ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ
Ζητείται υλοποίηση

«H συναυλία υπενθυμίζει ότι δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα από όσα έχουν εξαγγελθεί από την πολιτεία για το κτίριο της Λυρικής και να δείξουμε ότι έχουμε σπουδαίους Ελληνες λυρικούς καλλιτέχνες». Τα παραπάνω τόνισε η σοπράνο Βάσω Παπαντωνίου, πρόεδρος της Εταιρίας για τη Δημιουργία Νέου Κτιρίου για την Ελληνική Λυρική Σκηνή και την Ακαδημία «Μαρία Κάλλας», σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ενόψει της συναυλίας που διοργανώνει η Εταιρία αύριο (8.30 μμ), στο συνεδριακό κέντρο «Εθνικής Ασφαλιστικής» (Συγγρού 103-105), με την αφιλοκερδή συμμετοχή αξιόλογων λυρικών καλλιτεχνών. Η Ορχήστρα των Χρωμάτων, υπό τον Μίλτο Λογιάδη, θα παρουσιάσει αποσπάσματα έργων των Ροσίνι, Μπελίνι, Βέρντι, Σεν-Σανς κ.ά. Τραγουδούν: Ειρήνη Καράγιαννη, Μάτα Κατσούλη, Δημήτρης Κασιούμης, Αντώνης Κορωναίος, Μαρία Μητσοπούλου, Μαρίτα Παπαρίζου, Δημήτρης Πλατανιάς, Δημήτρης Τηλιακός, Βαγγέλης Χατζησίμος. Η Β. Παπαντωνίου ανέφερε ότι η συναυλία εντάσσεται στην προσπάθεια της Εταιρίας να πιέσει την πολιτεία προκειμένου να φτιαχτεί ένα κατάλληλο κτίριο όπερας και Ακαδημία Λυρικής Τέχνης, σημειώνοντας τις επιπτώσεις που έχει για καλλιτεχνικό κόσμο και κοινό η απουσία τους.

Παρών και ο πρόεδρος του ΣΕΒ και αντιπρόεδρος της Εταιρίας, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, που αναφερόμενος στο «όραμα» του νέου κτιρίου, είπε ότι «η πολιτεία δε θα κάνει ποτέ τίποτα χωρίς την πίεση ανθρώπων έτοιμων να συμβάλουν ώστε αυτό να οργανωθεί με τον καλύτερο τρόπο». Ο εκπρόσωπος του μεγάλου κεφαλαίου στη χώρα μας, ο οποίος πρόσφατα τοποθετήθηκε από τον Γ. Βουλγαράκη αντιπρόεδρος του ΔΣ της Λυρικής Σκηνής, δήλωσε έτοιμος να προσφέρει και στη Λυρική «σε θέματα οικονομικής διαχείρισης, να μπει τάξη και να υπάρξει διαφάνεια στα οικονομικά της». Αναφερόμενος στο νέο κτίριο, που «φαίνεται ότι θα είναι στο Φαληρικό Δέλτα», είπε ότι «κάποιος θα πρέπει να διαχειριστεί χορηγίες, πρότζεκτς... να βοηθήσουμε να βρεθούν οι πόροι»!!! Από την κυβέρνηση ζήτησε να «κλείσει νομοθετικά το θέμα του χώρου», ενώ ο ίδιος ετοιμάζει το... μπίζνες πλαν.

«Αρωμα» παλαιστινιακής ποίησης

Νέα ευχάριστη έκπληξη έκανε η Ομάδα Νεανικής Πολυέκφρασης Αρκαδίας «Ελευσις», με το νέο βιβλίο της «Ποίηση του λαού της Παλαιστίνης», που περιλαμβάνει επιλεγμένα ποιήματα των Παλαιστίνιων ποιητών: Σαμίχ Αλ Κάσεμ, Ταουφίκ Ζαγιάντ και Μαχμούτ Νταρουίς, σε μετάφραση του Καμάλ Καττάν. (Το βιβλίο διατίθεται και από τα αθηναϊκά βιβλιοπωλεία).

Ο Κάσεμ (1939) είναι ένας από τους διασημότερους και πιο πολυμεταφρασμένους Παλαιστίνιους ποιητές, με πολλές συλλογές. Ο Ζαγιάντ (1932 - 1994) σπούδασε στη Μόσχα και είναι γνωστός από ποιήματά του για τα πάθη του λαού του. Ο Νταρουίς (1942), γνωστός για την έντονη πολιτική δράση του, σπούδασε επίσης στη Μόσχα, και, μεταξύ άλλων, τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης «Λένιν» (1983).

Η ιδιαίτερα φροντισμένη έκδοση, προλογισμένη από την Παλαιστινιακή Παροικία στην Ελλάδα, συνοδεύεται με συνοπτική ανασκόπηση των γεγονότων στην Παλαιστίνη, από την εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο το 1982 μέχρι σήμερα, δίνοντας έτσι στον αναγνώστη μια «γεύση» του ιστορικού πλαισίου, χρήσιμη για την κατανόηση των ποιημάτων. Παρατίθενται, επίσης, «ματωμένα» στατιστικά στοιχεία αυτών των γεγονότων. Στο τέλος υπάρχουν κατατοπιστικές σημειώσεις για τα ποιήματα και βιογραφικά στοιχεία των ανθολογούμενων ποιητών.

Με έργα Ξενάκη

Δύο σημαντικά έργα, τα «Ψάπφα» και «Περσεφάσσα», του μεγάλου συνθέτη - διανοητή Ιάννη Ξενάκη θ' ακουστούν στη συναυλία - πολυθέαμα (14/5, 9.30μμ), στην Πάτρα (Παλαιό Αρσάκειο). Στη συναυλία που τιτλοφορείται «Hexagone» συμμετέχουν οι Δημήτρης Δεσύλλας (κρουστά) και Aγης Γυφτόπουλος (ηχητικός σχεδιασμός), ώστε ν' αναδείξουν με διαφορετικό τρόπο ο καθένας τα συγκεκριμένα έργα του Ξενάκη. Η «Ψάπφα» είναι το έργο με τις περισσότερες ζωντανές εκτελέσεις, και από τα κορυφαία κομμάτια της εργογραφίας της δυτικής μουσικής για κρουστά όργανα. Η «Περσεφάσσα» είναι το πρώτο έργο του για σόλο κρουστά που γράφτηκε το 1969, κατόπιν παραγγελίας του ιρανικού φεστιβάλ των Τεχνών του Σιράζ και του γαλλικού υπουργείου Πολιτισμού.

Η «Λίμνη» ζωντανεύει...

Το δημοφιλές μπαλέτο «Λίμνη των Κύκνων» του Τσαϊκόφσκι ανεβάζει από σήμερα και έξι ακόμη παραστάσεις (13, 14, 17, 18, 19, 20/5) η Λυρική Σκηνή. Ο Τσαϊκόφσκι συνέθεσε το έργο το 1876, ύστερα από παραγγελία του «Μπαλσόι» και η πρεμιέρα του δόθηκε στις 4 Μάρτη του 1877, με μέτρια επιτυχία. Το θέατρο «Μαρίινσκι» παρουσίασε τη δεύτερη πράξη του μπαλέτου, στη μνήμη του Τσαϊκόφσκι (1/3/1894), σε χορογραφία Ιβάνοφ. Τον Ιανουάριο του 1895 παρουσιάστηκε ολόκληρο το έργο σε χορογραφία Πετιπά, (πρώτη και τρίτη πράξη) και Ιβάνοφ (δεύτερη και τέταρτη).

Η ΕΛΣ παρουσιάζει το μπαλέτο σε χορογραφία Ιγκόρ Ζελένσκι, (πάνω σε εκείνη των Πετιπά και Ιβανόφ), κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ, σκηνικά Τίτης Κυριακίδου. Το ρόλο της Οντέτ και της Οντίλ χορεύουν, διαδοχικά οι Νατάσσα Σιούτα, Ευρυδίκη Ισαακίδου και Σταυρούλα Καμπουράκη. Του Ζίγκφριντ οι Γιώργος Βαρβαριώτης, Ιγκόρ Σιάτζκο και Ντανίλο Ζέκα, του Φον Ρόθμπαρτ οι Στράτος Παπανούσης και Θανάσης Σολωμός, του Γελωτοποιού οι Αντώνης Κορούτης και Γιάννης Μπενέτος. Χορεύουν οι σολίστ, οι κορυφαίοι και το corps de Ballet της ΕΛΣ.

Συναυλία με έργα του Γιώργου Μηνά, σε δική του διεύθυνση, πραγματοποιείται στις 15/5 (8μμ), στο Ωδείο «Μουσικοί Ορίζοντες» (Αραχώβης 39, Εξάρχεια). Θ' ακουστεί σε πρώτη εκτέλεση το έργο «Τρεις μέρες της Περσεφόνης πάνω στη Γη», με ερμηνευτές τους Φωτεινή Γραμμένου (σοπράνο), Ελλη Αρβανίτη (μέτζο σοπράνο), Τζούλη Καράλη (πιάνο) και Γιάννη Τσανακαλιώτη (πιάνο). Επίσης, τα παλιότερα έργα του συνθέτη «Preludio», «Scheria», «Ονειροπλασμένα» και «Σκέψεις μέσα στη νύχτα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ