οι ίδιοι οι δήμοι, τους οποίους μάλιστα ο «Θησέας» προτρέπει σε συμπράξεις με το ιδιωτικό κεφάλαιο για την εξεύρεση χρημάτων.

Περιοδείες και συγκεντρώσεις
  • Συγκέντρωση διοργανώνει η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, σήμερα Πέμπτη 4 Μάη στον Αγιο Σύλλα του Δήμου Τεμένους, στις 8.30 μ.μ. με ομιλητή τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.
  • Σε εκδήλωση - συζήτηση καλεί αύριο Παρασκευή 5 Μάη στις 8 μ.μ. η «Πρωτοβουλία Δήμου Αρκαλοχωρίου» νομού Ηρακλείου, για τα προβλήματα της περιοχής και το ρόλο του δήμου στη διεκδίκηση λύσεων. Η εκδήλωση θα γίνει στο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής.
  • Εκδήλωση πραγματοποιεί η ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ την Κυριακή 7 Μάη στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ