Πέμπτη 4 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Συνέχεια

Μερικά από τα προηγούμενα χρόνια, ιδιαίτερα στη δεκαετία του '90, όταν γιόρταζα στη Union Square (Πλατεία της Ενωσης) στη Νέα Υόρκη, την Πρωτομαγιά, έβγαζα φωτογραφίες και τις έστελνα στο Χαρίλαο Φλωράκη. Παρ' όλο ότι ήταν θλιβερές, εξαιτίας του συρρικνωμένου όγκου των συγκεντρώσεων, τις έστελνα συμβολικά. Η σπίθα δεν έχει σβήσει. Η φωτιά θα φούντωνε και πάλι.

Οταν μετέφραζα το βιβλίο του Ουόλτερ Μπερνστίν, «Αναμνήσεις από τη Μαύρη Λίστα», έκλαιγα όταν ξαναβρέθηκα διανοητικά στην ίδια πλατεία την Πρωτομαγιά που θα εκτελούσαν τους Ρόζενμπεργκ. Ηταν γεμάτη κόσμο που έκλαιγε φανερά.

Αυτή την Πρωτομαγιά, η πλατεία δε χωρούσε τους εργάτες, τους νόμιμους και μη μετανάστες, το λαό που διαδήλωνε για την Κόκκινη Πρωτομαγιά, βαμμένη με αίμα στο Σικάγο εκατόν είκοσι χρόνια πριν. Οι εργάτες από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής είχαν έρθει με τα δικά τους συνθήματα:

- Οι μετανάστες δεν είναι εγκληματίες.

- Οι μετανάστες είναι εργάτες.

- Οι εργάτες προσφέρουν στην οικονομία αυτής της χώρας.

- Η Αμερική χτίστηκε από τους εργάτες.

- Ιδιοι εργατικοί νόμοι για όλους.

Θυμήθηκα την Κατερίνα Γώγου, ποιήτρια που δε ζει πια, που μού είχε γράψει πριν χρόνια: «Θέλω να έρθω στη χώρα της εργατιάς». Δεν ήρθε. Της χρωστούσα αυτή τη μνήμη.

Στα συνθήματά τους οι εργάτες κρατάνε το όνομά τους: Εργατική τάξη. Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουν τον τίτλο τους. Η Πλατεία ζούσε σε άλλους ρυθμούς.

- Λαοί ενωμένοι ποτέ νικημένοι.

- Νέα Υόρκη των Μεταναστών.

- Νέα Υόρκη των Εργατών.

- Είμαστε Αμερικανοί.

Η πρώτη πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα, η αγαπημένη μας και αξέχαστη Μίρτα, δεν υπάρχει πια, που περνούσε, μόνη ή οικογενειακώς, τις Κυριακές της στο σπίτι της αδελφής μου, πολλές φορές μας έλεγε: Οι μεγάλες αλλαγές, η επανάσταση στην Αμερική θα έρθει καθώς οι λαοί της Λατινικής Αμερικής θα ανεβαίνουν από το Νότο στο Βορρά. Εμείς είμαστε Αμερικανοί, αυτή η Ηπειρος είναι δική μας.

Η τελευταία Πρωτομαγιά ήταν αλλιώτικη από τις προηγούμενες. Οι μετανάστες εργάτες, περίπου είκοσι εκατομμύρια, τινάζουν από πάνω τους φόβους και προκαταλήψεις και βγαίνουν στους δρόμους, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους.

Ενας από τους οργανωτές μού είπε: Αυτό είναι το πιο σπουδαίο. Να βγουν οι άνθρωποι στους δρόμους. Βρισκόμουν ανάμεσα σε Μεξικάνους εργάτες, που από τις πολλές ώρες δουλιάς και την κούραση δεν έχουν την ευκαιρία να μάθουν ούτε τη γλώσσα της χώρας, την οποία ποτίζουν με τον ιδρώτα τους.

Ηταν μια μέρα γεμάτη απαιτήσεις. Για μένα μια μέρα, επίσης, με αναμνήσεις.


Ιωάννα ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ