Πέμπτη 4 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Δέσμη μέτρων για την αντισεισμική θωράκιση

Καταγγέλλει την πολιτική της «μονοκαλλιέργειας του τουρισμού», που προωθούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με συνέπεια την ενίσχυση της επιθετικότητας του κεφαλαίου και τη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων

Eurokinissi

Την πολιτική που ασκήθηκε τα τελευταία χρόνια από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, με μοντέλο ανάπτυξης τη «μονοκαλλιέργεια του τουρισμού», πολιτική που έχει προτεραιότητά της τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων και που αδιαφορεί εγκληματικά για την αντισεισμική θωράκιση του νησιού, καταγγέλλει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου με υπόμνημά του προς το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, τον ΟΑΕΔ, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τα κόμματα και τα ΜΜΕ, με αφορμή τη σεισμική έξαρση στη Ζάκυνθο.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κάνει ισχυρότερους και επιθετικότερους τους επιχειρηματίες, τη στιγμή που η ανεργία, η υποαπασχόληση, η δουλιά χωρίς ρεπό κι ασφάλιση θεριεύουν, φέρνουν νέα αδιέξοδα στους αυτοαπασχολούμενους και στους μικρομεσαίους αγρότες, ενώ αρκούν κάποιοι μικροί σχετικά σεισμοί για να αδειάσει το νησί και να μείνουν χιλιάδες εργαζόμενοι άνεργοι και χιλιάδες μικρομάγαζα χωρίς πελάτες.

Υπάρχει, όμως, και ο δρόμος ανάπτυξης που στόχο έχει την ικανοποίηση του συνόλου των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, τονίζεται. Που αντιμετωπίζει την τουριστική ανάπτυξη όχι σαν «μονοκαλλιέργεια», αλλά σε αναλογία με την παραγωγή και την υποδομή του νησιού, σε αναλογία με τις ανάγκες εκπαίδευσης και ειδίκευσης του εργατικού δυναμικού και σε ισορροπία με τη φύση.

Ουσιαστικά μέτρα

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου απαιτεί μεταξύ άλλων από τις αρμόδιες αρχές:

  • Αμεσους αντισεισμικούς ελέγχους δημόσιων κτιρίων, χώρων συγκέντρωσης του λαού και της νεολαίας, των μεγάλων ξενοδοχείων, των σούπερ μάρκετ, των υποδομών και των μνημείων του νησιού
  • Καταγραφή και έρευνα της σεισμικής επικινδυνότητας στη Ζάκυνθο. Αξιοποίηση ειδικών επιστημόνων και γενναία χρηματοδότηση των ερευνών
  • Διαμόρφωση ειδικών όρων πολεοδομίας και κατασκευής κτιρίων
  • Ελεγχο από δημόσιο φορέα της εφαρμογής των θεσπισμένων ειδικών όρων, της ποιότητας των υλικών με αυστηρές ποινές στους παραβάτες. Σήμερα οι έλεγχοι αυτοί επαφίενται στην καλή διάθεση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας
  • Επαναλειτουργία του ΤΑΣ Ζακύνθου
  • Σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών ενός σεισμού
  • Συνεχή ενημέρωση των κατοίκων, τόσο ατομικά, όσο και σε επίπεδο σχολείου, χώρου δουλιάς, χωριού και δήμου.
Για την ανακούφιση εργαζομένων και ανέργων

Παράλληλα, απαιτούνται μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των ανέργων, με έκτακτο επίδομα 2.000 ευρώ στους ξενοδοχοϋπαλλήλους και εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα που έχουν γραφτεί από την περασμένη χρονιά στο Ταμείο Ανεργίας και δεν έχουν βρει ακόμα δουλιά. Επιδότηση όλων των ανέργων με μηνιαίο επίδομα στο 80% του κατώτερου μισθού που διεκδικεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα (1.040 ευρώ το μήνα). Υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου και άμεση αποζημίωση στο σύνολο του κόστους των πληγεισών κατοικιών και της επαγγελματικής εγκατάστασης των αυτοαπασχολουμένων από τυχόν φθορές λόγω των σεισμών.

Αυτά τα μέτρα θα ενισχύσουν τους αυτοαπασχολούμενους, θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του σεισμού σε κάθε λαϊκό νοικοκυριό. Αντίθετα, τα κίνητρα στην πλουτοκρατία, οι προβολές κι η διαφήμιση φέρνουν πλούτο στις τσέπες των τουρ-οπερέιτορς και των μεγαλοξενοδόχων, τονίζει το Εργατικό Κέντρο.

«Απαιτούμε - καταλήγει - ανάπτυξη με κριτήριο την ικανοποίηση του συνόλου των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και όχι το κέρδος».

  • Με επιστολή της προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομίας, Ανάπτυξης, Απασχόλησης και Τουριστικής Ανάπτυξης, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ζητά να κηρυχτεί η Ζάκυνθος σεισμόπληκτη, προκειμένου οι επιχειρήσεις του νησιού «να τύχουν των ευεργετικών διατάξεων που προβλέπονται και να αντιμετωπίσουν τα μείζονα έκτακτα οικονομικά προβλήματα που προέκυψαν».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ