ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Αντιμέτωποι με χημικά και χαφιεδοκάμερες

Από την πορεία των συμβασιούχων πυροσβεστών

Eurokinissi

Από την πορεία των συμβασιούχων πυροσβεστών
Αντιμέτωποι με τα χημικά των ΜΑΤ και τις χαφιεδοκάμερες βρέθηκαν χτες οι περίπου 2.000 συμβασιούχοι πυροσβέστες, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Οι διαδηλωτές, φτάνοντας στη Βουλή, προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, αλλά οι δυνάμεις καταστολής απάντησαν με δακρυγόνα. Στα μικρής έκτασης επεισόδια τραυματίστηκε στο κεφάλι και ένας από τους συγκεντρωμένους. Νωρίτερα, οι κάμερες της αστυνομίας παρακολουθούσαν κάθε τους κίνηση, από την Ομόνοια μέχρι και το υπουργείο Εσωτερικών, όπου και διαλύθηκαν λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι.

Στη συγκέντρωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, ο Γιάννης Νάκης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Πέτρος Γρατσάνης στέλεχος του ΠΑΜΕ. Ο Αντ. Σκυλλάκος επισήμανε πως το ΚΚΕ είναι «σταθερά στο πλευρό όλων των εκτάκτων που θέλουν σταθερή και μόνιμη δουλιά» ενώ σήμερα που θα συζητηθεί η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές, τους κάλεσε να ακούσουν τις απαντήσεις του υπουργού για το θέμα.

Με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» καταγγέλλει την αστυνομική βία που ασκήθηκε σε βάρος των διαδηλωτών. Καταγγέλλει επίσης την καταγραφή των διαδηλωτών από τις κάμερες του συστήματος «C4i». Σημειώνει πως παρά τις δηλώσεις των εκπροσώπων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ότι οι κάμερες αυτές παραμένουν εκτός λειτουργίας, στη διάρκεια της διαδήλωσης, «οι εν λόγω κάμερες στην Ομόνοια, στο υπουργείο Εργασίας και στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου στρέφονταν με απόλυτη ακρίβεια προς το μέρος που κινούνταν οι διαδηλωτές, όπως ακριβώς έχει καταγγελθεί και σε πολλές άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις».

Η αντιπροσωπεία των συμβασιούχων συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Απασχόλησης, Δ. Κοντό, αλλά και τον υφυπουργό Εσωτερικών Απ. Ανδρεουλάκο. Από τον τελευταίο πήραν τη δέσμευση πως η επιτροπή του υπουργείου που συστάθηκε για το θέμα θα εξετάσει την πρόταση που θα τους στείλει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Αυτή αφορά στο πώς θα αξιοποιηθούν οι 5.500 συμβασιούχοι πυροσβέστες, η σύμβαση των οποίων λήγει οριστικά το 2008.

ΚΙΛΚΙΣ
Ανεξέλεγκτη ρύπανση από βιομηχανία

Να ληφθούν μέτρα για την προστασία των κατοίκων από τα απόβλητα της βιομηχανίας ΕΛΒΥ, ζήτησε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης

Τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την οριστική λύση των σοβαρών προβλημάτων ρύπανσης που δημιουργεί στους κατοίκους του Κιλκίς η λειτουργία της βιομηχανίας βιοντίζελ ΕΛΒΥ ΑΕ, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης με Επίκαιρη Ερώτησή του που συζητήθηκε χτες στη Βουλή.

Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σ. Καλογιάννης παραδέχτηκε ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση από αστοχία στη γραμμή παραγωγής προκάλεσε ανεξέλεγκτη διάθεση υγρών αποβλήτων, με αποτέλεσμα τη ρύπανση γειτονικών αγροκτημάτων και δήλωσε ότι η Νομαρχία Κιλκίς επέβαλε στην εταιρία πρόστιμο, ενώ στη συνέχεια αποφάσισε την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της. Ωστόσο, ανακοίνωσε ότι με νεότερη απόφασή της ανακλήθηκε η διακοπή λειτουργίας, αφού, όπως υποστήριξε, εξέλειπαν οι λόγοι για τους οποίους είχε εκδοθεί, καθώς είχαν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα.

Το πρόβλημα είναι πώς δόθηκε άδεια σε μια εταιρία που δεν πληροί τους περιβαλλοντικούς όρους, υπογράμμισε ο Α. Τζέκης, καταγγέλλοντας ότι σε απόσταση 500 μέτρων από τη βιομηχανία είναι διάσπαρτα τα απόβλητα μέσα στα χωράφια. Τόνισε ότι η άδεια λειτουργίας δόθηκε από την κυβέρνηση, η οποία μάλιστα είχε αναδείξει τη συγκεκριμένη εταιρία ως... πρότυπο και ζήτησε εξηγήσεις γιατί δεν έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι τήρησης των περιβαλλοντικών όρων. Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε, τέλος, ότι σύμφωνα με μετρήσεις του Δήμου Κιλκίς η ρύπανση από τα απόβλητα είναι από 8 έως και 12 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο και ζήτησε τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για τη λύση του προβλήματος.

Εκδήλωση για τη Μέρα της Μητέρας

Εκδήλωση για τη «Θέση και τα προβλήματα της εργαζόμενης και άνεργης μητέρας στην Ικαρία» οργανώνει την Κυριακή 14 Μάη, με αφορμή την «Ημέρα της Μητέρας», η Ενωση Δημοκρατικών Γυναικών του νησιού. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη του Δήμου Αγίου Κηρύκου, στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του Παλαιού Δημαρχείου. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μεταξύ άλλων οι χορευτικές ομάδες του Δήμου Αγ. Κηρύκου.

Διεθνής διάσκεψη της FIR

Με θέμα: «60 συν 1 χρόνια Αντιφασιστικού Αγώνα στην Ευρώπη - 55 χρόνια από την ίδρυση της FIR» πραγματοποιείται, από τις 10 έως τις 13 Μάη, στις Βρυξέλλες, διάσκεψη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (FIR).

Την ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούν οι: Μαχαίρας Ευάγγελος, επίτιμος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, ΓΓ του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας (κατοχικό δάνειο και αποζημιώσεις) προς την Ελλάδα, Τσιντζιλώνης Χρήστος, ιστορικός - δημοσιογράφος, μέλος του Προεδρείου της FIR, αντιπρόεδρος της ΠΟΑΟ και πρόεδρος του ΚΜΙΕΑ και Θόδωρος Αυγέρος, εκπαιδευτικός, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Υποκριτικοί λεονταρισμοί

Σε ανέξοδους και υποκριτικούς λεονταρισμούς κατά των μεγαλοεργολάβων προχώρησε χτες από τη Βουλγαρία ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Μ. Λιάπης. Κατά τον υπουργό, το «καρκίνωμα» για τα μεγάλα έργα υποδομής, είναι οι διαδοχικές προσφυγές εργολάβων στα ελληνικά και ξένα δικαστήρια κατά των ανταγωνιστών τους που κερδίζουν στους διαγωνισμούς.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους καθ' οδόν προς τη Σόφια ο Μ. Λιάπης, ισχυρίστηκε ότι «οι δυσκολίες στην υλοποίηση των έργων και στις απορροφήσεις, προέρχονται κυρίως από τα ελληνικά δικαστήρια και την Κομισιόν, όπου οι μεγάλες εργολαβικές εταιρίες προσφεύγουν, η μία εναντίον της άλλης». Ο υπουργός απέφυγε να μιλήσει συγκεκριμένα. Περιορίστηκε στην ομολογία ότι «πολύ συχνά, οι μεγάλοι εργολάβοι δεν κοιτάζουν το συμφέρον της Ελλάδας, αλλά μόνο το δικό τους», για να... αποφανθεί ότι για την κατάσταση αυτή «δε φταίει η σχετική νομοθεσία αλλά η νοοτροπία».

Εκδρομή - προσκύνημα της ΠΕΑΕΑ

Εκδρομή - προσκύνημα διοργανώνουν με την επέτειο ενός χρόνου από το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ, το Σάββατο 20/5 και την Κυριακή 21.5.2006. Αναχώρηση Σάββατο 20.5 ώρα 7 πμ από πλατεία Κάνιγγος - τιμή συμμετοχής 55 ευρώ. Πληροφορίες: 210.8831.368 και 210.8225.407. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Επίσκεψη προσκύνημα στον τάφο του Χ. Φλωράκη (Αϊ- Λιά). Εκδήλωση στο Μνημείο του ΔΣΕ στη Σέκλιζα. Παρακολούθηση ομιλίας της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στην Καρδίτσα. Την Κυριακή συμμετοχή στην εκδήλωση στη μνήμη του Χ. Φλωράκη. Αναχώρηση, αμέσως μετά, για Καλαμπάκα - Μετέωρα.

H επιθυμητή τιμή της αρτηριακής σας πίεσης (140 και 90 mmHg ή χαμηλότερη εφόσον συνυπάρχει σακχαρώδης διαβήτης ή νεφρική ανεπάρκεια) είναι η πίεση στόχος, σύμφωνα με χτεσινές ανακοινώσεις της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρίας. Οι ειδικοί δίνουν τις παρακάτω συμβουλές για την επίτευξη αυτού του στόχου: Σταματήστε το κάπνισμα. Συστηματική άσκηση. Μειώστε το αλάτι και τρώτε υγιεινά. Προσπαθήστε να χάσετε βάρος. Βρείτε χρόνο για χαλάρωση. Ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας. Παίρνετε τακτικά τα φάρμακά σας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ