Πέμπτη 4 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΝΕΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Θέλουν δημάρχους - ατζέντηδες των επιχειρηματιών
  • Στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή συζητήθηκε χτες ο νέος Κώδικας
  • Παρέμβαση της βουλευτή του ΚΚΕ και υποψήφιας δημάρχου Πειραιά Ελπίδας Παντελάκη

Στην κατεύθυνση της πλήρους μετατροπής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε μοχλό υλοποίησης της κεντρικής αντιλαϊκής πολιτικής, κινούνται οι διατάξεις του «Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων» που από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Καταψηφίζοντας τον Κώδικα η βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη τόνισε ότι «στην πραγματικότητα σήμερα συγκρούονται δύο γραμμές: Αυτή που θέλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να επιτελεί κοινωνικό ρόλο με έργα και πόρους από τον προϋπολογισμό και αυτή που θέλει τη μετατροπή της σε επιχείρηση που θα είναι οργανικά συνδεδεμένη με τους κάθε λογής ιδιώτες. Στην κατεύθυνση αυτή», τόνισε, «οι κυρίαρχες δυνάμεις ισχυρίζονται ότι είναι παρωχημένο πλέον το μοντέλο του αγωνιστή δημάρχου και στη θέση του αντιπροτείνουν δημάρχους που θα είναι «ατζέντηδες» των επιχειρηματιών προκειμένου να περάσει προς τα κάτω η κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική».

Η Ελπ. Παντελάκη υπογράμμισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο καθρέφτης του πολιτικού συστήματος και ειδικά μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ η ΕΕ, με την ουσιαστική στήριξη των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, προχωράει στο μπόλιασμα της Αυτοδιοίκησης με τις κυρίαρχες αντιλαϊκές πολιτικές. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, τη στήριξή της δίνει και η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων, η οποία χαρακτήρισε τον «Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων» εξαιρετικό πόνημα.

Αναφερόμενη στις συγκεκριμένες διατάξεις του «Κώδικα» τόνισε ότι κατοχυρώνει την τάση να μεταφέρονται στην Αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες χωρίς τους απαραίτητους πόρους. Οσο δε για τον ισχυρισμό ότι ενισχύεται η «τοπική δημοκρατία» υπενθύμισε την καλπονοθευτική ρύθμιση του «Κώδικα» για την εκλογή δημάρχων από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 42%. Η βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι επικυρώνεται η σταδιακή μείωση της ενίσχυσης της Αυτοδιοίκησης μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, η οποία σπρώχνεται στο να αυξήσει τους φόρους και τα δημοτικά τέλη και να υποκύψει στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Είναι χαρακτηριστικό, είπε, ότι προβλέπεται ανάμειξη της Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των λιμανιών, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι μέσω της σύμπραξης «δημόσιου και ιδιωτικού τομέα» θα εκχωρηθούν και αυτά στα ιδιωτικά συμφέροντα. Οσο δε για τις αρμοδιότητες στο θέμα της απασχόλησης, αυτή θα αφορά αποκλειστικά στα «ανακυκλούμενα προγράμματα ανεργίας» και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις που ξεκίνησαν επί ΠΑΣΟΚ, το οποίο στην πράξη διευκολύνει τη σημερινή κυβέρνηση να υλοποιήσει την πολιτική της.

Υπερασπιζόμενος τις διατάξεις του «Κώδικα» ο υπουργός Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης, Προκόπης Παυλόπουλος, επικαλέστηκε τη συμφωνία της ΚΕΔΚΕ και είπε ότι με τον «Κώδικα» επιλύονται μια σειρά από χρόνια προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, τα οποία την είχαν καταδικάσει σε εσωστρέφεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ