Παρασκευή 12 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας
  • Χαρακτηριστικό γνώρισμα της συνταγματικής αναθεώρησης η «νομιμοποίηση» και ένταση της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και της κατεδάφισης των δικαιωμάτων του λαού
  • Κ. Καραμανλής: «Η αναθεώρηση διασφαλίζει τη συνέχεια και την κλιμάκωση της μεταρρυθμιστικής πορείας αυτή και την επόμενη τετραετία»

Από τη χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ
Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης, δηλαδή της κατοχύρωσης των προϋποθέσεων για την απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου, πραγματοποιείται η νέα αναθεώρηση του Συντάγματος, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και την ομόθυμη στήριξη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Κυρίαρχο χαρακτηριστικό γνώρισμα της συνταγματικής αναθεώρησης, η «νομιμοποίηση» και ένταση της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και της κατεδάφισης των δικαιωμάτων του λαού.

Η κατ' άρθρον παρουσίαση των προτάσεων του κυβερνώντος κόμματος από τον Κ. Καραμανλή, στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, επιβεβαίωσε περίτρανα την αρχική εκτίμηση ότι, δηλαδή, η αναθεώρηση στοχεύει στη συνταγματική «κάλυψη» των «μεταρρυθμίσεων» (καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων) της επόμενης τουλάχιστον δεκαετίας... Το «πράσινο φως» για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, η επαίσχυντη παράδοση των δασών στην αδηφάγο επιχειρηματική βουλιμία, η άρση της μονιμότητας των εργαζομένων στο Δημόσιο, η θωράκιση του πολιτικού συστήματος απέναντι στο λαό, αρκούν για να σηματοδοτήσουν την κατεύθυνση και το μέγεθος της αντιδραστικής αναθεώρησης.

Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, επεξηγώντας τους λόγους που δικαιολογούν την αναθεώρηση, ανέδειξε ως κυρίαρχο το ότι η αναθεώρηση «διασφαλίζει τη συνέπεια, τη συνέχεια και την κλιμάκωση της μεταρρυθμιστικής πορείας της χώρας μας στη διάρκεια αυτής και της επόμενης τετραετίας». Και σε άλλο σημείο τόνισε ότι μέσω της αναθεώρησης επιχειρείται να κερδηθεί «το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής»...

Πράγματι, οι συγκεκριμένες προτάσεις του κυβερνώντος κόμματος υπηρετούν με συνέπεια τον υπέρτατο αυτό στόχο. Ειδικότερα:

- Αίρεται η μονιμότητα στο δημόσιο τομέα. Κορυφώνοντας την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και στέλνοντας γενικότερο μήνυμα στην κατεύθυνση της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, η κυβέρνηση προχωρά στην άρση της μονιμότητας στο στενό δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα, προτείνεται η αναθεώρηση του άρθρου 103, «ώστε να προβλέπεται ρητά - με εκτελεστικό νόμο - πότε και με ποιους όρους επιτρέπεται η κάλυψη οργανικών θέσεων του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα από υπαλλήλους που συνάπτουν συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου». Είναι φανερό ότι η πλήρης και σταθερή εργασία θα αφορά ολοένα και λιγότερους, κυρίως στο σκληρό πυρήνα του κράτους. «Πρέπει να απαλλάξουμε τις μελλοντικές κυβερνήσεις από την ακαμψία της μονιμότητας», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Αλλά και για τους νυν υπαλλήλους προτείνεται το εξοντωτικό μέτρο «της καθιέρωσης της προσωπικής ευθύνης για παράνομες και υπαίτιες πράξεις ή παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους που ζημιώνουν την περιουσία του Δημοσίου»...

- Ιδρύονται ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Με την αναθεώρηση του άρθρου 16, παρέχεται η δυνατότητα στις πολυεθνικές να δημιουργήσουν τα δικά τους Πανεπιστήμια και να καθυποτάξουν τη γνώση και να τη θέσουν στην υπηρεσία της αύξησης του κέρδους. Ο Κ. Καραμανλής μίλησε καθαρά για «παροχή της (σ.σ. ανώτατης) παιδείας από μη δημόσιους φορείς», ενώ θα «οριοθετηθεί η έννοια της Ανώτατης Εκπαίδευσης με τρόπο που εγγυάται την ορθολογική ανάπτυξη και την επιτυχή ανταπόκρισή της στις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού και του διεθνούς εκπαιδευτικού περιβάλλοντος». Με άλλα λόγια, κατοχύρωση της Μπολόνια και των «δύο κύκλων σπουδών».

- «Πυρπολούν» τα δάση. Με την αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117, ολοκληρώνεται η δασοκτόνα πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων και δίνεται η χαριστική βολή στα εναπομείναντα δάση στο όνομα της «βιώσιμης ανάπτυξης». Κάνοντας ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση του δασοκτόνου άρθρου 24, η κυβέρνηση της ΝΔ νομιμοποιεί την καταπάτηση και την αρπαγή δασών και δασικών εκτάσεων πριν από το 1975, δηλαδή όσων καταπατήθηκαν κατά τη διάρκεια της χούντας και νωρίτερα. Αλλά και για τους μεταγενέστερους καταπατητές υπάρχουν «ελπίδες», αφού θα υπάρξει εκτελεστικός νόμος, που θα ρυθμίζει τις «λεπτομέρειες». «Εκτάσεις, που ήταν δάση ή δασικές κατά το χρόνο εφαρμογής του Συντάγματος (σ.σ. 1975), κηρύσσονται και παραμένουν αναδασωτέες», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «σχετικός εκτελεστικός νόμος θα προβλέψει αυστηρές κυρώσεις στους παραβάτες». Παράλληλα, οι οριζόμενες ως δασικές εκτάσεις παραδίδονται στην ανάπτυξη με τη σύνδεσή τους «με το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας».

- Αυτόματη εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό Δίκαιο. Με την επαναδιατύπωση του άρθρου 28 διευκολύνεται η ενσωμάτωση του εθνικού Δικαίου στο Δίκαιο των Βρυξελλών με μια απλή απόφαση της Βουλής. «Για τη μεταφορά κανόνων του πρωτογενούς κοινοτικού Δικαίου στο εσωτερικό Δίκαιο απαιτείται νόμος που ψηφίζεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών».

- Φόροι από την ΤΑ και με βούλα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μπορεί πλέον να προχωρά στην επιβολή φόρων ή ό,τι άλλο της έχει ανατεθεί δίχως αμφισβητήσεις. Για το σκοπό αυτό αναθεωρείται το άρθρο 102 «με κατεύθυνση την άρση των αμφισβητήσεων σε ό,τι αφορά το εύρος, τη διαδικασία και τον τύπο κατά τον οποίο αμφισβητούνται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες, οι οποίες συνιστούν αποστολή του κράτους και έχουν ανατεθεί σε αυτήν».

- «Τέλος» στην αμφισβήτηση της «νομιμότητας»: Προκειμένου να αποθαρρύνεται η συνταγματική αμφισβήτηση των νόμων, δημιουργείται το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο θα αποφαίνεται με τρόπο «αυθεντικό» και αμετάκλητο για τη συνταγματικότητα των νόμων. Στις αρμοδιότητες του ανώτατου αυτού δικαστηρίου περιλαμβάνονται, ακόμα, ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων, των προεκλογικών δαπανών και το «πόθεν έσχες» των βουλευτών και των υπουργών.

- Ταφόπλακα στο «βασικό μέτοχο». Αναθεωρείται η περίφημη παράγραφος 9 του άρθρου 14, στην κατεύθυνση της απόλυτης συμμόρφωσης με τις επιταγές της Κομισιόν για κατοχύρωση του ανταγωνισμού και στο χώρο των ΜΜΕ. Η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι η αναθεώρηση θα γίνει «χωρίς να θίγεται ο κεντρικός στόχος που είναι η πάταξη της διαπλοκής» μόνο ειρωνικά μειδιάματα προκαλεί...

- Παρεμβάσεις στη λειτουργία των κομμάτων. Βασική πηγή χρηματοδότησης των κομμάτων, σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης, είναι ο κρατικός προϋπολογισμός, ενώ «θα θεσπιστούν ταυτόχρονα αυστηρότεροι περιορισμοί στη χρηματοδότησή τους από ιδιωτικές πηγές». Ο έλεγχος ανατίθεται στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Επίσης ο Κ. Καραμανλής πρότεινε «λελογισμένη» αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας, χωρίς να προσδιορίσει τον ακριβή αριθμό, ενώ επανακαθορίζονται τα κωλύματα εκλογιμότητας των βουλευτών, χαλαρώνει το απόλυτο επαγγελματικό ασυμβίβαστο και καταργείται η βουλευτική ασυλία για αδικήματα Κοινού Ποινικού Δικαίου. Ασυλία θα υπάρχει «μόνο για περιπτώσεις που σχετίζονται με την άσκηση του βουλευτικού αξιώματος και για πολιτικούς λόγους».

Ο Κ. Καραμανλής δεν υιοθέτησε την πρόταση για 5ετή θητεία των κυβερνήσεων, ούτε για την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως πρότεινε ο Γ. Παπανδρέου. Παράλληλα, χαρακτήρισε αόριστες και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα τις προτάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ