Πέμπτη 4 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
Το Βερολίνο στην Αθήνα!

Από την ταινία Lost and found
Από την ταινία Lost and found
Οχι το ίδιο το Βερολίνο, βέβαια! Κομμάτι του! Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της γερμανικής πρωτεύουσας. Η γνωστή Berlinale. Η οποία «έφτασε» και ξεκινάει σήμερα τις προβολές της σε τρεις κινηματογράφους της Αθήνας (Ιντεάλ, Αστρον, Μικρόκοσμος Prince). Στη «Berlinale της Αθήνας», όπως ονομάστηκε η εκδήλωση, θα παρουσιαστούν 50 περίπου ταινίες. Ταινίες που παίχτηκαν στα διάφορα τμήματα του δεύτερου στον κόσμο φεστιβάλ (μετά τις Κάνες) κατά πολλούς!

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ταινίες που διακρίθηκαν στο Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, στο Πανόραμα, στο Forum. Θα προβληθούν, επίσης, ταινίες για παιδιά και εφήβους. Θα υπάρξει, ακόμα, ένα αφιέρωμα σε «ταινίες του '50». Ταινίες που πρωταγωνιστούν μεγάλες βεντέτες του κινηματογράφου. Ανάμεσά τους και η Μελίνα Μερκούρη, στο «Ποτέ την Κυριακή». Τέλος, υπάρχει το πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα στο σύγχρονο γερμανικό κινηματογράφο με 11 αντιπροσωπευτικές ταινίες.

Α, να μην ξεχάσουμε! Στα πλαίσια των προβολών θα παιχτούν και θα βραβευτούν (πώς θα γινόταν αλλιώς;) και «ιδιόμορφες» ταινίες. Ταινίες που έχουν θέμα τους την ομοφυλοφιλία!

Οπως αντιλαμβάνεστε, δεν μπορεί να γίνει κανένας λόγος για κριτική. Δεν έχουμε δει το μεγαλύτερο μέρος των ταινιών και, το κυριότερο, είναι τόσες πολλές που δεν υπάρχει ο αναγκαίος χώρος! Θα περιοριστούμε, λοιπόν, στην παρουσίαση και αυτή αρκετά λιγόλογη και επιλεκτική.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ
  • A PRAIRIE HOME COMPANION, του 82χρονου Ρόμπερτ Αλτμαν! Τα παρασκήνια του αμερικάνικου ραδιοφωνικού μουσικού προγράμματος (παιζόταν ταυτόχρονα σε 500 σταθμούς) A Prairei Home Companion. Ο σκηνοθέτης βραβεύτηκε στο Βερολίνο για το σύνολο της δουλιάς του.
  • INVISIBLE WAVES, του Πεν-Εκ Ραταναρούαγκ. Ο Κόζι έχει σκοτώσει την ερωμένη του. Μπαίνει σε ένα κρουαζιερόπλοιο για να το σκάσει. Εκεί θα γνωρίσει το πάθος!
  • OFFSIDE, του Ιρανού Τζαφάρ Παναχί. Η ταινία βραβεύτηκε με την Αργυρή Αρκτο. Μια προσπάθεια σάτιρας της θέσης της γυναίκας στο Ιράν.
  • SNOWCAKE, του Μαρκ Εβανς. Κάποιος σκοτώνει, χωρίς να το θέλει, τη συνοδηγό του. Βρίσκει την αυτιστική μητέρα της. Εκεί, στο πρόσωπο μιας γειτόνισσας, θα γνωρίσει τον έρωτα!
  • SOPHIE SCHOOL: THE LAST DAYS, του Μαρκ Ρόθεμουντ. Η ταινία είναι πολυβραβευμένη! Ανάμεσα στα βραβεία και αυτά του Μεγάλου Βραβείου της Επιτροπής και της Αργυρής Αρκτου για τη σκηνοθεσία! Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά ιστορικά και πολιτικά γεγονότα της Γερμανίας.
  • THE DAY I DIED, της Μάριαμ Κεσχαβάτζ. Μια ερωτική ταινία. Ενα ερωτικό τρίγωνο. Μια καλοκαιρινή μέρα στην Αργεντινή!
  • THE ELEMENTARY PARTICLES, του Οσκαρ Ρόεχλερ. Η ταινία παρακολουθεί τη διαφορετική ζωή δυο ετεροθαλών αδερφιών. Και παράλληλα σχολιάζει το κοινωνικό περιβάλλον.
  • THE WAYWARD CLOUD, του Μινγκ - Λιάνγκ Τσάι. Μια σουρεαλιστική ταινία που απέσπασε το βραβείο της Αργυρής Αρκτου και το Βραβείο των Κριτικών. Αργοί ρυθμοί, ελάχιστοι διάλογοι, φορμαλισμός!
  • U-CARMEN, E-KHAYELITSHA, του Μαρκ Ντόνφορντ Μάι. Μια ελεύθερη μεταφορά της όπερας Κάρμεν του Μπιζέ στην Αφρική και με αφρικάνικη διάλεκτο. Στην ταινία ακούγεται ολόκληρη η μουσική της όπερας!
ΠΑΝΟΡΑΜΑ
  • CONTAINER, του Λούκας Μούντισον. Ενα «πειραματικό» φιλμ με θέμα την ομοφυλοφιλία που προσπαθεί να καταγγείλει την ομοφυλοφοβία.
  • HAPPY AS ONE, της Βανέσα Γιόπ. Μια ομάδα ετερόκλητων χαρακτήρων περιφέρουν τις μοναξιές τους στο Βερολίνο. Μια προσπάθεια ερμηνείας του μικροαστικού αδιεξόδου.
  • LEONARD COHEN: I' M YOUR MAN του Λίαν Λούνσον. Πολλή μουσική και πολλά τραγούδια από πολύ γνωστούς μουσικούς και τραγουδιστές. Συναυλία - αφιέρωμα στον Λέοναρντ Κοέν.
  • LOVE SICK, του Τουντόρ Γκιουργκιού. Φιλικές, συναισθηματικές και ερωτικές σχέσεις δυο κοριτσιών στο Βουκουρέστι! Ωσπου εμφανίζεται ο αδερφός της μίας...
  • OCTOPUS ALARM, της Ελίζαμπεθ Σάρανγκ. Ενα ντοκιμαντέρ που αναφέρεται σε μια αληθινή ιστορία ενός νεαρού ερμαφρόδιτου και στην προσπάθειά του να «οριστικοποιήσει το φύλο του. Κάθε χρόνο γεννιούνται 2.000 ερμαφρόδιτα παιδιά!
  • THE COLLECTOR, του Φιλίκς Φολκ. Η ταινία πήρε το βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής! Αναφέρεται σε έναν αυταρχικό δικαστικό κλητήρα που μετά από δυο «τυχαία» γεγονότα αρχίζει να χάνει την αυτοπεποίθησή του!
  • THE HOUSE OF SAND, της Αντρούτσα Γουάντικτον. Δυο γυναίκες, μάνα και κόρη (μάνα και κόρη είναι στην πραγματικότητα και οι δυο πρωταγωνίστριες) εγκλωβίζονται στους αμμόλοφους της ερήμου στη Βόρεια Βραζιλία και αγωνίζονται να επιβιώσουν.
  • THE LAW OF DESIRE, του Πέντρο Αλμοδοβάρ. Μια άγρια ματιά σε έναν άγριο κόσμο. Τον γνωστό «αμαρτωλό» κόσμο του Αλμοδοβάρ.
  • THE PROPOSITION, του Τζον Χίλκοτ. Ενα σκληρό και καλογυρισμένο γουέστερν. Ταινία που θα συζητηθεί για την ωμότητά της, τη θαυμάσια φωτογραφία και την εξαιρετική μουσική της.
  • WILD CAMP, του Κρίστοφερ Αλί και Νίκολας Μπονιλιάρι. Μια 17χρονη και ένας 40χρονος. Η σχέση τους, το πάθος τους και οι άλλοι!
FORUM
  • BRASILEIRINHO, του Μίκα Καουρισμάκι. Ενα ντοκιμαντέρ πάνω στην αυθεντική (αστική) μουσική Choro της Βραζιλίας.
  • CONGO RIVER, του Τιερί Μισέλ. Ενα ταξίδι στον ποταμό Κόνγκο, στη μυθολογία του και στους θρύλους που τον ακολουθούν.
  • ΚΙΝΕΤΤΑ, του «δικού» μας Γιώργου Λάνθιμου. Χειμώνας στην Κινέττα. Και ένα «παράξενο» αστυνομικό παιχνίδι!
  • LOST AND FOUND, έξι νέων Ευρωπαίων σκηνοθετών. Εξι ταινίες μικρού μήκους, που αναφέρονται στα πολιτιστικά πράγματα της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ενώθηκαν σε μία!
ΤΑΙΝΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ
  • HANSEL AND CRETEL, της Αν Γουάιλντ. Μεταφορά του ομότιτλου κλασικού έργου των αδελφών Κριμ.
  • THE BLOSSOMING OF MEXICO OLIVEROS, ένα ομοφυλόφιλο αγόρι της Μανίλας ερωτεύεται έναν «ευυπόληπτο» αστυνομικό! (Τι θα δούμε ακόμα;) Η ταινία βραβεύτηκε με το φετινό βραβείο Teddy! (Βραβείο σχετικό με «ιδιόμορφες», ας τις πούμε έτσι, ταινίες)!
  • PERSY, BUFFALO BILL & I, του Αντρες Γκούσταφσον. Οι φετινές καλοκαιρινές διακοπές για τον νεαρό Ουλφ δε θα είναι όπως μέχρι σήμερα. Ενας κεραυνός σκοτώνει τον παππού του και ο μικρός γεμίζει πρωτόγνωρες εμπειρίες.
  • WINKY 'S HORSE, του Μίσκα Καμπ. Ενα εξάχρονο κοριτσάκι έρχεται αντιμέτωπο με το θάνατο ενός αλόγου. Αμέσως θέλει να αποκτήσει ένα δικό της άλογο.
ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
  • BLUE SKIN, των Αντρέα Σούλερ - Ολιβερ Ρατς. Τρεις διαφορετικοί άνθρωποι ανταμώνουν. Κοινό σημείο επαφής το τατουάζ. Φτάνει; Μια δραματοποιημένη εκατόχρονη ιστορία του τατουάζ!
  • DANCING WITH MYSELF, των Τζούντιθ Κέιλ - Αντζι Κρούσκα. Τρεις διαφορετικοί άνθρωποι χορεύουν στα κλαμπ του Βερολίνου και μέσα από το χορό προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματά τους. Η ταινία (ντοκιμαντέρ) απέσπασε ειδική μνεία το 2005.
  • DIGGING FOR BELLADONNA, της Φράνκα Ποτέντε. Βρισκόμαστε στα 1918. Οι ήρωες της ταινίας είναι βωβοί και η νεαρή Σέσιλι, φυσικά. Μια μέρα ανακαλύπτουν μια θαμμένη μούμια. Ξετυλίγουν τις γάζες και από μέσα βγαίνει ένας σημερινός πανκ. Η Σέσιλι τον ερωτεύεται!
  • ESPERANZA, του Ζσολτ Μπακς. Ενα πλοίο αναχωρεί από το Ροστόκ για την Κοπεγχάγη αφήνοντας πίσω του μια ομάδα καθυστερημένων επιβατών. Οι οποίοι, έχοντας άμεσους λόγους να ταξιδέψουν αναγκάζονται να ναυλώσουν ένα παλιό σκάφος αναψυχής. Και αρχίζει η περιπέτεια...
  • KATHARINA BULLIN: AND I THOUGHT WAS GREATEST, του Μάρκους Γουέλς. Ενα φιλμ - καταγγελία για τη χρήση των αναβολικών και των κάθε λογής ντόπινγκ στον αθλητισμό.
  • ΚΙΚΙ & TIGER, του Αλέν Γκσπόνερ. Η ταινία αφηγείται αληθινά γεγονότα. Ενας Κοσσοβάρος και ένας Σέρβος στη Γερμανία. Δυο αχώριστοι φίλοι! Μέχρι που η καχυποψία μπαίνει ανάμεσά τους!
  • MEASURES TO BETTER THE WORLD, των Τζον Χίντζερ - Τζάκομπ Χούφνερ. Μια σουρεαλιστική κωμωδία για την προσπάθεια της Γερμανίας να «βοηθήσει» τον κόσμο να γίνει καλύτερος!
  • SCIENCE FICTION, του Φρανς Μιούλερ. Δυο διαφορετικοί ανθρώπινοι χαρακτήρες, δυο διστακτικοί άνθρωποι, μόλις βρεθούν σε «κατάλληλες» συνθήκες αρπάζουν τη ζωή στα χέρια τους.
  • 80.000 SHOTS, Μάνφρεντ Γουόλδερ. Η ταινία παρακολουθεί τις εργασίες που έγιναν από το 1990 έως το 2000 στο κέντρο του Βερολίνου. Εργασίες που άλλαξαν την όψη της πόλης!
  • THEY 'VE GOT KNUT, του Στέφαν Κρόνχμερ. Γερμανία 1983. Η πολιτική σε πρώτο πλάνο. Ενα ζευγάρι ζει στον «κόσμο» του. Ξαφνικά το ζευγάρι περιτριγυρίζεται από μια ομάδα ενεργών πολιτικά πολιτών. Το ζευγάρι βλέπει πως ο κόσμος είναι ...μεγαλύτερος!
  • EN ROUTE, του Ιαν Κνούγκερ. Ενας αλήτης και μια απλή οικογένεια (πατέρας, μάνα, παιδί). Ανταμώνουν σε διακοπές. Ανάμεσά τους αναπτύσσεται μια φιλία. Μπορεί αυτό να συμβεί;
  • BAREFOOT, του Τιλ Σχουίνγκερ. Ενας απροσάρμοστος νέος επιτέλους βρίσκει δουλιά σε ένα ψυχιατρείο. Εκεί γνωρίζει μια ψυχασθενή. Την σώνει από μια αυτοκτονία. Οταν τη βοηθούσε δε σκεπτόταν τις συνέπειες της πράξης του. Η βοήθεια που της προσέφερε τον «έμπλεξε», τελικά, σε μια πρωτόγνωρη για εκείνον κατάσταση.
ΟΙ ΝΤΙΒΕΣ

Η Τζούντι Γκάρλαντ στο «A Star Is Born»
Η Τζούντι Γκάρλαντ στο «A Star Is Born»
Η Μελίνα Μερκούρη, στο «Ποτέ την Κυριακή», του Ζυλ Ντασσέν, η Μπριζίτ Μπαρντό, στο «And God Created Woman» (Ο Θεός Επλασε τη Γυναίκα), του Ροζέ Βαντίμ, η Τζούντι Γκάρλαντ στο «A Star Is Born», (Ενα Αστέρι Γεννιέται), του Τζορτζ Κιούκορ, η εκπληκτική πράγματι Αννα Μανιάνι στο περίφημο «Bellissima», του Λουκίνο Βισκόντι, η Σοφία Λόρεν στο «Too Bad, She Is Bad», του Αλεσάντρο Μπλαζίτι, η Χάριετ Αντερσον, στο πολύ καλό «Summer With Monica», (Καλοκαίρι με τη Μόνικα) και η Ινγκριτ Μπάργκμαν, στο «Journey To Italy» (Ταξίδι στην Ιταλία), του Ρομπέρτο Ροσελίνι.

Μαζί με τις Ντίβες παίζουν στις παραπάνω ταινίες πολλοί γνωστοί και καλοί ηθοποιοί: Μαρτσέλο Μαστρογιάννι, Τζορτζ Σάντερς, Βιτόριο Ντε Σίκα, Ζαν Λουί Τρενιντιάν, Τζέιμς Μέισον, Βάλτερ Κιάρι, Τίτος Βανδής, Γιώργος Φούντας.

Οι παραπάνω ταινίες, τις οποίες υπογράφουν όπως είδαμε μεγάλα ονόματα, πέρασαν, η κάθε μια για τους δικούς της λόγους, στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ