ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας
  • Χαρακτηριστικό γνώρισμα της συνταγματικής αναθεώρησης η «νομιμοποίηση» και ένταση της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και της κατεδάφισης των δικαιωμάτων του λαού
  • Κ. Καραμανλής: «Η αναθεώρηση διασφαλίζει τη συνέχεια και την κλιμάκωση της μεταρρυθμιστικής πορείας αυτή και την επόμενη τετραετία»

Από τη χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ
Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης, δηλαδή της κατοχύρωσης των προϋποθέσεων για την απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου, πραγματοποιείται η νέα αναθεώρηση του Συντάγματος, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και την ομόθυμη στήριξη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Κυρίαρχο χαρακτηριστικό γνώρισμα της συνταγματικής αναθεώρησης, η «νομιμοποίηση» και ένταση της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και της κατεδάφισης των δικαιωμάτων του λαού.

Η κατ' άρθρον παρουσίαση των προτάσεων του κυβερνώντος κόμματος από τον Κ. Καραμανλή, στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, επιβεβαίωσε περίτρανα την αρχική εκτίμηση ότι, δηλαδή, η αναθεώρηση στοχεύει στη συνταγματική «κάλυψη» των «μεταρρυθμίσεων» (καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων) της επόμενης τουλάχιστον δεκαετίας... Το «πράσινο φως» για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, η επαίσχυντη παράδοση των δασών στην αδηφάγο επιχειρηματική βουλιμία, η άρση της μονιμότητας των εργαζομένων στο Δημόσιο, η θωράκιση του πολιτικού συστήματος απέναντι στο λαό, αρκούν για να σηματοδοτήσουν την κατεύθυνση και το μέγεθος της αντιδραστικής αναθεώρησης.

Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, επεξηγώντας τους λόγους που δικαιολογούν την αναθεώρηση, ανέδειξε ως κυρίαρχο το ότι η αναθεώρηση «διασφαλίζει τη συνέπεια, τη συνέχεια και την κλιμάκωση της μεταρρυθμιστικής πορείας της χώρας μας στη διάρκεια αυτής και της επόμενης τετραετίας». Και σε άλλο σημείο τόνισε ότι μέσω της αναθεώρησης επιχειρείται να κερδηθεί «το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής»...

Πράγματι, οι συγκεκριμένες προτάσεις του κυβερνώντος κόμματος υπηρετούν με συνέπεια τον υπέρτατο αυτό στόχο. Ειδικότερα:

- Αίρεται η μονιμότητα στο δημόσιο τομέα. Κορυφώνοντας την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και στέλνοντας γενικότερο μήνυμα στην κατεύθυνση της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, η κυβέρνηση προχωρά στην άρση της μονιμότητας στο στενό δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα, προτείνεται η αναθεώρηση του άρθρου 103, «ώστε να προβλέπεται ρητά - με εκτελεστικό νόμο - πότε και με ποιους όρους επιτρέπεται η κάλυψη οργανικών θέσεων του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα από υπαλλήλους που συνάπτουν συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου». Είναι φανερό ότι η πλήρης και σταθερή εργασία θα αφορά ολοένα και λιγότερους, κυρίως στο σκληρό πυρήνα του κράτους. «Πρέπει να απαλλάξουμε τις μελλοντικές κυβερνήσεις από την ακαμψία της μονιμότητας», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Αλλά και για τους νυν υπαλλήλους προτείνεται το εξοντωτικό μέτρο «της καθιέρωσης της προσωπικής ευθύνης για παράνομες και υπαίτιες πράξεις ή παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους που ζημιώνουν την περιουσία του Δημοσίου»...

- Ιδρύονται ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Με την αναθεώρηση του άρθρου 16, παρέχεται η δυνατότητα στις πολυεθνικές να δημιουργήσουν τα δικά τους Πανεπιστήμια και να καθυποτάξουν τη γνώση και να τη θέσουν στην υπηρεσία της αύξησης του κέρδους. Ο Κ. Καραμανλής μίλησε καθαρά για «παροχή της (σ.σ. ανώτατης) παιδείας από μη δημόσιους φορείς», ενώ θα «οριοθετηθεί η έννοια της Ανώτατης Εκπαίδευσης με τρόπο που εγγυάται την ορθολογική ανάπτυξη και την επιτυχή ανταπόκρισή της στις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού και του διεθνούς εκπαιδευτικού περιβάλλοντος». Με άλλα λόγια, κατοχύρωση της Μπολόνια και των «δύο κύκλων σπουδών».

- «Πυρπολούν» τα δάση. Με την αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117, ολοκληρώνεται η δασοκτόνα πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων και δίνεται η χαριστική βολή στα εναπομείναντα δάση στο όνομα της «βιώσιμης ανάπτυξης». Κάνοντας ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση του δασοκτόνου άρθρου 24, η κυβέρνηση της ΝΔ νομιμοποιεί την καταπάτηση και την αρπαγή δασών και δασικών εκτάσεων πριν από το 1975, δηλαδή όσων καταπατήθηκαν κατά τη διάρκεια της χούντας και νωρίτερα. Αλλά και για τους μεταγενέστερους καταπατητές υπάρχουν «ελπίδες», αφού θα υπάρξει εκτελεστικός νόμος, που θα ρυθμίζει τις «λεπτομέρειες». «Εκτάσεις, που ήταν δάση ή δασικές κατά το χρόνο εφαρμογής του Συντάγματος (σ.σ. 1975), κηρύσσονται και παραμένουν αναδασωτέες», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «σχετικός εκτελεστικός νόμος θα προβλέψει αυστηρές κυρώσεις στους παραβάτες». Παράλληλα, οι οριζόμενες ως δασικές εκτάσεις παραδίδονται στην ανάπτυξη με τη σύνδεσή τους «με το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας».

- Αυτόματη εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό Δίκαιο. Με την επαναδιατύπωση του άρθρου 28 διευκολύνεται η ενσωμάτωση του εθνικού Δικαίου στο Δίκαιο των Βρυξελλών με μια απλή απόφαση της Βουλής. «Για τη μεταφορά κανόνων του πρωτογενούς κοινοτικού Δικαίου στο εσωτερικό Δίκαιο απαιτείται νόμος που ψηφίζεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών».

- Φόροι από την ΤΑ και με βούλα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μπορεί πλέον να προχωρά στην επιβολή φόρων ή ό,τι άλλο της έχει ανατεθεί δίχως αμφισβητήσεις. Για το σκοπό αυτό αναθεωρείται το άρθρο 102 «με κατεύθυνση την άρση των αμφισβητήσεων σε ό,τι αφορά το εύρος, τη διαδικασία και τον τύπο κατά τον οποίο αμφισβητούνται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες, οι οποίες συνιστούν αποστολή του κράτους και έχουν ανατεθεί σε αυτήν».

- «Τέλος» στην αμφισβήτηση της «νομιμότητας»: Προκειμένου να αποθαρρύνεται η συνταγματική αμφισβήτηση των νόμων, δημιουργείται το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο θα αποφαίνεται με τρόπο «αυθεντικό» και αμετάκλητο για τη συνταγματικότητα των νόμων. Στις αρμοδιότητες του ανώτατου αυτού δικαστηρίου περιλαμβάνονται, ακόμα, ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων, των προεκλογικών δαπανών και το «πόθεν έσχες» των βουλευτών και των υπουργών.

- Ταφόπλακα στο «βασικό μέτοχο». Αναθεωρείται η περίφημη παράγραφος 9 του άρθρου 14, στην κατεύθυνση της απόλυτης συμμόρφωσης με τις επιταγές της Κομισιόν για κατοχύρωση του ανταγωνισμού και στο χώρο των ΜΜΕ. Η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι η αναθεώρηση θα γίνει «χωρίς να θίγεται ο κεντρικός στόχος που είναι η πάταξη της διαπλοκής» μόνο ειρωνικά μειδιάματα προκαλεί...

- Παρεμβάσεις στη λειτουργία των κομμάτων. Βασική πηγή χρηματοδότησης των κομμάτων, σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης, είναι ο κρατικός προϋπολογισμός, ενώ «θα θεσπιστούν ταυτόχρονα αυστηρότεροι περιορισμοί στη χρηματοδότησή τους από ιδιωτικές πηγές». Ο έλεγχος ανατίθεται στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Επίσης ο Κ. Καραμανλής πρότεινε «λελογισμένη» αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας, χωρίς να προσδιορίσει τον ακριβή αριθμό, ενώ επανακαθορίζονται τα κωλύματα εκλογιμότητας των βουλευτών, χαλαρώνει το απόλυτο επαγγελματικό ασυμβίβαστο και καταργείται η βουλευτική ασυλία για αδικήματα Κοινού Ποινικού Δικαίου. Ασυλία θα υπάρχει «μόνο για περιπτώσεις που σχετίζονται με την άσκηση του βουλευτικού αξιώματος και για πολιτικούς λόγους».

Ο Κ. Καραμανλής δεν υιοθέτησε την πρόταση για 5ετή θητεία των κυβερνήσεων, ούτε για την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως πρότεινε ο Γ. Παπανδρέου. Παράλληλα, χαρακτήρισε αόριστες και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα τις προτάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΣΟΚ
Στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση

Οι αλλαγές που προτείνουν το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση, ενόψει της Συνταγματικής αναθεώρησης, κινούνται στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση, στοχεύουν στην ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και στην προώθηση νέων αντιλαϊκών και αντιδημοκρατικών νομοθετημάτων, αλλά χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης ισχυρίστηκε ότι οι προτάσεις του Γ. Παπανδρέου «έχουν στο επίκεντρο τον πολίτη και τα δικαιώματά του».

Ο Ν. Αθανασάκης σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού για την αναθεώρηση του Συντάγματος, υποστήριξε ότι «οι διαφορές αντίληψης και προτεραιοτήτων μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης είναι απολύτως ορατές».

Βέβαια, την ίδια στιγμή ο ίδιος τόνιζε ότι οι «αναφορές στην αυτοδιοίκηση» και σε «κάποια μέτρα για τη διαφάνεια», είναι κοινές. Το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση επιδιώκουν, λοιπόν, από κοινού να δώσουν μέσα από τη συνταγματική αναθεώρηση τη δυνατότητα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να επιβάλουν φόρους, όπως ταυτίζονται πλήρως και στην προώθηση της αντιδημοκρατικής «μεταρρύθμισης», στο όνομα δήθεν της αντιμετώπισης της «διαπλοκής» να υπάρχει ωμή παρέμβαση στη λειτουργία των κομμάτων.

Πλήρη σύμπνοια, επίσης, ανάμεσα στους εκπροσώπους του δικομματισμού υπάρχει και στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αφού τάσσονται υπέρ της δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, επιχείρησε στη συναίνεση προς αντιδραστική κατεύθυνση, που προσφέρει το κόμμα του στην κυβέρνηση για την «αναθεώρηση», να ανακαλύψει ...διαφορές, τις οποίες βέβαια περιόρισε στον τρόπο εκλογής των βουλευτών. Οπως σημείωσε, την πρόταση του πρωθυπουργού «για την αύξηση των βουλευτών Επικρατείας», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τη «χαρακτήρισε προσχηματική»... Εξάλλου ο Γ. Παπανδρέου είχε προτείνει ένα εξίσου αντιδραστικό εκλογικό σύστημα που «θα συνδυάζει το σταυρό με τη λίστα και τις μονοεδρικές περιφέρειες με τις ευρείες».

Εξάλλου, η πρόταση του Γ. Παπανδρέου για απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, που συνιστά αλλαγή του πολιτεύματος της χώρας, συνάντησε αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι «ξενίζει η πρόταση για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο βαθμό που δε θα υπάρχει δυνατότητα εκλογής από το Κοινοβούλιο» και πρόσθεσε: «Αυτό θέλει μεγάλη συζήτηση. Προσωπικά, έχω διαφορετική άποψη και πιστεύω ότι δεν πρέπει να ανοίξουμε αυτό το δρόμο».

Συνάντηση με το ΚΚ Βενεζουέλας

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ αποτελούμενη από τους Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ, Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Νίκο Σερετάκη, μέλος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων, συναντήθηκε χτες Πέμπτη στην έδρα της ΚΕ με τον Νταβίντ Βελάσκες, μέλος του ΠΓ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚ Βενεζουέλας.

Στη συνάντηση έγινε αμοιβαία ενημέρωση για την κατάσταση στις δύο χώρες, για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και για τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Οι αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων αντάλλαξαν σκέψεις για την παραπέρα ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας, για την ένταση του κινήματος αλληλεγγύης με το λαό της Βενεζουέλας που είναι αντιμέτωπος με νέα σχέδια αποσταθεροποίησης αλλά και στρατιωτικές πιέσεις και απειλές από τις ΗΠΑ, την αποκάλυψη του χαρακτήρα και του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για το δυνάμωμα του συντονισμού και της κοινής δράσης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

Σε εκδήλωση του ΚΚ Πορτογαλίας

Για τη Λισαβόνα αναχώρησε χτες ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, όπου θα συμμετάσχει σε εκδήλωση - συζήτηση που διοργανώνει σήμερα Παρασκευή το ΚΚ Πορτογαλίας, με θέμα: «Η πραγματική κατάσταση της ΕΕ και οι μελλοντικές προοπτικές». Στην εκδήλωση, εκτός από τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, θα πάρουν μέρος οι ευρωβουλευτές του ΚΚ Πορτογαλίας Ilda Figuereido και Pedro Guereiro, ο Jacky Henin, ευρωβουλευτής του ΚΚ Γαλλίας, η Manuela Bernardino, μέλος της Γραμματείας του ΚΚ Πορτογαλίας και το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚ Πορτογαλίας Arminio Miranda. Ο Θ. Παφίλης θα μιλήσει για την πορεία στρατιωτικοποίησης της ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ