ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Μάη 2006
Σελ. /32
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
«Αγκαζέ» με τους επιχειρηματίες

Η χτεσινή πρώτη προεκλογική ομιλία του υποψήφιου δημάρχου Αθήνας της ΝΔ έδωσε μια πρώτη γεύση από τα «οράματά» του, που είναι ήδη εφιάλτης για τους εργαζόμενους και τη λαϊκή οικογένεια

Για τη δημοτική αστυνομία μπορεί να μην έγινε ιδιαίτερη αναφορά, ωστόσο είναι ένας τομέας που σίγουρα έχει σχέδια παραπέρα ενίσχυσης, ανάλογα με την πρακτική της Ντ. Μπακογιάννη

Eurokinissi

Για τη δημοτική αστυνομία μπορεί να μην έγινε ιδιαίτερη αναφορά, ωστόσο είναι ένας τομέας που σίγουρα έχει σχέδια παραπέρα ενίσχυσης, ανάλογα με την πρακτική της Ντ. Μπακογιάννη
Ανοιχτό κάλεσμα προς τους επιχειρηματίες για να συνδιαχειριστούν από κοινού το Δήμο της Αθήνας απηύθυνε, χτες, ο στηριζόμενος από τη ΝΔ υποψήφιος δήμαρχος της πόλης, Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας στην πρώτη του προεκλογική συγκέντρωση σε κεντρικό ξενοδοχείο. Μια ομιλία-πρόσκληση προς το μεγάλο κεφάλαιο, που δείχνει πως και ο ίδιος οραματίζεται να συνεχίσει την ίδια πολιτική που ασκείται μέχρι σήμερα και που πλήττει βάναυσα τους εργαζόμενους και τη λαϊκή οικογένεια.

  • «Οχι μόνο δε θα αρνηθούμε, αλλά θα επιδιώξουμε τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα»
  • «Καλώ όλους τους οικονομικά ισχυρούς που θέλουν να αφήσουν το αποτύπωμά τους στην ιστορία αυτής της πόλης, να αγοράσουν οικόπεδα, να γκρεμίσουν υποβαθμισμένα κτίρια, να φτιάξουν ανάσες ζωής για τους πολίτες, κήπους που θα πάρουν το όνομά τους»
  • «Ο δήμος έχει οικόπεδα αναξιοποίητα που συνήθως καταλήγουν μικροί σκουπιδότοποι στις γειτονιές. Γιατί να μη δώσουμε τη δυνατότητα στον ιδιωτικό τομέα να επενδύσει σε αυτά ώστε να διαμορφωθούν σε παιδικούς σταθμούς, σε χώρους άθλησης, σε παιδικές χαρές, σε εργαστήρια καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων;»

Οι παραπάνω φράσεις του Νικήτα Κακλαμάνη ξεκαθαρίζουν ορθά-κοφτά για ποιους θέλει να «δουλέψει». Εδειξε ξεκάθαρα για τα συμφέροντα ποιων νοιάζεται. Και η πλουτοκρατία θα χαίρεται γι' αυτό. Πράγμα έτσι κι αλλιώς γνωστό, αφού το κόμμα του στηρίζει απόλυτα ακριβώς τα συμφέροντά της. Είναι χαρακτηριστικό ότι, χτες, η αίθουσα όπου έγινε η εκδήλωση κατακλύστηκε από αρκετούς μεγαλοεπιχειρηματίες, συνθέτοντας έτσι το κατάλληλο ακροατήριο για τον κατάλληλο ομιλητή...

Και παρά τα όποια διανθίσματα περί «αλλαγών», «ρομαντισμού», «συναισθηματισμού» και «αθόρυβης επανάστασης», τίποτα από όσα είπε δεν ξεφεύγει ούτε χιλιοστό από το ωμό αντιλαϊκό μοντέλο που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τις δημοτικές αρχές που στηρίζουν αυτά τα κόμματα στο Δήμο της Αθήνας σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Αλλωστε, για να γίνει πράξη αυτή η «συνεργασία» με το μεγάλο κεφάλαιο, ο Νικ. Κακλαμάνης έχει στη διάθεσή του όλο το νομοθετικό οπλοστάσιο - από τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, μέχρι τα λεγόμενα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα - που ψήφισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Οπως του Ψυρρή

Παρουσιάζοντας το πρότυπο της Αθήνας που «οραματίζεται», αναφέρθηκε στην περιοχή του Ψυρρή: «Η σημερινή της μορφή», είπε, «προήλθε όχι από νομοθετικά διατάγματα, αλλά από τους μηχανισμούς της αγοράς. Η αγορά είναι εκείνη που θα αναβαθμίσει ή θα υποβαθμίσει έναν τόπο». Η «ελεύθερη αγορά», δηλαδή, που ενισχύει τους επιχειρηματίες και συρρικνώνει τα λαϊκά εισοδήματα, δημιουργεί ακρίβεια, τσαλαπατά τα εργασιακά δικαιώματα, δημιούργησε μια Αθήνα γεμάτη τσιμέντο και νέφος, «φαλακρή» από πράσινο και ελεύθερους χώρους, γεμάτη προβλήματα, όπως το κυκλοφοριακό, θα τη ...σώσει, κατά τον Ν. Κακλαμάνη!

Και συνέχισε λέγοντας πως αν σε μια γειτονιά αλλάξουν «5-6 νευραλγικά στοιχεία, θα δημιουργήσουν αλυσιδωτή αντίδραση και θα οδηγήσουν και τα υπόλοιπα σε αλλαγή». Η περιοχή που εξαναγκάστηκαν σε διωγμό αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, για να πάρουν τη θέση τους επιχειρήσεις «διασκέδασης» για τα υψηλά εισοδήματα, είναι η πρόταση του Νικ. Κακλαμάνη για το πώς μπορούν να αναβαθμιστούν οι γειτονιές της Αθήνας.

Παράλληλα, έστειλε σαφές μήνυμα στους επίδοξους «επενδυτές» ότι δεν περιμένει νομοθετικά διατάγματα. Θα ενισχύσει ως δημοτική αρχή τις «παρεμβάσεις» των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Αρπακτικά - «ευεργέτες»

Εκτός από το «μαστίγιο», όμως, ο Νικ. Κακλαμάνης είχε και το «καρότο». «Καλώ όλους τους οικονομικά ισχυρούς», είπε, «που θέλουν να αφήσουν το αποτύπωμά τους στην ιστορία αυτής της πόλης, να αγοράσουν οικόπεδα, να γκρεμίσουν υποβαθμισμένα κτίρια, να φτιάξουν ανάσες ζωής για τους πολίτες, κήπους που θα πάρουν και το όνομά τους(!!)». Αφού, λοιπόν, θα δράσουν πρώτα ως αρπακτικά, και με το αζημίωτο αφού οι επιχειρηματίες θα εκμεταλλεύονται αυτούς τους χώρους κερδίζοντας από τους χρήστες τους, στη συνέχεια θα μπουν και τα ονόματά τους στην «ιστορία»...

Ακόμα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις «Μητροπολιτικές δομές», λέγοντας πως «θα πρέπει θέματα, όπως οι συγκοινωνίες, η καθαριότητα και πολλά άλλα, να αντιμετωπίζονται από έναν κοινό φορέα στον οποίον ο Δήμος Αθηναίων να έχει συντονιστικό ρόλο». Συντονιστικό αφού τα υπόλοιπα θα τα αναλάβουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Δηλαδή, όλα τα αντιλαϊκά σχέδια που σχεδιάζονται για το Δήμο Αθηναίων να περνούν και σε άλλους δήμους του Λεκανοπεδίου...

Περιοδείες και συγκεντρώσεις
  • Εκδήλωση διοργανώνει η «Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Αίγινας», σήμερα Παρασκευή στις 7 μ.μ., στον Πύργο του Μάρκελλου. Θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Νίκος Σιμερδάνης. Θα χαιρετίσει ο υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Κώστας Τζατζάνης.
  • Σε εκδήλωση - συζήτηση καλεί σήμερα Παρασκευή στις 8 μ.μ. η «Πρωτοβουλία Δήμου Αρκαλοχωρίου» νομού Ηρακλείου. Η εκδήλωση θα γίνει στο δημοτικό σχολείο της περιοχής.
  • Εκδήλωση διοργανώνει αύριο Σάββατο 6 Μάη η «Δημοκρατική Ενότητα Μαρκόπουλου - Πόρτο Ράφτη», στις 7 μ.μ. στο Δημαρχείο Μαρκόπουλου.
  • Εκδήλωση της ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ την Κυριακή 7 Μάη στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
  • Συγκέντρωση, πραγματοποιεί την Κυριακή 7 Μάη, στις 10.30 π.μ., η «Δημοκρατική Συνεργασία Πετρούπολης» στο Κλειστό Γυμναστήριο (Κ. Βάρναλη και Βέργου). Θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Πετρούπολης Γιώργος Γιώγος.
  • Εκδήλωση πραγματοποιεί η Δημοτική Κίνηση «Πέραμα Σύγχρονη Πόλη», τη Δευτέρα 8 Μάη, στις 7 μ.μ., στην Ενωση Ποντίων (Λ. Ειρήνης 211). Θα μιλήσουν ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Πατσιλινάκος και η νομαρχιακή σύμβουλος της ΝΑΣ Ελένη Παπαδοπούλου.
  • Εκδήλωση - συζήτηση διοργανώνουν, τη Δευτέρα 8 Μάη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου, η ΝΑΣ και η ΔΑΣ Ρεθύμνου, με θέμα την καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση του νομού με το λιμάνι του Πειραιά. Παρέμβαση θα κάνει ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, πρόεδρος του ναυτεργατικού σωματείου ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και υποψήφιος νομάρχης Πειραιά.
  • Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί η ΝΑΣ Ηρακλείου, τη Δευτέρα 8 Μάη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δήμου «Α. Παπανδρέου».
  • Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», διοργανώνει την Τετάρτη 10 Μάη, στις 7.30 μ.μ., συγκέντρωση με θέμα: «Οι αντιδραστικές εξελίξεις στην Παιδεία και οι νομαρχιακές - δημοτικές εκλογές». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο (Πλ. Κυψέλης & Καλογερά) με ομιλητή τον υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας Σπύρο Χαλβατζή.
Οσα οραματίζεται είναι ήδη εφιάλτης

Η πολιτική που επιθυμεί να ασκήσει ο Νικ. Κακλαμάνης ήδη υλοποιείται. Μερικά από τα αποτελέσματά της - για τα οποία απέφυγε να μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος της ΝΔ - είναι:

  • Η διοίκηση του Δήμου της Αθήνας να πραγματοποιεί κάθε χρόνο το «φόρουμ», όπως το αποκαλεί, για την «απασχόληση και την επιχειρηματικότητα», λειτουργώντας ως μεσάζων για να βρίσκουν οι επιχειρηματίες της πόλης φτηνά εργατικά χέρια!
  • Υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου, τα λεγόμενα δημοτικά γκαράζ και το πρόγραμμα ανακύκλωσης να ανατίθενται σε ιδιώτες με σημαντική οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων είτε από τη χρήση τέτοιων έργων είτε μέσω της φορολόγησης που επιβάλλει ο δήμος.
  • Ελεύθεροι χώροι όπως το κτήμα Θων ή ο Ελαιώνας να παραχωρούνται σε μεγαλοκατασκευαστές ή στην ποδοσφαιρική επιχείρηση του Παναθηναϊκού (σ.σ. στελέχη της εταιρίας βρέθηκαν χτες στο ...«πλευρό» του Ν. Κακλαμάνη) για να κατασκευάσει γήπεδο και εμπορικές δραστηριότητες.
  • Τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς αυξήθηκαν κατά 200% την τελευταία τετραετία. Για το σχολικό έτος 2005-2006 περίπου 2.000 αιτήσεις γονέων απορρίφτηκαν. Στο δήμο δεν έχει κατασκευαστεί παιδικός σταθμός εδώ και 15 χρόνια!
  • Οι φόροι καθαριότητας και φωτισμού που επιβάλλονται στους εργαζόμενους τα τελευταία 10 χρόνια έχουν αυξηθεί και κατά 94% για τα σπίτια και 98% για τα καταστήματα.
  • Η διοίκηση του δήμου προσέλαβε 495 δημοτικούς αστυνομικούς. Υπέγραψε μνημόνιο Συνεργασίας με την ΕΛ.ΑΣ. για κοινή δράση δημοτικής αστυνομίας και ΕΛ.ΑΣ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ