Παρασκευή 12 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝΩΝ
Εκθετη η κυβέρνηση για την προσπάθεια κουκουλώματος της υπόθεσης

Ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για το αδίκημα της αρπαγής κατά συρροή και συναυτουργία (κακούργημα)

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και τα στοιχεία που έρχονται από τις εισαγγελικές αρχές είναι κόλαφος για την κυβέρνηση, η οποία εδώ και μήνες εφαρμόζοντας την γκαιμπελίστικη τακτική, «πες πες κάτι θα μείνει», αρνούνταν κατηγορηματικά ότι έγιναν απαγωγές και ανακρίσεις Πακιστανών μεταναστών και χαρακτήριζε το γεγονός «ανύπαρκτο».

Οπως ανέφερε χτες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Λινός, από την προκαταρκτική εξέταση του εισαγγελέα πρωτοδικών Ν. Δεγαΐτη προκύπτει ότι τον περασμένο Ιούλη έγιναν απαγωγές και παράνομες ανακρίσεις Πακιστανών μεταναστών.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, η Εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου (in rem) για το αδίκημα της αρπαγής κατά συρροή και συναυτουργία (κακούργημα).

Οι απαγωγές έγιναν από όργανα των ελληνικών κρατικών υπηρεσιών, χωρίς να τηρηθεί ίχνος νομιμότητας. Μέχρι τώρα, έχουν εξεταστεί συνολικά οκτώ υπάλληλοι της ΕΥΠ, εκ των οποίων οι έξι πρόβαλαν άλλοθι, ενώ για τα υπόλοιπα δύο επιτελικά στελέχη της ΕΥΠ θα γίνει περαιτέρω έρευνα. Στη χτεσινή συνέντευξη επισημάνθηκε επίσης ότι ο Βρετανός Ν. Λάνγκμαν δεν κλήθηκε να καταθέσει, επειδή καλυπτόταν από διπλωματική ασυλία.

Οι απαγωγές έγιναν μερικά εικοσιτετράωρα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 7-7-2005 στο Λονδίνο και πραγματοποιήθηκαν σε Ομόνοια, Πετράλωνα, Οινόφυτα και Γιάννινα.

Βέβαια, η κυβέρνηση όλο αυτό τον καιρό διά του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκη διέψευδε κατηγορηματικά οποιοδήποτε συμβάν για απαγωγές και ανακρίσεις Πακιστανών μεταναστών και κατέβαλε αγωνιώδεις προσπάθειες να συγκαλύψει τις ευθύνες της. Μάλιστα, κάποιοι από τους απαχθέντες Πακιστανούς μετανάστες έχουν καταγγείλει ότι πιέστηκαν για να πάρουν πίσω τις καταγγελίες που έχουν με τις καταθέσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι η Αλ. Παπαρήγα στις 11 Γενάρη μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή είχε δηλώσει τότε στους δημοσιογράφους «ότι οι απαγωγές των Πακιστανών έγιναν και σ' αυτό συνετέλεσε και το γεγονός ότι η κυβέρνηση Σημίτη δύο φορές έχει υπογράψει συμφωνία με τις ΗΠΑ, οι οποίες συμφωνίες αφορούν και τη δράση αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και βρετανικών στην Ελλάδα».

Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου σχετικά με τις τηλεφωνικές υποκλοπές ανέφερε ότι μέχρι τέλος του Μάη θα έχει ολοκληρωθεί η έρευνα από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ι. Διώτη για τις συνθήκες θανάτου του Ι. Τσαλικίδη. Επίσης, ο ανακριτής Γ. Ακτύπης που διενεργεί την κύρια ανάκριση διόρισε τρεις πραγματογνώμονες και έχει εξετάσει μέχρι τώρα 18 μάρτυρες.

Σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα Tor-M1 ο Δ. Λινός ανέφερε ότι ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον απόστρατου αξιωματικού για νομιμοποιήσεις εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Επίσης, για τις ενέργειες των μη πολιτικών προσώπων είπε ότι δεν είναι αυτοτελείς, αφού τελούσαν εν γνώσει και είχαν εγκριθεί από τον αρμόδιο υπουργό.

Υπήρξε παρέμβαση Μπλερ;

Την ύπαρξη τηλεφωνικής επικοινωνίας του Βρετανού πρωθυπουργού Τ. Μπλερ με τον Κ. Καραμανλή και τον Γ. Παπανδρέου για το θέμα της απαγωγής των Πακιστανών, επικαλέστηκε χτες στο κεντρικό δελτίο του «ΑΛΦΑ», ο Γ. Τράγκας.

Ο σχολιαστής του τηλεοπτικού σταθμού υποστήριξε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να τους ενημερώσει για το θέμα των Πακιστανών μεταναστών και της πιθανής εμπλοκή τους με δίκτυο της Αλ Κάιντα.

Πηγές από το ΠΑΣΟΚ δήλωναν χτες ότι δεν υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Γ. Παπανδρέου με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τ. Μπλερ, αλλά μόνο επικοινωνία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Τζ. Στρο. Μια επικοινωνία, που είχε δημοσιοποιήσει ο Ν. Αθανασάκης στις 3 Γενάρη του 2006, στη διάρκεια της οποίας όπως ο ίδιος είχε δηλώσει: «Αυτό το οποίο έχω απ' τη συνομιλία με τον κ. Παπανδρέου, είναι ότι δε συμμετείχαν Βρετανοί στην ανάκριση». Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρισκόταν χτες στη Λοζάνη και κάθε επικοινωνία μαζί του, για το συγκεκριμένο θέμα ήταν... δύσκολη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ