Παρασκευή 12 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΕΠΗ ΔΑΡΑΚΗ
Αποχαιρετισμός με συγκίνηση και μνήμες

Ακόμη και το γεγονός ότι η Πέπη Δαράκη έζησε την ολοκληρωμένη ζωή που προσφέρει μόνο η συνειδητή υποταγή της γνώσης και του ταλέντου για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης, δεν απάλυνε τον πόνο χτες στο Α΄ Νεκροταφείο όπου κηδεύτηκε.

Πλήθος κόσμου, ανάμεσά τους εκπρόσωποι από τους πολλούς επιστημονικούς και μαζικούς φορείς, στους οποίους δραστηριοποιήθηκε η Πέπη Δαράκη, την αποχαιρέτησαν και θυμήθηκαν στιγμές της δράσης της και της λαμπερής προσωπικότητάς της. Η διάνοια και η πένα της δούλευαν μέχρι την τελευταία στιγμή. Σχεδόν όλο το περασμένο Σάββατο, μία μέρα πριν το θάνατό της, το πέρασε γράφοντας και ασχολούμενη με την αλληλογραφία της. Εξέπεμπε ζωή μέχρι το τέλος, γι' αυτό και ο θάνατος προκάλεσε τόση θλίψη σε όσους τη γνώριζαν.

Αυτή την «εκπληκτική ζωντάνια», την «οξύνοια και ικανότητα να συλλαμβάνει το βαθύτερο νόημα των γεγονότων», υπογράμμισε ο Στρατής Κόρακας, αποχαιρετώντας την από μέρους του ΚΚΕ. «Αταλάντευτη ήταν η προσήλωσή σου στα ιδανικά του κόμματός σου, του ΚΚΕ, του οποίου τον τίτλο του μέλους έφερες με τιμή. Συμμετείχες ενεργότατα με το δικό σου τρόπο, μέχρι την τελευταία σου πνοή στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες του λαού μας για την ειρήνη, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για τη δημοκρατία, τον πολιτισμό, την κοινωνική προκοπή, τον σοσιαλισμό», τόνισε.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στάθηκε σε σημαντικές στιγμές της πνευματικής της δημιουργίας και σε χαρακτηριστικές εικόνες από τα νεανικά της χρόνια στη Λέσβο και στη σύνδεσή της με τον λογοτεχνικό κύκλο που έμεινε γνωστός ως «Λεσβιακή Ανοιξη». «Ο ύστατός μας χαιρετισμός», είπε μεταξύ άλλων, «είναι πριν απ' όλα δέσμευση να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να γίνουν πραγματικότητα τα οράματά μας, τα οράματά σου».

«Θα μας λείψει αφάνταστα η ζωντάνια σου, το βουερό ποτάμι του μυαλού σου, όπως μας έλεγες, που δε σε αφήνει να ησυχάσεις» είπε μεταξύ άλλων στον αποχαιρετιστήριο λόγο του ο Χρ. Τσακιρέλλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής. Συγκινητικές στιγμές από τα εγκαίνια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του χωριού της, θυμήθηκε ο Στ. Ασημέλλης του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Αγίας Παρασκευής Λέσβου. Το «ύστατο χαίρε» του δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου της Αγ. Παρασκευής, μετέφερε ο δημοτικός σύμβουλος, Δ. Μάντζαρης. Αποχαιρέτησαν επίσης ο Απ. Γονιδέλλης (Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών), η πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων, Εύη Μπάτρα, εκπρόσωπος του Δήμου Αθηναίων (που παραχώρησε τον τάφο) και η φίλη της, αρχαιολόγος Ολγα Σταυρίδου - Δεληγιάννη. Παραβρέθηκαν επίσης ο δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη», πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων και συγγραφέας - μέλος του ΔΣ της ΕΕΛ, Γιώργης Μωραΐτης, ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής και υποψήφιος δήμαρχος της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», ο διευθυντής της «Σύγχρονης Εποχής», Δημήτρης Παπαλεωνίδας και αντιπροσωπεία της ΟΓΕ.

Στεφάνια απέστειλαν μεταξύ άλλων: η ΚΕ του ΚΚΕ, η Αχτίδα Διανοουμένων Καλλιτεχνών του Κόμματος, η ΚΟΒ Λογοτεχνών, ο υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης, η ΑΠΕΛ-Σ (παράταξη στην ΕΕΛ), η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», η δήμαρχος Αθηναίων, η «Σύγχρονη Εποχή», η ΟΓΕ κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ