ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Μάη 2006
Σελ. /32
«Ενότητα στο πρόβλημα»

Του Στάθη από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Του Στάθη από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι:

Τι είναι, κατά τον ΣΥΝ, τα «κοινωνικά κινήματα»; «Μια ρεαλιστική δυνατότητα πολλαπλής εναλλακτικής πρότασης», απαντά ο Κωνσταντόπουλος, κηρύσσοντας το τέλος του «παραδοσιακού εργατισμού» και του «κλασικού συνδικαλισμού».

«Εχουμε κοινούς στόχους», συμπληρώνει, απευθυνόμενος στο Φόρουμ, ο Γ. Παπανδρέου, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ομολογώντας ότι το Φόρουμ δεν είναι άλλο τίποτα από το φυσικό χώρο του ΠΑΣΟΚ (τόσο χρήμα, δεν επενδύεται τζάμπα...).

Και για να μην παρερμηνευτούν οι «κοινοί στόχοι», απαρίθμησε ορισμένους: Ισχυρά επαγγελματικά ταμεία ασφάλισης, περικοπές στα βαριά και ανθυγιεινά, να αγοράζουν τα Ταμεία υπηρεσίες από τους ιδιώτες στο χώρο της Υγείας, σύνταξη ΟΓΑ για όλους, ανταποδοτικές συντάξεις για να παραμένουν «εθελοντικά» περισσότερο στη δουλιά οι εργαζόμενοι.

«Χαράς ευαγγέλια» για τα παπαγαλάκια, που είδαν το ΠΑΣΟΚ να ξαναβρίσκει το ...λαϊκό του εαυτό!

Πώς του παίρνουν έτσι το ψωμί μέσα απ' το στόμα... Για τον Αλαβάνο ο λόγος. Που μετά τα παραπάνω ξέμεινε από ατάκες, που να αφορούν στην «ενότητα στο πρόβλημα».

Ε, κάτι έπρεπε να συμπληρώσει. Τι άλλο από το μόνο που ξέρει να κάνει; Εγκαλεί, λοιπόν, το ΚΚΕ, γιατί αποκαλύπτει και την πολιτική, αλλά και την οικονομική εξάρτηση του Φόρουμ ακριβώς απ' αυτούς που δηλώνει ότι πολεμά: Τη σοσιαλδημοκρατία, ως αυθεντικό υπερασπιστή του ιμπεριαλισμού.

Και με νόημα ο Αλέκος σημειώνει ό,τι χρόνια πριν σημείωναν άλλοι ομοτράπεζοί του: Τι δουλιά έχουν ανάμεσά μας οι κομμουνιστές;

Μοιραία θα επέστρεφε εκεί απ' όπου ξεκίνησε: Τότε που αξίωνε, μαζί με τ' άλλα παλικάρια, τη διάλυση του ΚΚΕ. Δεν τους έκατσε, επιμένει...

Εντελώς συμπτωματικά, ένας από αυτούς με τους οποίους το Φόρουμ έχει «κοινούς στόχους», μόλις βγήκε μπόχα σάπιου κρέατος στον αέρα, έσπευσε να πει ότι τον συκοφαντούν.

Εντελώς συμπτωματικά, μια αναλύτρια, μιλώντας για την καπιταλιστική ανάπτυξη στην ΕΕ, είπε αυτό που ο κόσμος το 'χει τούμπανο: Το σάπιο σύστημά τους πάσχει από μια «ανισόρροπη» ανάπτυξη που δεν είναι διατηρήσιμη.

Μα, κάθε σάπιο, κάποια στιγμή, παύει να είναι διατηρήσιμο. Ας ρωτήσει και τον Αλέκο.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ;
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ ΔΕΝ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ

ΜΙΑ «ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ»: «Οι κοινωνικές αντιθέσεις, οι πολιτικές αντιφάσεις και οι στρατηγικές περιπλοκές της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης δεν αντιμετωπίζονται με τον παραδοσιακό εργατισμό, τον κλασικό συνδικαλισμό, τον κομματικό ηγεμονισμό, την ομογενοποίηση των κοινωνιών και τη χειραγώγηση των πολιτών. Τα νέα κοινωνικά κινήματα αντιπροσωπεύουν μια ρεαλιστική δυνατότητα πολλαπλής εναλλακτικής πρότασης» (ο Νίκος Κωνσταντόπουλος στο Φόρουμ / «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

...ΜΕ ΚΟΙΝΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ: «Μήνυμα για ενεργό παρουσία των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ στις εκδηλώσεις του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ έστειλε χθες ο Γ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας μάλιστα τους κοινούς στόχους που υπάρχουν για τα περισσότερα παγκόσμια προβλήματα με τη Σοσιαλιστική Διεθνή» (η είδηση στα «ΝΕΑ»).

...ΚΑΙ ΚΟΙΝΟ ΕΧΘΡΟ: «Η μόνη δύναμη η οποία, όχι μόνο κάνει κριτική στο Φόρουμ, μιλώντας ακόμη και για χρηματοδότηση από πηγές του ιμπεριαλισμού, μιλώντας για μια συνάντηση που στηρίζει το γαλλογερμανικό ιμπεριαλισμό, είναι μία δύναμη, ένα κόμμα, το ΚΚΕ, το οποίο συμμετέχει στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς» (ο Α. Αλαβάνος στο Φόρουμ / «ΑΥΓΗ»).

...ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΣΑΠΙΟ: «Ο αδελφός του νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα, κ. Χαράλαμπος Μίχας, έμπορος κρεάτων, φαίνεται να είναι ο προμηθευτής νωπών κρεάτων (...) όπου κατασχέθηκαν αρνιά και κατσίκια γιατί παρουσίαζαν επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία αλλοιώσεις (αλλοίωση οργανοληπτικών χαρακτήρων με δυσάρεστη οσμή, γλοιώδες επίστρωμα στη θωρακική και κοιλιακή χώρα). Αμέσως μετά την αποκάλυψη ο νομάρχης Πειραιά κ. Γιάννης Μίχας δήλωσε στην "Κ" ότι πρόκειται για προσπάθεια σπίλωσης του ονόματός του» (το ρεπορτάζ στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

...ΕΙΝΑΙ ΜΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟ: «Οι επιχειρήσεις πηγαίνουν καλά, αλλά οι καταναλωτές δε συμμερίζονται την αισιοδοξία τους, με αποτέλεσμα να έχουμε μια "ανισόρροπη" ανάπτυξη που ίσως να μην είναι διατηρήσιμη...» (η Σάντρα Πέτκοφ, της Lehman Brothers / «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΟΛΑ ΓΙΑ... ΚΕΡΔΗ του κεφαλαίου - του ΝΑΤΟ - της ΕΕ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ξένες υπηρεσίες εμπλέκονται στις υποκλοπές

ΕΘΝΟΣ: ΣΤΙΣ ΗΠΑ η «φωλιά» των κοριών

ΤΑ ΝΕΑ: Αποκάλυψη τώρα για Τσαλικίδη - CIA

ΤΟ ΒΗΜΑ: Αμερικανική υπηρεσία άκουγε τις υποκλοπές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΚΟΡΙΟΣ καλεί ΗΠΑ

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΒΟΜΒΑ» για τις υποκλοπές

ΑΥΡΙΑΝΗ: ERICSSON ΚΑΙ NSA ΕΚΑΝΑΝ ΤΙΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΣΤΙΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ και άλλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΝΟΙΚΤΑ πρωί και απόγευμα οι δημόσιες υπηρεσίες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΘΑΥΜΑΤΑ ΓΙΟΚ

Η ΧΩΡΑ: Σκληρή στάση Καραμανλή απέναντι στην Τουρκία

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ξένος επενδυτής στον ΟΤΕ

ΑΥΓΗ: Η Ευρώπη των κινημάτων κατά πολέμου και Μπους

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η ΝΙΚΗ ανήκει στον Νικήτα

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Αντιγράφει τη ΝΔ ή τον αντιγράφει η ΝΔ;

«Ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε χτες ένα πλαίσιο δέκα προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό (...) μεταξύ των προτάσεων κυρίαρχη θέση έχουν εκείνες για τη θεσμοθέτηση εθνικής κατώτατης σύνταξης για όλους τους πολίτες και για την καθιέρωση κινήτρων μέσω μιας στέρεης ανταποδοτικής βάσης στις εισφορές, για αποθάρρυνση της πρόωρης συνταξιοδότησης και ενθάρρυνση της παραμονής στην εργασία» (το ρεπορτάζ στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Η ΝΔ, πάντως, αντιγράφει το ΠΑΣΟΚ

«Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο της ανεξαρτησίας από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, έστω κι αν ο δρόμος αυτός οδηγεί σε σύγκρουση μαζί τους. Οι επιχειρηματίες από την πλευρά τους, πρέπει να σεβαστούν ένα πλαίσιο αρχών και αξιών και την ανάγκη εφαρμογής μιας κοινωνικής πολιτικής που δεν αντίκειται στο στόχο της ανάπτυξης και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας» (Από το κύριο άρθρο στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

Αλί σ' όσους δεν ανήκουν στους «εθνικούς ευεργέτες»

«"Το "Αλέξανδρος Τ." είχε φοβερά προβλήματα. Είχε κολλήσει το τιμόνι. Είχε φύγει η άγκυρα. Επαθε κρακ στα διπύθμενα. Για να πάθει το κρακ προφανώς είχε πρόβλημα στις λαμαρίνες". Οργισμένη μιλά η σύζυγος του καπετάνιου. Ο αδερφός της συζύγου του καπετάνιου δήλωσε: "Είναι φοβερό. Δεν έστειλαν ρυμουλκό, καθυστέρησαν, εγκλημάτησαν για τα λεφτά, θυσίασαν ζωές στον βωμό του κέρδους"» (το ρεπορτάζ στο «ΕΘΝΟΣ»).

«Πίνω και μεθώ»

«Εγώ την μπαναλιτέ την αγάπησα, αλλά όχι εκείνη της ιθύνουσας τάξης, μα αυτή του απλού ανθρώπου, που του φτάνει ένα κρασάκι για να 'ναι δικός του ο κόσμος όλος» (ο Α. Δαμιανός, κάποτε/ «ΤΑ ΝΕΑ»)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ