Παρασκευή 12 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Αρωμα» παλαιστινιακής ποίησης

Νέα ευχάριστη έκπληξη έκανε η Ομάδα Νεανικής Πολυέκφρασης Αρκαδίας «Ελευσις», με το νέο βιβλίο της «Ποίηση του λαού της Παλαιστίνης», που περιλαμβάνει επιλεγμένα ποιήματα των Παλαιστίνιων ποιητών: Σαμίχ Αλ Κάσεμ, Ταουφίκ Ζαγιάντ και Μαχμούτ Νταρουίς, σε μετάφραση του Καμάλ Καττάν. (Το βιβλίο διατίθεται και από τα αθηναϊκά βιβλιοπωλεία).

Ο Κάσεμ (1939) είναι ένας από τους διασημότερους και πιο πολυμεταφρασμένους Παλαιστίνιους ποιητές, με πολλές συλλογές. Ο Ζαγιάντ (1932 - 1994) σπούδασε στη Μόσχα και είναι γνωστός από ποιήματά του για τα πάθη του λαού του. Ο Νταρουίς (1942), γνωστός για την έντονη πολιτική δράση του, σπούδασε επίσης στη Μόσχα, και, μεταξύ άλλων, τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης «Λένιν» (1983).

Η ιδιαίτερα φροντισμένη έκδοση, προλογισμένη από την Παλαιστινιακή Παροικία στην Ελλάδα, συνοδεύεται με συνοπτική ανασκόπηση των γεγονότων στην Παλαιστίνη, από την εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο το 1982 μέχρι σήμερα, δίνοντας έτσι στον αναγνώστη μια «γεύση» του ιστορικού πλαισίου, χρήσιμη για την κατανόηση των ποιημάτων. Παρατίθενται, επίσης, «ματωμένα» στατιστικά στοιχεία αυτών των γεγονότων. Στο τέλος υπάρχουν κατατοπιστικές σημειώσεις για τα ποιήματα και βιογραφικά στοιχεία των ανθολογούμενων ποιητών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ