Πέμπτη 11 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Αποδίδει η ένταση της εκμετάλλευσης

Ικανοποιημένοι εμφανίστηκαν ο υπουργός Ανάπτυξης και οι βιομήχανοι Βόρειας Ελλάδας, για την πορεία της ανταγωνιστικότητας, ενώ οι μεγαλοεπιχειρηματίες αξιώνουν και νέα αντιλαϊκά μέτρα

Η «συνταγή» λιτότητα για τον λαό, η αφαίρεση εργασιακών κατακτήσεων και η «άνευ όρων» στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου, φέρνουν αποτελέσματα. Ετσι, η θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο πίνακα...«ανταγωνιστικότητας», βελτιώθηκε κατά 8 θέσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Επετηρίδας για την Ανταγωνιστικότητα του οργανισμού «IMD», που παρουσιάστηκαν χτες. Στη συνολική κατάταξη «ανέβηκε» στην 42η θέση από την 50η το 2005.

Τα παραπάνω στοιχεία, αποτυπώνουν - με το δικό τους τρόπο - την ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων (που στηρίχτηκε από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές) για την παραπέρα ενίσχυση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Περιχαρής ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας δήλωσε πως η βελτίωση αυτή «είναι μόνο η ένδειξη ότι βρισκόμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν επαναπαυόμαστε. Προωθούμε τις τομές και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος και που επιδοκιμάζει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της χώρας»... Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, εμφάνισε τους εργαζόμενους να επικροτούν την ένταση της εκμετάλλευσής τους από τους μεγαλοεπιχειρηματίες και γενικότερα το κεφάλαιο.

Ανάλογο ήταν το συμπέρασμα και της ηγεσίας του Συνδέσμου Βιομηχάνων της Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ), η οποία αφού εξέφρασε την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας, αξίωσε μέτρα για την παραπέρα εκμετάλλευση των εργαζομένων προκειμένου να... προκόψει ο τόπος και να γεμίσουν ακόμη περισσότερο οι τσέπες των κεφαλαιοκρατών. Ετσι, αφού επισήμαναν, ότι η πολιτική της κυβέρνησης κινείται «προς τη σωστή κατεύθυνση», επανέφεραν τις γνωστές αντεργατικές θέσεις για την κοινωνική ασφάλιση, τη μείωση των κατώτατων αποδοχών με την επί της ουσίας απονέκρωση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Οι στατιστικές μεταβολές που η κυβέρνηση θεώρησε ότι επιβράβευσαν την πολιτική της, προκύπτουν από την εξέταση σειράς δεικτών σε 61 χώρες. Το πόσο ανάγκη είχε αυτή τη στατιστική η κυβέρνηση, προκύπτει και από την ικανοποίηση του Δ. Σιούφα ότι η χώρα μας βρίσκεται 17η ανάμεσα στις...25 της ΕΕ, κάτι που τη φέρνει πιο μπροστά από χώρες όπως Πορτογαλία, Ιταλία, Σλοβενία και Πολωνία! Ενδεικτικό είναι επίσης ότι στον δείκτη «κυβερνητική αποτελεσματικότητα», υπήρξε άνοδος κατά 6 θέσεις, από την 52η στην 46η. Το γιατί επιτεύχτηκε αυτή η «πρόοδος» εξηγείται εύκολα από το φοβερό κατόρθωμα κατάληψης της 8ης θέσης μεταξύ των 61 χωρών στον υπο-δείκτη «Κυβερνητικές Επιχορηγήσεις προς επιχειρήσεις»!!! Είναι η επιβράβευση της οικονομικής πολιτικής που τα παίρνει από τους πολλούς και τα δίνει στους λίγους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ