ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Αποδίδει η ένταση της εκμετάλλευσης

Ικανοποιημένοι εμφανίστηκαν ο υπουργός Ανάπτυξης και οι βιομήχανοι Βόρειας Ελλάδας, για την πορεία της ανταγωνιστικότητας, ενώ οι μεγαλοεπιχειρηματίες αξιώνουν και νέα αντιλαϊκά μέτρα

Η «συνταγή» λιτότητα για τον λαό, η αφαίρεση εργασιακών κατακτήσεων και η «άνευ όρων» στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου, φέρνουν αποτελέσματα. Ετσι, η θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο πίνακα...«ανταγωνιστικότητας», βελτιώθηκε κατά 8 θέσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Επετηρίδας για την Ανταγωνιστικότητα του οργανισμού «IMD», που παρουσιάστηκαν χτες. Στη συνολική κατάταξη «ανέβηκε» στην 42η θέση από την 50η το 2005.

Τα παραπάνω στοιχεία, αποτυπώνουν - με το δικό τους τρόπο - την ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων (που στηρίχτηκε από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές) για την παραπέρα ενίσχυση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Περιχαρής ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας δήλωσε πως η βελτίωση αυτή «είναι μόνο η ένδειξη ότι βρισκόμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν επαναπαυόμαστε. Προωθούμε τις τομές και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος και που επιδοκιμάζει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της χώρας»... Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, εμφάνισε τους εργαζόμενους να επικροτούν την ένταση της εκμετάλλευσής τους από τους μεγαλοεπιχειρηματίες και γενικότερα το κεφάλαιο.

Ανάλογο ήταν το συμπέρασμα και της ηγεσίας του Συνδέσμου Βιομηχάνων της Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ), η οποία αφού εξέφρασε την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας, αξίωσε μέτρα για την παραπέρα εκμετάλλευση των εργαζομένων προκειμένου να... προκόψει ο τόπος και να γεμίσουν ακόμη περισσότερο οι τσέπες των κεφαλαιοκρατών. Ετσι, αφού επισήμαναν, ότι η πολιτική της κυβέρνησης κινείται «προς τη σωστή κατεύθυνση», επανέφεραν τις γνωστές αντεργατικές θέσεις για την κοινωνική ασφάλιση, τη μείωση των κατώτατων αποδοχών με την επί της ουσίας απονέκρωση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Οι στατιστικές μεταβολές που η κυβέρνηση θεώρησε ότι επιβράβευσαν την πολιτική της, προκύπτουν από την εξέταση σειράς δεικτών σε 61 χώρες. Το πόσο ανάγκη είχε αυτή τη στατιστική η κυβέρνηση, προκύπτει και από την ικανοποίηση του Δ. Σιούφα ότι η χώρα μας βρίσκεται 17η ανάμεσα στις...25 της ΕΕ, κάτι που τη φέρνει πιο μπροστά από χώρες όπως Πορτογαλία, Ιταλία, Σλοβενία και Πολωνία! Ενδεικτικό είναι επίσης ότι στον δείκτη «κυβερνητική αποτελεσματικότητα», υπήρξε άνοδος κατά 6 θέσεις, από την 52η στην 46η. Το γιατί επιτεύχτηκε αυτή η «πρόοδος» εξηγείται εύκολα από το φοβερό κατόρθωμα κατάληψης της 8ης θέσης μεταξύ των 61 χωρών στον υπο-δείκτη «Κυβερνητικές Επιχορηγήσεις προς επιχειρήσεις»!!! Είναι η επιβράβευση της οικονομικής πολιτικής που τα παίρνει από τους πολλούς και τα δίνει στους λίγους.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Προκαλεί με τα χαράτσια του ΟΣΔΕ

Προκαλεί, εμπαίζει και παράλληλα εκβιάζει τους αγροτοκτηνοτρόφους η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο θέμα των παράνομων χαρατσιών του ΟΣΔΕ. Χτες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και μέλος της διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ Κ. Σκιαδάς έβγαλε ανακοίνωση, για να πει ότι οι αγροτοκτηνοτρόφοι πρέπει να σπεύσουν στα συνεργεία των Ενώσεων που κάνουν τις αιτήσεις ενεργοποίησης των δικαιωμάτων, γιατί αν δεν το κάνουν μέχρι τις 5 Ιούνη, τότε για κάθε μέρα που θα περνάει μέχρι τις 25 Ιούνη θα χάνουν το 1% της επιδότησης και μετά θα χάσουν όλη την επιδότηση και τα δικαιώματά τους. Ο Κ. Σκιαδάς έβγαλε την ανακοίνωση σε μια περίοδο που οι αγρότες δίκαια αγανακτούν και οργίζονται για τα βαριά χαράτσια που τους επιβάλλουν ΠΑΣΕΓΕΣ και Ενώσεις με τη συνεργασία της κυβέρνησης της ΝΔ.

Εκτός αυτών, ο Κ. Σκιαδάς προκαλεί και αποπροσανατολίζει, ανακοινώνοντας ότι το κράτος δεν μπορεί να αναλάβει το κόστος της συμπλήρωσης των αιτήσεων ΟΣΔΕ και ενεργοποίησης των δικαιωμάτων, επικαλούμενος μια σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Μια γνωμοδότηση που έγινε κατόπιν παραγγελίας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με ό,τι σημαίνει αυτό και στην οποία αναφέρεται, απ' όσο είναι γνωστό, ότι πρέπει να γίνει διαγωνισμός για να καλυφθούν τα έξοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ούτε κι αυτό βέβαια έγινε και τώρα με τέτοιου είδους φτηνά τερτίπια επιχειρείται να καλυφθεί η παρανομία που διαπράττεται με τα χαράτσια του ΟΣΔΕ. Και ο κύριος Σκιαδάς χωρίς ίχνος ντροπής, αφού δήλωσε πως όσοι ζητούν να αναλάβει το κράτος το κόστος αποπροσανατολίζουν τους αγροτοκτηνοτρόφους και διαμήνυσε: «Καλούνται έτσι οι ενδιαφερόμενοι αγρότες να μην παρασύρονται από ανεύθυνες τοποθετήσεις και να τηρήσουν τα προβλεπόμενα, καθώς διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος απώλειας του εισοδήματός τους»!..

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Αύξηση κερδών 335%!

Με μεγαλύτερη ένταση συνεχίζεται και φέτος - που είναι μια ακόμη χρονιά «ισχνών αγελάδων» για τις λαϊκές τάξεις και στρώματα - η κερδοφορία του τραπεζικού κεφαλαίου και των άλλων ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Μια ακόμη απόδειξη είναι και ο ισολογισμός της Τράπεζας Πειραιώς για το α΄ τρίμηνο του 2006, από τον οποίο προκύπτει αύξηση κερδών σε ποσοστό που έφτασε σε 335%! Σε απόλυτα μεγέθη τα καθαρά κέρδη της τράπεζας στο α΄ τρίμηνο διογκώθηκαν σε 186 εκατ. ευρώ (από 42,8 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2005). Ετσι, η μάζα των κερδών της αυγάτισε με το ποσό των 143,2 εκατ. ευρώ.

Αλλά και η «Γιούρομπανκ» (του ομίλου Λάτση) αύξησε στο εν λόγω διάστημα τα κέρδη της με το ποσό των 48,7 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, αυτοί οι δύο επιχειρηματικοί όμιλοι - που ήδη έχουν δημοσιεύσει ισολογισμούς - «τσέπωσαν» 191,9 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2005, ποσό που αντιστοιχεί σε αύξηση κερδών της τάξης των 2,5 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα!

ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Οριακή αύξηση 0,8% στο α' τρίμηνο

Ανοδο 2,9% εμφάνισε η παραγωγή στις μεταποιητικές βιομηχανίες, το μήνα Μάρτη του 2006, συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2005, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ). Για το τρίμηνο Γενάρης - Μάρτης του 2006 η παραγωγή στη μεταποίηση παρουσίασε μικρή αύξηση 0,8%, με το γενικό δείκτη της βιομηχανικής παραγωγής (ορυχεία, μεταλλεία, μεταποίηση, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο και νερό) να καταγράφει αύξηση 0,7%.

Αναλυτικά, οι εξελίξεις στη βιομηχανική παραγωγή για το τρίμηνο Γενάρη - Μάρτη 2006, ήταν οι ακόλουθες:

  • Μεταποιητικές βιομηχανίες: Ο όγκος των παραγόμενων εμπορευμάτων ενισχύθηκε 0,8%, έναντι πτώσης 1% στην αντίστοιχη περσινή περίοδο. Από τους 23 κλάδους της μεταποίησης, όπως ταξινομούνται από την ΕΣΥΕ, οι 10 εμφανίζουν από μικρή έως και μεγάλη πτώση, έναντι 13 κλάδων που κινήθηκαν ανοδικά. Σε πορεία επιδείνωσης συνεχίζουν οι λεγόμενοι παραδοσιακοί κλάδοι, όπως οι «κλωστοϋφαντουργικές ύλες» (πτώση 23%), τα «είδη ενδυμασίας» (-14,9%), όπως επίσης και οι κλάδοι «καπνού» (-17%), «ξύλο και φελλός» (-24,9%) κ.ά. Αντίθετα σε άνοδο βρίσκονται οι κλάδοι «παράγωγα πετρελαίου και άνθρακα (αύξηση 11%), «χαρτί και προϊόντα από χαρτί» (10,6%) κ.ά.
  • Ηλεκτρισμός - φυσικό αέριο - νερό: Καταγράφει αύξηση 1,5% έναντι αύξησης 0,6% πέρσι.
  • Ορυχεία - λατομεία: Εμφανίζει πτώση 3,2% έναντι πτώσης 12% πέρσι.

Σε ό,τι αφορά την ταξινόμηση κατά «κύριες βιομηχανικές ομαδοποιήσεις» σε άνοδο βρίσκεται η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών (1,2%), η ενέργεια (3,5%), τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά (1,1%), σε αντίθεση με τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά που παρουσίασαν πτώση 2,3%.

ΕΦΟΡΙΑ
«Τρέχουν» οι προθεσμίες

Σήμερα, Πέμπτη 11 του Μάη, λήγει η προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης και για τους μισθωτούς - συνταξιούχους με ΑΦΜ που λήγει στο ψηφίο 4.

Με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ (αναγράφεται στην παρένθεση με έντονο γράμμα), οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις μέχρι και:

  • 15 Μάη (5)
  • 17 Μάη (6)
  • 19 Μάη (7)
  • 23 Μάη (8)
  • 25 Μάη (9)
  • 29 Μάη (10, 20, 30, 40 και 50)
  • 31 Μάη (60, 70, 80, 90 και 00)


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ